Hyppää pääsisältöön

Veronika Honkasalon kommentti jääkiekon joukkoraiskauksista hämmensi Twitterissä – ”Ei ollut tarkoitus puhua Suomesta”

Honkasalo sai nopeasti twiittinsä jälkeen uhkaavia huoritteluviestejä.

Veronika Honkasalo // Kuva: Yle / Helena von Alfthan

Keskustelu jääkiekkoilijoista ja seksuaalisesta väkivallasta sai uuden käänteen, kun vasemmistoliiton poliitikko Veronika Honkasalo twiittasi torstaina jääkiekon joukkoraiskauskulttuurista:

Skip Twitter post

Honkasalon kommentti sai välittömästi paljon ihmettelyä osakseen. Honkasalolta kysyttiin muun muassa, mitä hän twiitillään tarkoittaa ja millaisia faktoja hänellä on twiitin tueksi.

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Honkasalo sanoo YleX:lle, että hän viittasi twiitillään Yhdysvalloissa ja erityisesti Kanadassa käytyyn laajaan keskusteluun jääkiekkoseurojen raiskauskulttuurissa. Muun muassa Vice-lehti on kirjoittanut pohjoisamerikkalaisiin kiekkojoukkueisiin pesiytyneestä raiskauskulttuurista.

- Pistää miettimään, että miksi en ole nähnyt näkyviä kiekkoilijasankareita ottamassa kantaa siihen, mitä Pohjois-Amerikan kiekkopiireissä on tapahtunut.

Viittasitko twiitissäsi siis Teemu Selänteeseen ja hänen tiistaiseen Twitter-kommentointiin?

- On hienoa, että otetaan osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Mutta se pistää miettimään, että miksi juuri nyt, miksi tässä kontekstissa. Kun tietää, millainen mieletön esikuva Teemu Selänne on, sillä on erityistä merkitystä, mitä hän lausuu.

"Kun tietää, millainen mieletön esikuva Teemu Selänne on, sillä on erityistä merkitystä, mitä hän lausuu."― Veronika Honkasalo

Honkasalo sanoo, että Selänteellä olisi ollut aiemminkin mahdollisuus puhua naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja seksuaalirikoksista tai pohjoisamerikkalaisen jääkiekon raiskauskulttuurista. Siksi Honkasaloa mietityttää, miksi kiekkolegenda päätti puuttua keskusteluun juuri nyt.

Honkasalo painottaa, ettei hänen tarkoituksenaan ollut puhua suomalaisesta jääkiekkokulttuurista tai vihjata, että suomalaisissa jääkiekkoseuroissa olisi samanlaista raiskauskulttuuria.

- Ei ollut tarkoitus puhua Suomesta vaan nimenomaan tästä Pohjois-Amerikan kontekstista.

Honkasalo harmittelee sitä, että Twitterin merkkirajoitusten takia hän ei pystynyt kontekstoimaan alkuperäistä twiittiään kunnolla. Hän sanoo myös, että on yksiselitteisesti hyvä asia, että kaikki seksuaalinen väkivalta tuomitaan.

Honkasalo postasi twiittinsä puoliltapäivin. Kolmen aikoihin tehdyssä puhelinhaastattelussa hän kertoo saaneensa parissa tunnissa sähköpostin ja Facebookin välityksellä viestejä, jotka sisältävät huorittelua ja seksuaalisella väkivallalla uhkaamista.

- Kyllä se, että tämä herätti näin hirveän voimakkaan reaktion, kertoo jostain tämän ilmapiirin latautuneisuudessa. On näköjään ok puhua raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta, kun se liittyy turvapaikanhakijoihin. Mutta auta armias, jos nostat aiheen esiin toisessa kontekstissa, Honkasalo sanoo.

Lue myös:

Selänne selventää näkemyksiään: Minulla ei ole mitään turvapaikanhakijoita vastaan – jos he osaavat käyttäytyä

Kaj Kunnas pitää Teemu Selänteen twiittailua positiivisena asiana: Urheilijat voisivat olla enemmänkin mielipidevaikuttajia