Hyppää pääsisältöön

Mitä tahansa netin masennuskyselyä ei kannata täyttää – tämä testi antaa luotettavimman tuloksen

Suomessa kehitetty DEBS-testi on yleisesti käyettty mittari masennuksen tunnistamiseen. Se ei kuitenkaan vastaa diagnoosia.

Noin 5 prosenttia suomalaisista kärsii masennuksesta. // Kuva: Yle

Tuntuuko siltä, että mikään ei oikein innosta saati kiinnosta, eikä oikeastaan jaksaisi tehdä yhtään mitään? Kyseessä voi tällöin olla masennus.

Netissa on tukuttain sekä englannin- että suomenkielisiä masennusta mittaavia testejä ja kyselyitä. Yle Uutisten mukaan mitä tahansa niistä ei kuitenkaan kannata täyttää oman tilansa tutkailuun.

Suomessa yleisimmät käytössä olevat masennusmittarit ovat BDI eli Beckin testi ja Suomessa kehitetty DEPS. Yhdysvalloissa kehitetty BDI on tarkoitettu ensisijaisesti masennuksen hoitotulosten seurantaan, eikä sitä suositella DEPS:n lailla masennuksen omatoimiseen tunnistamiseen.

DEPS:ssä vastausten kuuluu yleisimmin koskea viimeksi kulunutta kuukautta. THL:n Tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan ihmiset tapaavat usein ajatella vointiaan hyvinkin pitkälle taaksepäin, mutta niin ei kuulu DEPS-testiä tehdessä tehdä.

Vaikka DESP-testin tulokset kertoisivat, että henkilö on masentunut, kyse ei välttämättä ole masennussairaudesta. Oireita voi olla lievässä määrin ilman, että ne tuottavat haittaa. Sairaus sen sijaan edellyttää, että masennuksesta on haittaa ja se laskee toimintakykyä.

- Testi ei ole diagnoosi. Sellaisen saa vasta lääkärin vastaanotolla, Partonen korostaa.

DESP-masennustestin voi tehdä Yle Uutisten verkkosivuilla. Vähintään 12 pistettä saaneista noin puolella on diagnosoitu masennustauti. Sen todennäköisyys kasvaa pistemäärän kasvaessa.

Lue myös:

Nuorelle eutanasia masennuksen vuoksi Belgiassa – tapaus jakaa mielipiteet Suomessa

Reino Nordin: Näin selviän kaamoksen paskahelvetistä

Yli puolet Breivikin uhrien vanhemmista yhä sairaslomalla – "Tällaisessa tapauksessa aika ei hoida"

Mokoman Marko Annala: Haluan vähentää ihmisten tuskaa mielenterveysongelmien kanssa