Hyppää pääsisältöön

Osa 2: Ivan Lopez

Ivan Lopez
Ivan Lopez Kuva: Sampo Soveri hevoset

Isoisä tutustutti pienen pojan hevosmaailmaan ja ammatinvalinta oli sillä selvä. Ivanista tuli ammattiratsastaja, jockey, joka on kilpaillut ympäri Eurooppaa. Suomeen hänet toi Espanjan epävarma taloustilanne ja tyttöystävä.

Gran Canaria - sitten koko maailma

Ivan Lopez kasvoi Gran Canarialla. Siellä ovat edelleen lapsuudenkoti ja perhe. 17-vuotiaana oli aivan pakko päästä Malagaan. Hevoskilpailut houkuttivat. Sitten pojan tie vei eri puolille maailmaa.
Ivan Lopez creció en Gran Canaria. Allí todavia está su casa de infancia y su familia. A los 17 años tenía que irse a Málaga, tanto se sentía atraído por las carreras de caballos. Luego se fue a muchísimos paises del mundo.

 • mis recuerdos - muistoni
 • una carrera de caballos - hevoskilpailut
 • montar (un caballo) - ratsastaa
 • un hipódromo - laukkarata, hevoskilparata
 • un campeón de aprendices - nuortenmestari

Jockey - toteutunut unelma

Ivanin unelma oli jo pikkupoikana tulla ammattijockeyksi ja voittaa laukkakilpailu Madridissa. Laukkarataelämää hän vietti 15 vuotta. Jockeyn ammatti on kiehtova.
El sueño de Ivan desde pequeño era hacerse jockey profesional y ganar una carrera en Madrid. La vida del hipódromo, la tuvo para quinze años. El trabajo de jockey es un trabajo mágico.

 • competir - kilpailla
 • a toda velocidad - täyttä vauhtia
 • pasar la meta - päästä maaliin
 • enganchar - koukuttaa
 • el trote - ravi

Kohti Perniötä - lähtö Espanjasta

Espanjan tilanne ei ollut kehuttava. Ivan ei kuitenkaan valita, koska hevosten takia hänellä on aina ollut töitä. Yleinen epävarmuus sai hänet ja tyttöystävänsä Even lähtemään tämän kotimaahan Suomeen. Pariskunta kokeilee nyt, miten he viihtyvät Perniössä.
La situación en España estaba mal. Pero Ivan no se queja, porque por los caballos, siempre tenía trabajo. Una inseguridad general lo convencía a él y a su novia Eve de hacer una elección y de irse a Finlandia, el país de Eve. Ahora están viendo, cómo puedan funcionar las cosas para ellos en Perniö.

 • el cuerpo y la mente - kroppa ja mieli
 • un cambio drástico - radikaali muutos
 • me cuesta el idioma - kieli on minulle vaikeaa
 • no me puedo quejar - en voi valittaa
 • mucho desempleo - paljon työttömyyttä

Haikeuden paikka - entinen elämä jäi

On iso muutos jättää kotimaa taakseen. Gran Canarian perhettä ja ystäviä Ivanilla on toki ikävä. Jockeyn ammatissa ei saanut syödä paljoa, joten ruokaa hän ei osaa kaivata.
Es un gran cambio dejar detrás su país. Ivan echa de menos a su familia y a sus amigos en Gran Canaria. De jockey no podía comer mucho, por eso no sabe echar de menos a la comida.

 • durante quince años - 15 vuoden ajan
 • el cambio - muutos
 • afectar - vaikuttaa jhk
 • echo de menos - kaipaan, ikävöin
 • mi vida anterior - entinen elämäni

Oma talo ja uusi ammatti

Suomessa Ivan ryhtyi kengityssepäksi. Yhteinen koti tyttöystävän kanssa löytyi maalta, Perniöstä. Siellä on tilaa koirille ja hevosille. Töitäkin on ihan mukavasti.

Koti maalla

Eve, hevoset ja koirat ovat Ivanin perusperhe Suomessa. Hevos- ja koiraperheelle koti maalla on paras mahdollinen. Tallille ei tarvitse lähteä autolla. Täällä on tilaa ja lähistöllä on myös järviä, jonne voi viedä hevoset.
Su novia Eve, los caballos y perros constituyen la familia de Ivan en Finlandia. Para una familia así, una casa en el campo es perfecta. No hay que coger el coche para salir a montar. Allí hay mucho campo y también lagos, adonde se puede ir con los caballos.

 • vivir - asua, elää
 • en el campo - maalla
 • salir a montar - lähteä ratsastamaan
 • nos conocimos - tutustuimme toisiimme
 • a través de los caballos - hevosten kautta

Kengittäjä saa syödä

Ivan on kengitysseppä. Hän oppi taidon englantilaiselta kengittäjältä 12 vuotta sitten. Työ vaatii voimaa ja kunnon ruokaa. Jockeyna en tätä työtä voinut tehdä, vaikka aina pidin kengittämisestä, kertoo Ivan uudesta työstään. Hyvä hevostuntemus on tässä ammatissa tärkeää.
Ivan es herrero, lo aprendió hace doce años con un herrero inglés. En este trabajo necesitas ser fuerte y comer. Siendo jockey no lo podía hacer, pero siempre me ha gustado, dice Ivan de su nuevo trabajo. Hay que conocer a los caballos, es lo más importante.

 • poner las herraduras, herrar - kengittää
 • el conocimiento - tuntemus, tieto
 • movimientos suaves - lempeät liikkeet
 • relajado, a - rentoutunut
 • el contacto psicológico - henkinen yhteys

Arkea hevosten kanssa

Ivanilla on kaksi hevosta, ori ja tamma. Kotona hän ei juuri ole jouten. Hän hoitaa ja harjailee hevosia ja ratsastaa niillä aina, kun on aikaa. Ja sitten taas töihin, muiden hevosia kengittämään.
Ivan tiene dos caballos, macho y yembra. A casa para poco. Hace los caballos, un poco les cepilla y les monta, cuando tenga tiempo y luego se va a trabajar, a herrar otros caballos.

 • la cabeza - pää
 • la primavera es un lujo - kevät on luksusta
 • el otoño - syksy
 • el invierno - talvi
 • frío y oscuro - kylmä(ä) ja pimeä(ä)

Hevoset ovat koko elämä

Ivan on viettänyt koko elämänsä hevosten parissa. Vuosien kuluessa hän on oppinut ymmärtämään miten hevosen kanssa kommunikoidaan. Suomessa hevosia kohdellaan todella hyvin, mutta pelkkä rakkaus ei riitä, täytyy olla myös taitoa.

Ongelmahevoset lähellä sydäntä

–En hoida hevosten ongelmia ammattimaisesti, vaan koska minulla on niihin hyvä suhde - välitän niistä, kertoo Ivan. –Hevoset puhuvat, niitä on vain osattava kuunnella. Ja niille on osattava puhua kokonaisvaltaisesti, muullakin kuin vain ihmissuulla.
–No me dedico a los caballos profesionalmente, lo hago por la relación con ellos, me gustan, dice Ivan.
–Los caballos hablan, hay que saber escucharlos. Hablarles, hay que hacerlo con todo en general, no es simplemente el contacto con la boca.

 • un sussurrador de caballos - hevoskuiskaaja
 • la paciencia - kärsivällisyys
 • leerlos - lukea niitä
 • el gesto - ele(et), elehtiminen
 • entender - ymmärtää

Ilman hevosia en voi elää

–Hevonen on kautta historian elänyt ihmisen kanssa. Hevoset ovat temperamentiltaan erilaisia. Usein ihmiset rakastavat hevosia, mutta eivät ymmärrä niitä. Suomalaiset selvästi välittävät hevosistaan. On hyvä, että niistä pidetään huolta, tuumaa Ivan.
–Desde la historia de siempre los caballos han estado con los humanos. Los caballos son diferentes, de más o menos temperamento. Hay muchos umanos a quienes les gustan los caballos pero que no los llegan a entender. Los finlandeses les tienen mucho cariño. Es bonito que se mantenga la raza, dice Ivan.

 • criar - kasvattaa
 • un caballo de carrera - kilpahevonen
 • la finalidad - päämäärä, tarkoitus
 • un caballo de trabajo - työhevonen
 • mantener la raza - säilyttää rotu

Tekijät

Kuvaus: Marco Hyvärinen Leikkaus: Raisa Kesseli Ääni: Ari Lyytikäinen
Tuottaja: Jaana Sormunen

Kommentit
 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

 • Miten joulua vietetään eri maissa?

  Tutustu eurooppalaisten maiden jouluperinteisiin.

  Vietetäänkö Euroopan muissa maissa joulua samoin kuin Suomessa? Tähän artikkeliin on koottu linkkejä eri maiden jouluperinteistä kertoviin sisältöihin.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!