Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Miljoonia käyttäjiä – millainen rooli vaihtoehtohoidoille on tarjolla?

Huopaenkeli lääkekaapin ovessa.
Huopaenkeli lääkekaapin ovessa. Kuva: Yle, Akuutti akuutti

Vaihtoehtoisia hoitoja on kokeillut jopa joka kolmas suomalainen. Vaihtoehtoisten ja täydentävien hoitomuotojen ongelmana kuitenkin on, ettei kukaan valvo niiden antamista Suomessa, eikä hoidossa käyneellä ole kuluttajansuojaa. Koululääketiede puolestaan haluaisi tutkittua tietoa vaihtoehtohoitojen vaikutusmekanismeista. Myös Tampereen yliopistossa on kiinnostuttu ilmiöstä, sillä vaihtoehtoisilla ja täydentävillä hoitomuodoilla on miljoonia käyttäjiä pelkästään Suomessa ja alasta on kasvanut iso taloudellinen ja yhteiskunnallinen toimija. Akuutti selvittää, millainen rooli vaihtoehtoisille ja täydentäville hoitomuodoille on tarjolla?

Muusikko Lauri Tuohimaa
Lauri Tuohimaa. Muusikko Lauri Tuohimaa Kuva: Yle, Marko Väänänen Lauri Tuohimaa,akuutti

Millaista elämä on silloin, kun vatsakipu on toistuva vieras? Suolistosairaudet ovat erityisesti nuorten aikuisten alati yleistyvä sairaus. Oululaisella muusikolla Lauri Tuohimaalla vatsavaivojen taustalla on haavainen paksusuolen tulehdus, colitis ulcerosa. Muun muassa kovana kipuna oireilevan taudin vuoksi muusikon oli järjestettävä arkensa ruokavalioineen uusiksi. Millaisilla keinoilla Lauri Tuohimaa on laittanut haavaisen paksusuolen tulehduksen aisoihin, sillä kroonisesta sairaudesta huolimatta muusikon epäsäännöllinen keikkatyö on mahdollista.
Vastasyntyneiden tehohoito
Vanhemmat halutaan vahvasti mukaan vastasyntyneen tehohoitoon. Vastasyntyneiden tehohoito Kuva: Yle, Jussi Kallioinen Vastasyntyneiden tehohoito,akuutti

Joskus vastasyntynyt vauva joutuu syystä tai toisesta jäämään sairaalahoitoon pidemmäksi ajaksi heti syntymänsä jälkeen. Aiemmin vanhemmat seurasivat sivusta vauvojen tehohoitoa, mutta hoitokulttuuri on vastasyntyneiden teho-osastolla muuttumassa. Vanhempia rohkaistaan ottamaan tiiviisti osaa vauvansa hoitoon alusta pitäen ja heidän toivotaan tuntevan olevansa aidosti osa hoitotiimiä. Muutos on saanut alkunsa TYKS:n vastasyntyneiden teho-osastolta, jossa on kehitetty palkittu Vanhemmat Vahvasti Mukaan -hoitomalli.
Magneettitutkimus
Mikko Penttilä selvittää, mitä magneettikuvauksessa tapahtuu. Magneettitutkimus Kuva: Yle, Marko Väänänen magneettikuvaus,akuutti

Akuutin omalääkärin vastaanotolle on tullut paljon kysymyksiä magneettikuvauksesta. Ahtaaseen putkeen meneminen jännittä ja saattaa jopa pelottaa, varsinkin jos potilas kärsii ahtaan paikan kammosta. Miten magneettikuvaus toimii ja mitä kaikkea potilaan pitäisi ottaa huomioon ennen kuvaustoimenpidettä? Toimittaja Mikko Penttilä päättää ottaa asiasta selvää ja lähtee vapaaehtoisesti magneettikuvaukseen.

Akuutti, TV1 maanantaina 1.2. klo 18:30. Uusinnat ke 3.2. klo 5:55 ja su 7.2. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

Kommentit