Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ajankohtainen kolmonen pääkuva

Ajankohtainen kolmonen: Mali-dokumentti, Kalle Kalima ja Massive Attack

Massive Attackin Robert "3D" Del Naja ja Grant "Daddy G" Marshall
Massive Attackin Robert "3D" Del Naja ja Grant "Daddy G" Marshall Kuva: Virgin Records/Universal Music massive attack

1. Malin musiikki ei vaikene -dokumentti

Miten missään voi käydä niin, että ryhmä ihmisiä kieltää musiikin? Siis kaiken musiikin kuuntelemisen ja esittämisen kuoleman uhalla. Niin kävi Malissa vuonna 2012, kun Pohjois-Malin vallanneet islamistit pääsivät niskan päälle. Jollei asia olisi kertakaikkiaan musertava, se melkein naurattaisi. Sehän on sama kuin kieltäisi kokonaan vaikka leipomisen tai taulujen maalaamisen, kirjojen kirjoittamisen tai juoksemisen. Miten musiikkia voi kukaan kieltää ja miksi? Sehän on sama asia kuin kieltäisi ihmistä hengittämästä, sanoo yksi hienon Malin musiikki ei vaikene -dokumentin päähenkilöistä.

Johanna Schwartzin ohjaaman dokumentin keskiössä ovat maanpaossa elävät Khaïra Arby (Pohjois-Malin satakieli, joka vieraili Suomessa marraskuussa 2015), tuaregilaulajat Fadimata "Disco" Walet ja Oumar Moussa Sidi sekä joulukuussa Suomessa vieraillut Songhoy Blues -yhtye.

Paitsi että dokumentti esittelee malilaisen musiikin lipunkantajia, jotka tarttuvat soittimiinsa henkensä uhalla, se näyttää myös muusikoiden sinnikkään solidaarisuuden maannaisiaan ja -miehiään kohtaan. Menestyksekkään Euroopan-kiertueensa keskellä Songhoy Bluesin muusikot surevat veljiään, joiden niskaan sataa pommeja, samalla kun he itse nauttivat suosiosta. He haluaisivat palata kotimaahansa, matkustaa pitkin Niger-jokea ja kuulla alueen kansanlauluja. Unelmat ovat usein yksinkertaisia.

Yle Teema oli ensimmäinen tv-kanava maailmassa, joka esitti dokumenttielokuvan su 24.1. Dokumentti nähdään uusintana perjantaina 29.1. klo 22.35.

Teksti: Tuuli Saksala

2. Kalle Kaliman High Noon -albumi

Kitaristi Kalle Kalima
Kitaristi Kalle Kalima Kuva: Wolfgang Siesing kalle kalima

Harva asia iskee musiikissa niin lujaa kuin se, että joku tulkitsee vahvan melodian juuri sinua koskettavalla tavalla.

Lähinnä vapaan jazzin ja improvisaation kentällä huseerannut kitaristi Kalle Kalima lähestyy uudella albumillaan melodian pyhää yksinkertaisuutta käsittämättömän hienolla otteella. Kuulin yhtä levyn kappaleista parikymmentä sekuntia, ja olin myyty.

Jatsimies Kalima on pienestä pitäen ollut kallellaan myös countryyn ja tunnetusta länkkäristä nimensä lainannut levy liikkuukin western-teemojen maailmassa. Vanhat klassikkomelodiat Aaveratsastajista alkaen on riisuttu kuitenkin kaikista genre-rasitteista. Tämä ei ole countrya, ei jazzia, ei rautalankaa, ei leffatunnarinäppäröintiä. Kalle Kaliman ihanan avarasti soiva trio tulkitsee musiikkia, jossa keskitytään olennaiseen: sävelkulkuihin, joissa soi kaikki maailman taikuus.

Teksti: Pekka Laine

3. Massive Attackin Ritual Spirit -EP

Parhaillaan Eurooppaa kiertävä Massive Attack julkaisi neljä biisiä sisältävän EP:nsä torstaina 28.1. vailla sen suurempia ennakkovaroituksia. Harvakseltaan uutta musiikkia julkaisevan kaksikon edellisen Heligoland-albumin ilmestymisestä oli ehtinyt vierähtää liki viisi vuotta.

Ritual Spirit -EP on duon toisen jäsenen Robert "3D" del Najan tuottama ja biiseillä vierailevat Tricky, Roots Manuva, Azekel sekä Young Fathers -kolmikko. Etenkin ensin mainitun vierailu lämmittää: viimeksi Trickyä kuultiin Massive Attack -äänitteellä vuonna 1994. Miehen matalalta hönkimä Take It There on lisäksi julkaisun tähtihetki, pahaenteisesti etenevässä laulussa on samaa taikaa kuin Massive Attackin jylhimmissä mestariteoksissa.

Massive Attack -faneille juuri alkanut vuosi on yhtä juhlaa. Uuden julkaisun yhteydessä kerrottiin myös myöhemmin keväällä ilmestyvästä, kaksikon toisen osapuolen Grant "Daddy G" Marshallin tuottamasta EP:stä, jota seuraa vielä Massive Attackin kuudes studioalbumi.

Teksti: Veli Kauppinen

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Ajankohtainen kolmonen

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Levyistä, biiseistä, kirjoista, leffoista, keikoista... Kaikesta.