Hyppää pääsisältöön

Islantilaisen talvimyrskyn ja thaimaalaisen ladyboyn välimaastossa

Loukussa
Loukussa Kuva: RUV / Yle screenshot 6266 5401 000,Loukussa

Kaksi upeaa draamasarjaa käynnistyy tällä viikolla Yle Femmalla – islantilainen Loukussa ja toinen kausi ruotsalaissarjasta Helteinen helmikuu. Nähtyäni molempien sarjojen avausjaksot ovat päällimmäisenä mielessäni vastakohdat: helteinen ja unelmien Thaimaa ja hyinen Islanti. Molemmat sarjat lämmittävät ja viilentävät kotisohvalla yhtä lailla.

Kaikki, jotka näkivät Helteisen helmikuun ensimmäisen kauden jaksot tietävät, ettei sarja, valkoisista rannoista ja turkoosista merestä huolimatta, ole pelkkä lämminhenkinen tarina. Pikemminkin siinä todetaan, ettei ongelmiaan pääse pakoon matkustamalla, edes Thaimaahan.

Henkilöt taistelevat yhä samojen ongelmien parissa. Perhettä pitäisi perustaa, rakkaus löytää ja haaveet tulisi toteuttaa. Kajsa työskentelee edelleen liikaa ja Glenn, joka ei Ruotsista löytänyt rakkautta, rakastuu yllättäen ladyboyhin Thaimaassa. Sarja jatkuu siitä, mihin ensimmäinen kausi päättyi. Tuttuun tapaan panokset kasvavat.

Sarja on kuin luotu pohjoismaiselle yleisölle. Matkustamme ahkerasti ja haluamme uskoa, että asiat lutviutuvat kunhan mittari nousee –25:sta +25:een. Viimeistään nyt kannattaa käpertyä sohvaan ja havahtua siihen, etteivät omat asiat olekaan kovin huonosti, lumisateesta huolimatta.

Helteinen helmikuuLoukussa
Kuva: SVT / Yle screenshot, RUV / Yle screenshot

Ja lumesta puheen ollen, uutuussarjassa nimeltä Loukussa, siirrytään uusiin maisemiin samalla kanavalla. Sarja eroaa Helteisestä helmikuusta paitsi juoneltaan ja henkilöhahmoiltaan myös genreltään. Yhteistä sarjoilla on upeat miljööt, jotka jäävät päällimmäiseksi mieleeni. Miten poikkeavat ne ovatkaan ja miten merkitykselliset kerronnalle!

Draamaa ei tietysti luoda pelkän lumipyryn varaan, vaan se vaatii enemmän, todellisen myrskyn. Ja jotta tarina kantaisi kymmenen jaksoa ongelmat eivät voi latistua Kehä III:n ruuhkaan tai peruttuihin lauttavuoroihin. Vaan tarvitaan outoja hahmoja ja vähintään yksi murha.

Helteinen helmikuuLoukussa
Kuva: SVT / Yle screenshot, RUV / Yle screenshot

Voin miltei vannoa, että jäät koukkuun. Sarja ei näet tarjoa tekaistua maisemaa paperisilppua puhaltavilla lumikoneilla, vaan aitoa lumimyräkkää. Niin arktista, että suosittelen kotikatsomolle ylimääräisiä huopia. Sitä voi ihmetellä, kuka hullu on suostunut kuvaamaan näissä säissä?

Sarja noudattaa harmaudessaan ja raakuudessaan Nordic noir -tyyliä. Tapausta ratkovat enemmän tai vähemmän rikkinäiset hahmot.

On helppo ihastua näyttelijäkaartiin, erityisesti Olafur Darri Olafssoniin ja Ilmur Kristjansdottiriin. He ovat taitavia näyttelijöitä, joiden nimien perusteella jo ymmärtää, että nyt ollaan alkuvoimien lähteellä, kaukana palmujen ja sateenvarjodrinkkien Thaimaasta.

Haluan nähdä heidät juuri Islannissa, jossa he tarjoavat parasta osaamistaan. Toiveeni täyttyy.

Molemmat sarjat koukuttavat - omalla tavallaan. Uskon, että ne vievät myös sinut henkisesti kutakuinkin samaan paikkaan kuin minut - todellisuutta pakoon Thaimaan lämpöön ja jännittävän murhanselvittelyn pariin karuun Islantiin.

Loukussa Yle Femmalla tiistaisin alkaen 2.2.2016 klo 22.00, 30 päivää Areenassa.
Helteisen helmikuun uudet jaksot Yle Femmalla keskiviikkoisin alkaen 3.2.2016 klo 21.00, 30 päivää Areenassa.

Helteinen helmikuuLoukussa
Kuva: SVT / Yle screenshot, RUV / Yle screenshot
Helteinen helmikuuLoukussa
Kuva: SVT / Yle screenshot, RUV / Yle screenshot

Teksti: Daniel Nylund
Käännös: Eva Lamppu

Lisää ohjelmasta

 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.