Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Voiko internet kaatua kokonaan?

Prisma Studio, yle tv1
Prisma Studiossa kevään aikana keskustelevat Jukka Häkkinen (vas.), Anne Liljeström, Lauri Reuter, Marjo Harju, Elina Hiltunen, Sini Merikallio ja Samuli Siltanen. Prisma Studio, yle tv1 prisma studio,Yle TV1

TV1 keskiviikkona 3.2.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 5.2. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Mitä tekisit, jos Facebook, Google, Twitter ja muut internetin herkut katoaisivat? Ei sähköpostia eikä ostoksia netissä, ei nopeaa faktantarkistusta eikä nettitestejä, jotka paljastavat mikä puu tai koirarotu olet. Ei päämäärätöntä hengailua somessa eikä kukaan edes näkisi selfieitäsi.

Miten kauan pärjäisit, päivän, viikon, kuukauden?

Voiko internet kaatua kokonaan?

Englantilaistutkijat varoittavat, että internet kaatuu vuoteen 2023 mennessä ihan silkkaan kapasiteettipulaan, johon koko ajan lisääntyvä verkon tietoliikenne tilannetta ajaa. Internet ei ole rajaton, sillä kaikkea tietoliikennettä rajaavat pohjimmiltaan fysiikan lait.

Internet kehitettiin Yhdysvalloissa vastauksena Neuvostoliiton laukaisemalle Sputnik-satelliitille 1960-luvulla. Päämääränä oli hajautettu ydiniskun kestävä viestijärjestelmä.

Aivan pomminvarma järjestelmä ei internet vieläkään ole. Aurinkomyrsky ja kyberhyökkäykset uhkaavat sitä.

Kaikki on matematiikkaa

Onko matematiikka maailmankaikkeuden ominaisuus vai ihmisen keksintö? Matematiikkaa pidetään tylsänä ja vaikeana aineena koulussa.

Jos maailmaa katsoo matemaatikon silmin, kaikki on matematiikkaa. Sitä löytyy lautaseltasi ja se soi lempimusiikkisi intervalleissa. Matemaattiset luonnonlait ennustavat, miten kappale putoaa tai miten planeetat kiertävät tähtiä.

Matematiikkaa on ihan kaikkialla, mutta onko matematiikkaa ihmisen keksintöä vai onko maailma pohjimmiltaan matemaattinen?

Vastasyntynyt osaa laskea

Jo vastasyntyneillä vauvoilla on päässään laskukone, jolla he pystyvät laskemana kolmeen. Myös monet linnut ovat aika hakoja laskemaan.

Studiossa keskustelemassa avaruustutkija Sini Merikallio, psykologi Jukka Häkkinen ja teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Ohjelmaa luotsaa Marjo Harju.

Kommentit