Hyppää pääsisältöön

Talvi yllätti viljelijät 1968

Vaikka Lapissa oli totuttu arvaamattomaan syyssäähän, oli lumentulo jo vuoden 1968 syyskuussa yllätys. Pakkanen ja routa vaikeuttivat maanviljelijöiden työtä. Kesärenkailla luistelevat automiehet taas työllistivät alueen peltiseppiä.

Viljan puintityöt olivat vielä kesken, kun Koillismaalla satoi jo lunta. Perunasato pyrittiin kiireesti pelastamaan ja vain vähän marjoja suurempia mukuloita nostettiin maasta mm. lumilapion ja rautakangen avulla. Maatalousneuvoja Osmo Turpeinen arveli uutislähetyksessä talven tulleen noin kuukauden verran etuajassa.

Sodankylässä elohopea oli painunut syyskuun 21. päivä ennätyslukemiin. Pakkasta mitattiin 21,5 miinusastetta, joka Myöhäisuutisissa todettiin tuolloin ”kaikkien aikojen ennätyskylmyydeksi”. (Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun ennätyskylmyydeksi Suomessa on merkitty 18,7 miinusastetta. Lukema on mitattu Sodankylässä 1968. toim. huom.)

Maanviljelijöiden lisäksi säästä kärsivät Pohjois-Suomen automiehet, joista monet olivat vielä kesärenkailla liikkeellä. Kolareita tapahtui ja teiltä suistuttiin. Poikkeuksellinen sää hankaloitti myös hallavahinkojen arviointityötä. Arvioita kun ei voitu mitenkään suorittaa, mikäli lumi ei sulaisi ensin pois.

Aikaisesta talvesta nauttivat kuitenkin Pohjois-Suomen lapset, jotka ottivat yllätyslumesta kaiken ilon irti.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto