Hyppää pääsisältöön

Rahkamon ja Kokon ensimmäisen mitalin takana oli kova työ ja huipputiimi

Vuonna 1993 jäätanssipari Susanna Rahkamon ja Petri Kokon tavoitteena oli saada uransa ensimmäinen arvokisamitali taitoluistelun EM-kisoista Helsingistä. Dokumentissa Euroopan paras jäätanssipari? seurataan heidän sulavaa harjoitteluaan tähän koitokseen. Ohjelmassa tavataan myös parin värikäs ja persoonallinen taustatiimi.

"Jaa-ta-da, taa-ta-da, daa-ta-da, taa-ta-taa!" taitoluistelija Petri Kokko säestää omaa ja luisteluparinsa Susanna Rahkamon harjoittelua. Dokumentissa Euroopan paras jäätanssipari? seurataan kovassa nosteessa olevan jäätanssiparin harjoittelua vuoden 1993 Helsingin EM-kisoja varten. Ennen dokumentin kuvausta Rahkamon ja Kokon menestys jäätanssin arvokisoissa on ollut nousujohteista: vuonna 1991 he olivat MM-kisoissa seitsemänsiä, vuonna 1992 viidensiä.

Kokon ja Rahkamon vaivaton liikkuminen jäällä on rauhoittavaa katsottavaa, välillä pari kiihdyttää vauhtia piruetein. Heille tuntuu muodostuneen oma jäätanssikielensä, joka kuitenkin joskus kaipaa tarkennusta:

"Jaa-da-ta, taa-da..."

"Ei, kun jaa-da-ta, taa-da-ta, taa-da-ta, taa-da-ta, jaa-da-ta, taa-da, taa-da-ta, taa-da-ta..."

"Niin, mistä puhut? Nyt sä sanot taa-da-ta, mutta mistä sä puhut?"

Dokumentissa tavataan myös Rahkamon ja Kokon taustatiimi. Siihen kuuluvat valmentaja Martin Skotnicky, joka haluaa parin hiovan heidän valssiotettaan, "balletmeisteriksi" tituleerattu Werner Lipowsky sekä koreografi Jorma Uotinen. Kokon mukaan juuri tämä ammattitaitoinen taustatiimi on yksi heidän vahvuuksistaan kilpailijoina.

Siis, ei huono!― Jorma Uotinen

"Jorma tekee koreografian rungon, Martin hioo tekniikan ja Lipowsky tekee siihen 'vaun'!" Rahkamo ja Kokko tiivistävät.

Tupakka kädessä ja aurinkolasit päässä parin jäätanssiin eläytyvä Lipowsky vaikuttaa juuri heidän kuvailemaltaan vau-efektin luojalta. Samaa sarjaa tuntuu olevan myös tiukkoja ohjeita – "Pete, sormet siin alakädessä!" – aitiosta jakeleva Uotinen.

"Siis, ei huono", Uotinen summaa, kun pari on tehnyt muutaman läpivedon.

Dokumentti päättyy Rahkamon ja Kokon saapuessa EM-kisajäälle. Pari pääsi tavoitteeseensa, sillä he voittivat kisoissa pronssia. Kaksi vuotta myöhemmin 1995 Rahkamo ja Kokko voittivat kultaa EM-kisoissa ja hopeaa MM-kisoissa. Vuosi oli jäätanssiparille muutenkin tärkeä, sillä silloin heistä tuli myös aviopari.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.