Hyppää pääsisältöön

Taidot ruosteessa, into tallella

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

”Ja sitten vaan selkään!” Kuului ratsastusopettajan kehotus maneesissa. Ensimmäinen ratsastustunti seitsemään vuoteen oli alkamassa. Olo oli innostunut mutta jännittynyt. Tunsin epävarmuutta ja ajatukset harhailivat. Tuleekohan tästä yhtään mitään? Olikohan tämä hyvä idea? Hengitin syvään ja yritin rentoutua. Ystäväni Hevonen seuraa Veeran matkaa takaisin satulaan osa 2.

Olo helpottui heti kun huomasin, että opettaja oli valinnut minulle luotettavan ja lauhkean kaverin. Satulaan asettuminen ja jalustinten pidentäminen kesti paljon kauemmin kuin muilla. Hevonen ei silti häiriintynyt etsiessäni jalkojen ja käsien oikeaa paikkaa. Alkuverryttelyssä ajattelin niin paljon asentoani ja olemistani että melkein kuulin aivojeni raksuttavan.

Ei mennyt kymmentä minuuttia kauempaa kun pakkasen kohme oli kadonnut kropasta. Kevennysharjoituksissa alkoi melkein hengästyttää. Olin unohtanut kuinka kuntoa vaativaa puuhaa ratsastus on. Lopputunnista toppatakissa oli jo todella kuuma. Hengitys höyrysi.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Heilahtelun keskellä onnistumisen hetkiä

Tunnilla keskityttiin taivutuksiin ja väistöihin sekä käynnissä että ravissa. Opettaja pyysi meitä tekemään sulkutaivutukset kulmiin ja jokaisella suoralla sivulla muutaman askeleen pohkeenväistöä. Siinä olikin aivoille jumppaa! Välillä tuntui että jalat ja kädet eivät vain toimineet niin kuin halusin.

Jalkaa siirtäessä paino horjahteli ja huomasin nojaavani välillä eteen, välillä taakse. Maneesin peilit paljastivat useaan otteeseen kuinka hassulta näytin yrittäessäni suoriutua taivutuksista ja väistöistä. Suurimman osan ajasta hevonen vain kiemurteli kuin mittarimato kulmasta toiseen.

Hetket, joina sain yhteyden hevoseen tuntuivat mahtavilta.

Huomasin että liian ankara ajattelu ei tuottanut tulosta. Se teki olon jännittyneeksi. Kun lopulta aloin rentoutua ja nostaa katseen eteenpäin, alkoi heti tapahtua! Lihakset ikään kuin muistivat mitä pitää tehdä ja annoin vain mennä. Hetket, joina sain yhteyden hevoseen tuntuivat mahtavilta. Jokaisesta onnistumisesta sain lisää itsevarmuutta.

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ensimmäiseltä ratsastustunnilta löytyi motivaatio kehittyä

Ensimmäinen ratsastustunti seitsemään vuoteen on takana. Sen tuntee niin jaloissa kun vatsalihaksissakin. Taitojen ruostuminen ja sen kohtaaminen ei ollut yhtään niin lannistavaa kuin pelkäsin. Vaikka maneesin peilistä näkyvä hassusti heilahteleva peilikuvani kieltämättä vähän ärsytti, se myös motivoi. Haluan näyttää tuolle peilikuvalle, että ratsastuksen taidot ovat minussa. Ne pitää herätellä uudelleen henkiin!

Teksti: Veera Ojola

Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
Ystäväni Hevonen
Ystäväni Hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.