Hyppää pääsisältöön

Talvi yllätti viljelijät 1968

Vaikka Lapissa oli totuttu arvaamattomaan syyssäähän, oli lumentulo jo vuoden 1968 syyskuussa yllätys. Pakkanen ja routa vaikeuttivat maanviljelijöiden työtä. Kesärenkailla luistelevat automiehet taas työllistivät alueen peltiseppiä.

Viljan puintityöt olivat vielä kesken, kun Koillismaalla satoi jo lunta. Perunasato pyrittiin kiireesti pelastamaan ja vain vähän marjoja suurempia mukuloita nostettiin maasta mm. lumilapion ja rautakangen avulla. Maatalousneuvoja Osmo Turpeinen arveli uutislähetyksessä talven tulleen noin kuukauden verran etuajassa.

Sodankylässä elohopea oli painunut syyskuun 21. päivä ennätyslukemiin. Pakkasta mitattiin 21,5 miinusastetta, joka Myöhäisuutisissa todettiin tuolloin ”kaikkien aikojen ennätyskylmyydeksi”. (Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun ennätyskylmyydeksi Suomessa on merkitty 18,7 miinusastetta. Lukema on mitattu Sodankylässä 1968. toim. huom.)

Maanviljelijöiden lisäksi säästä kärsivät Pohjois-Suomen automiehet, joista monet olivat vielä kesärenkailla liikkeellä. Kolareita tapahtui ja teiltä suistuttiin. Poikkeuksellinen sää hankaloitti myös hallavahinkojen arviointityötä. Arvioita kun ei voitu mitenkään suorittaa, mikäli lumi ei sulaisi ensin pois.

Aikaisesta talvesta nauttivat kuitenkin Pohjois-Suomen lapset, jotka ottivat yllätyslumesta kaiken ilon irti.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto