Hyppää pääsisältöön

Rahkamon ja Kokon ensimmäisen mitalin takana oli kova työ ja huipputiimi

Vuonna 1993 jäätanssipari Susanna Rahkamon ja Petri Kokon tavoitteena oli saada uransa ensimmäinen arvokisamitali taitoluistelun EM-kisoista Helsingistä. Dokumentissa Euroopan paras jäätanssipari? seurataan heidän sulavaa harjoitteluaan tähän koitokseen. Ohjelmassa tavataan myös parin värikäs ja persoonallinen taustatiimi.

"Jaa-ta-da, taa-ta-da, daa-ta-da, taa-ta-taa!" taitoluistelija Petri Kokko säestää omaa ja luisteluparinsa Susanna Rahkamon harjoittelua. Dokumentissa Euroopan paras jäätanssipari? seurataan kovassa nosteessa olevan jäätanssiparin harjoittelua vuoden 1993 Helsingin EM-kisoja varten. Ennen dokumentin kuvausta Rahkamon ja Kokon menestys jäätanssin arvokisoissa on ollut nousujohteista: vuonna 1991 he olivat MM-kisoissa seitsemänsiä, vuonna 1992 viidensiä.

Kokon ja Rahkamon vaivaton liikkuminen jäällä on rauhoittavaa katsottavaa, välillä pari kiihdyttää vauhtia piruetein. Heille tuntuu muodostuneen oma jäätanssikielensä, joka kuitenkin joskus kaipaa tarkennusta:

"Jaa-da-ta, taa-da..."

"Ei, kun jaa-da-ta, taa-da-ta, taa-da-ta, taa-da-ta, jaa-da-ta, taa-da, taa-da-ta, taa-da-ta..."

"Niin, mistä puhut? Nyt sä sanot taa-da-ta, mutta mistä sä puhut?"

Dokumentissa tavataan myös Rahkamon ja Kokon taustatiimi. Siihen kuuluvat valmentaja Martin Skotnicky, joka haluaa parin hiovan heidän valssiotettaan, "balletmeisteriksi" tituleerattu Werner Lipowsky sekä koreografi Jorma Uotinen. Kokon mukaan juuri tämä ammattitaitoinen taustatiimi on yksi heidän vahvuuksistaan kilpailijoina.

Siis, ei huono!― Jorma Uotinen

"Jorma tekee koreografian rungon, Martin hioo tekniikan ja Lipowsky tekee siihen 'vaun'!" Rahkamo ja Kokko tiivistävät.

Tupakka kädessä ja aurinkolasit päässä parin jäätanssiin eläytyvä Lipowsky vaikuttaa juuri heidän kuvailemaltaan vau-efektin luojalta. Samaa sarjaa tuntuu olevan myös tiukkoja ohjeita – "Pete, sormet siin alakädessä!" – aitiosta jakeleva Uotinen.

"Siis, ei huono", Uotinen summaa, kun pari on tehnyt muutaman läpivedon.

Dokumentti päättyy Rahkamon ja Kokon saapuessa EM-kisajäälle. Pari pääsi tavoitteeseensa, sillä he voittivat kisoissa pronssia. Kaksi vuotta myöhemmin 1995 Rahkamo ja Kokko voittivat kultaa EM-kisoissa ja hopeaa MM-kisoissa. Vuosi oli jäätanssiparille muutenkin tärkeä, sillä silloin heistä tuli myös aviopari.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto