Hyppää pääsisältöön

Sairauksien alkuperä

Kuva dokumentista Sairauksien alkuperä
Kuva dokumentista Sairauksien alkuperä teeman tiede

Neliosaisen tiededokumentin aiheena ovat ihmisen vaarallisimmat ja tunnusomaisimmat sairaudet, joiden juuret ovat syvällä evoluutiossa.

Osa 1: Syöpä, evoluution hinta. Syöpä on ihmisten yleisimpiä vakavia terveysuhkia. Villieläimillä syöpä on kuitenkin hyvin harvinainen. Miksi ihmisellä on muita eläimiä suurempi riski sairastua syöpään? Noustessaan kauan sitten Afrikassa kahdelle jalalle ihminen kasvatti myös entistä suuremmat aivot. Ilmeisesti juuri tässä yhteydessä ihmiskehossa syntyi syöpäsolujen kasvulle ihanteelliset olosuhteet. Miten evoluution ymmärtäminen voisi auttaa syövän vastaisessa taistelussa?

Osa 2: Aivohalvaus on myös evoluution tuoma riski. Ihmisen aivojen verisuonilla on taipumus repeillä, koska ihmisen aivot ovat lajinkehityksen aikana kasvaneet niin nopeasti. Viimeisten 2,5 miljoonan vuoden aikana ihmisen aivojen verentarve on kolminkertaistunut, mutta verisuonten seinämät eivät ole ehtineet sopeutua muutokseen. Se ei kuitenkaan ole koko totuus: myös elämäntavan ja ruokatottumusten muutokset ovat vaaraksi aivojen verisuonille.

Osa 3: Masennus, itsesuojeluvaiston perintö
. Masennus, depressio, on kaikkialla maailmassa tunnettu sairaus. Tutkijat ovat viime vuosina oppineet depressiosta paljon uutta. Mielenkiintoinen havainto on ollut, että tietyissä oloissa se osa kalan aivoista, joka suojelee saalistajilta, häiriintyy ja aiheuttaa depressiota. Myös nisäkkäät laumaeläjiksi ryhtyessään tulivat alttiiksi samanlaisille aivojen häiriötiloille. Depression juuret ovat siis evoluutiossa. Sen ymmärtäminen on tuonut uusia hoitokeinoja.

Osa 4: Sydänsairaudet. Sydänsairaudet ovat maailman yleisin kuolinsyy. Sydän on teknisesti vaikuttava laite, pumppu, joka pumppaa sakeaa nestettä tauotta vuosikymmenestä toiseen. Viimeisten 220 miljoonan vuoden aikana nisäkkäät ovat kehittyneet todellisiksi huippu-urheilijoiksi, ja se on nimenomaan sydämen kehittymisen ansiota. Mutta seitsemän miljoonaa vuotta sitten ihmisen evoluution varhaisvaiheissa tapahtui kaksi ratkaisevaa asiaa. Pystyssä seisovan ihmisen sydän joutuu työskentelemään paljon kovemmin pumpatakseen verta kaikkialle kehoon. Ja kun tähän lisätään entistä suuremmat aivot, nykyihmisen sydän on vaarassa pettää.

  • Sairauksien alkuperä (The Origins of Disease), Japani 2014
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa