Hyppää pääsisältöön

Venny Soldan-Brofeldtin Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa kuvasi 1890-luvun körttiperhettä

Niskasen perhe sai 1890-luvulla vierailijan. Taiteilija Venny Soldan-Brofeldt halusi tallentaa savolaisen talonpoikaistalon elämää. Syntyi yksi taiteilijan tunnetuimmista teoksista Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa. Maalaukseen nelivuotiaana ikuistettu Anni Eskelinen kertoi radiohaastattelussa vuonna 1959 Soldan-Brofeldtin vierailuista ja yhteisistä hetkistä perheen maatilalla.

Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa on maalattu Kusti Niskasen talossa, jossa Venny Soldan-Brofeldt (1863-1945) vietti kesän ja syksyn vuonna 1892. Niskaset olivat heränneitä eli körttiläisiä. Herännäisyys kiinnosti Soldan-Brofeldtia muutenkin, ja ehkä hänen tunnetuin teoksensa, Heränneitä, kuvaa körttiläisnaisia pappilassa.

Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa on aikalaiskuvaus maalaispirtistä. Toki sitäkin vähän lavastettiin, kuten Anni Eskelinen (o.s. Niskanen) kertoi toimittaja Leena Tuiskun haastattelussa.

"Ei ollut tapana pitää kanoja sisällä, mutta ne otettiin aina maalausaikaan tupaan."

Pikku-Anni on maalattu teoksen etualalle hörppäämään ruokaa astiasta. Muutkin pöydän ympärillä aterioijat ovat samaa perhettä. Taiteilija maalasi jokaisen henkilön elävästä mallista, ja Eskelinen muistaa kertoa, kuinka tylsää oli istua paikallaan mallina.

Venny Soldan-Brofeldt valokuvattuna 1920-luvulla
Venny Soldan-Brofeldt kuvattuna 1920-luvulla Venny Soldan-Brofeldt valokuvattuna 1920-luvulla Kuva: Museoviraston kuva-arkisto Venny Soldan

Soldan-Brofeldt päätyi Niskasille kuultuaan miehensä kirjailija Juhani Ahon kotipappilassa Iisalmessa, että heillä on vanhanaikainen talonpoikaissali talossaan. Pitkän maalausajan aikana taiteilija ystävystyi varsinkin pikku-Annin kanssa, jolle hän ompeli mekon ja lahjoitti nuken maalauksen valmistuttua.

Haastattelussa jo 70-vuotias Eskelinen muistelee, kuinka Soldan-Brofeldt osallistui kaikkiin talon töihin ja kävi uimassa lasten kanssa. Myös taiteilijan nuorempi sisar Tilly Soldan ja Juhani Aho veljiensä Kallen ja Pekan kanssa kävivät Niskasilla, ja varsinkin Ahon kertomukset ulkomaanmatkoilta jäivät lapsen mieleen.

Valokuva Venny Soldan-Brofeldtin teoksesta Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa
Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa. Pikku-Anni on kuvassa vasemmalla. Valokuva Venny Soldan-Brofeldtin teoksesta Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa Kuva: Bukowskis Venny Soldan,ateria savolaisessa talonpoikaistalossa,maalaustaide,Bukowskis

Ateria savolaisessa talonpoikaistalossa edustaa realistista maalaustapaa olematta pikkutarkka. Soldan-Brofeldt opiskeli muun muassa Pietarissa ja Pariisissa, jossa hän otti vaikutteita ranskalaisesta realismisista ja naturalismista. Niskasten heränneisyys on kuvattu teokseen aavistuksenomaisina sädekehinä.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto