Hyppää pääsisältöön

Markus Rantavaara - kotikaupunkina kiehtova Pietari

RUS-sarjan Markus
RUS-sarjan Markus rus

Markus Rantavaara asuu Pietarissa venäläisen vaimonsa Svetan kanssa. Miljoonakaupungin syke ja läheiset ystävät saavat pariskunnan viihtymään uudessa kotikaupungissaan. Arki ja juhla ovat Pietarissa koko ajan läsnä - kaupunki ei nuku koskaan.

Työssä

Markus työskentelee metsäyhtiö UPM Kymmenen palveluksessa. Työmatkat vievät häntä pitkin Venäjää ja välillä Suomeenkin. Markus tarvitsee työssään hyvää kielitaitoa.

Маркус работает в деревообрабатывающей компании «UPM Kymmene». Рабочие поездки забрасывают его в разные уголки России, а иногда и в Финляндию. В своей работе Маркусу просто необходимо отличное владение языками.

Sanastoa
yhtiö = компания
metsäkuljetukset = перевозки леса
olla tekemisissä jonkun kanssa = общаться с кем

Juoksuharrastus

Markus tekee paljon töitä eikä ehdi viikolla juurikaan harrastaa. Onneksi hänen kotinsa lähellä on iso puisto, jossa on hyvät lenkkeilymahdollisuudet. Urheilua harrastetaan Pietarissa kellon ympäri.

Маркус много работает и не успевает заниматься спортом в будние дни. На удачу, недалеко от его дома расположен большой парк, в котором можно отлично побегать. Петербуржцы занимаются спортом в любое время суток.

Sanastoa

harrastaa urheilua = заниматься спортом
kuntosali = тренажёрный зал
juoksumatto = беговая дорожка
vaihtaa vaatteet = переодеваться

Rakkaus

Markus ja Sveta menivät naimisiin muutama vuosi sitten. Avioliitto rekisteröitiin Pietarissa, ja häitä juhlittiin Markuksen kotikaupungissa Tampereella. Vaikka molemmat puhuvat nyt sujuvasti toistensa kieliä, alussa sanakirjat kulkivat treffeillä mukana.

Маркус и Света поженились несколько лет назад. Брак они зарегистрировали в Петербурге, а свадьбу гуляли в родном городе Маркуса Тампере. Хотя сейчас они оба бегло владеют родными языками друг друга, на первых свиданиях словари были всегда под рукой.

Sanastoa
olla huolissaan = переживать
onnellinen = счастливый
tottua = привыкнуть
avioliiton rekisteröinti = регистрация брака
vihkiminen = венчание

Maljapuhe

Markus ja Sveta kutsuvat ystäviään kyläilemään. Ljudmila ja Andrei ovat hyviä ystäviä, joiden kanssa on mukava illallistaa. Vaikka maailma ympärillä muuttuu, yksi asia on ja pysyy: venäläiset maljapuheet.

Маркус и Света позвали своих друзей в гости. Людмила и Андрей – это их хорошие друзья, с которыми можно приятно поужинать. Хоть мир вокруг и меняется, одно остается неизменным: русские тосты.

Sanastoa
kattaus = трапеза
isäntä = хозяин
loistava keittotaito = кулинарное мастерство
hyvää ruokahalua = приятного аппетита

Hautausmaalla

Markus ja Sveta ovat asuneet Pietarissa reilun vuoden. Vapaapäivinään he tutustuvat nähtävyyksiin. Kaupungin keskustassa sijaitseva Aleksanteri Nevskin luostari on heiltä vielä näkemättä.

Маркус и Света живут в Санкт-Петербурге около года. В свободные дни они знакомятся с достопримечательностями города. В расположенной в центре города Александро-Невской лавре они еще не успели побывать.

Sanastoa
onnistua = получиться
sorsa = утка
suosittu = популярный

Suurmiesten haudoilla

Aleksanteri Nevskin hautausmaalle Pietarin keskustaan on haudattu venäläisiä merkkihenkilöitä. Löytävätkö Markus ja Sveta sieltä tuttuja nimiä? Sveta haluaisi nähdä erityisesti Mihail Lomonosovin haudan.

В некрополе Александро-Невской лавры похоронены великие люди России. Найдут ли Маркус и Света знакомые имена? Света особенно хочет увидеть могилу Михаила Ломоносова.

Sanastoa
levätä = отдыхать
Sorrettuja ja solvattuja = Униженные и оскорблённые
kallis, rakas = дорогой
valtiomies = государственный деятель

Venäjän Da Vinci

Mihail Lomonosov oli aikansa supermies, jota kutsutaan usein Venäjän Da Vinciksi. Venäjänkielisestä Wikipediasta voit lukea lisää Lomonosovin ihmeellisestä elämästä.

Venäjän kieli oli Lomonosoville hyvin rakas kieli. 1700-luvulla elänyttä Mihail Lomonosovia pidetään venäjän kieliopin isänä.

Kuuntele ohjelma venäjän kielestä Ylen Elävässa arkistossa.

Tekijät
Kuvaus ja ääni: Jouni Soikkeli Leikkaus: Sanna Liinamaa
Tuottaja: Jaana Sormunen

 • Kapusta Master 2 - osa 10: Eron hetki

  Toivotuksia, onnitteluja ja juhlahetkiä.

  Toivotuksia, onnitteluja - поздравления, eron hetkiä - все уезжают, sekä elämän juhlahetkiä - праздники.

 • Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Kapusta Master 2 - osa 9: Taloudesta ja säästä

  Tämän jakson aiheita ovat säätila - Какая сегодня погода? - liikenne, liikkuminen ja liikeverbit - Ира идёт в театр. Петри едет в Москву. Томас летит в Амстердам - sekä asuminen - Вы живёте в центре города или в районе?

 • Kapusta Master 2 - osa 8: Rakastan elämää

  Ihmissuhteet, naimisiinmeno.

  Aiheina ovat ihmissuhteet ja verbit, joilla venäjäksi mennään naimisiin. Lisäksi kysytään Какой год?- Mikä vuosi? ja Когда?- Milloin? sekä В каком году? - Minä vuonna?

Kielet

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  10 keskustelutuokiota suomeksi

  Welcome to learn Finnish! With these easy videos you learn to deal with everyday situations, e.g. buy food, tell about your family and introduce yourself.

 • SWE - pakko puhua ruotsia!

  SWE on sarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta.

  SWE on nettisarja viidestä Ruotsiin muuttaneesta suomalaisesta. Lyhyet videot kertovat, miltä Ruotsi näyttää suomalaisin silmin. Ruotsiksi. Mielenkiintoisia ja vauhdikkaita henkilöitä ja aiheita, jotka tempaavat mukaansa – ja saattavat aiheuttaa kiinnostusta ruotsin kieleen!

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Viron alkeiskurssi

  Videot tutustuttavat Viron kieleen ja kulttuuriin.

  Tällä kurssilla opit viron kielen perusteet ja saat hyvän perustan jatko-opiskelulle. Videoiden dialogit tutustuttavat eteläisen naapurimaamme kieleen ja jokapäiväiseen elämään. Kurssi perustuu kieliohjelmasarjaan Nael kummi.

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Liettua

  Tutustu liettuan kielen alkeisiin ja Liettuan historiaan.

  Haluatko oppia muutaman sanan liettuan kieltä? Täällä voit tutustua myös Liettuan historiaan.

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Puola

  Tutustu puolan kielen alkeisiin (ei toimi mobiilissa).

  Puolan kielen alkeet ja kulttuuri tulevat tutuksi Easypolish-kurssilla.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!