Hyppää pääsisältöön

Talvi yllätti viljelijät 1968

Vaikka Lapissa oli totuttu arvaamattomaan syyssäähän, oli lumentulo jo vuoden 1968 syyskuussa yllätys. Pakkanen ja routa vaikeuttivat maanviljelijöiden työtä. Kesärenkailla luistelevat automiehet taas työllistivät alueen peltiseppiä.

Viljan puintityöt olivat vielä kesken, kun Koillismaalla satoi jo lunta. Perunasato pyrittiin kiireesti pelastamaan ja vain vähän marjoja suurempia mukuloita nostettiin maasta mm. lumilapion ja rautakangen avulla. Maatalousneuvoja Osmo Turpeinen arveli uutislähetyksessä talven tulleen noin kuukauden verran etuajassa.

Sodankylässä elohopea oli painunut syyskuun 21. päivä ennätyslukemiin. Pakkasta mitattiin 21,5 miinusastetta, joka Myöhäisuutisissa todettiin tuolloin ”kaikkien aikojen ennätyskylmyydeksi”. (Ilmatieteen laitoksen mukaan syyskuun ennätyskylmyydeksi Suomessa on merkitty 18,7 miinusastetta. Lukema on mitattu Sodankylässä 1968. toim. huom.)

Maanviljelijöiden lisäksi säästä kärsivät Pohjois-Suomen automiehet, joista monet olivat vielä kesärenkailla liikkeellä. Kolareita tapahtui ja teiltä suistuttiin. Poikkeuksellinen sää hankaloitti myös hallavahinkojen arviointityötä. Arvioita kun ei voitu mitenkään suorittaa, mikäli lumi ei sulaisi ensin pois.

Aikaisesta talvesta nauttivat kuitenkin Pohjois-Suomen lapset, jotka ottivat yllätyslumesta kaiken ilon irti.