Hyppää pääsisältöön

Ruotsi päästä varpaisiin - Sverige från topp till tå

Ruotsin kartta kuvina
Ruotsin kartta kuvina Kuva: Yle/Marjo Salmi ruotsi

Lähes jokainen suomalainen on käynyt Tukholmassa. Matkaa kannattaa kuitenkin jatkaa kaupungin ulkopuolelle, sillä naapurimaallamme on pitkät matkailuperinteet ja nähtävää ja tekemistä löytyy niin Lapista kuin Skoonestakin. Ruotsi on pitkä maa - pohjoisesta etelään kertyy matkaa yhtä pitkästi kuin Etelä-Ruotsista Italiaan!

Pohjois-Ruotsi

Kuvitettu kartta Pohjois-Ruotsista
Kuvitettu kartta Pohjois-Ruotsista Kuva: Yle/Marjo Salmi iso

"Kom låt mig guida dig till Lapplands skönhet, vilda smaker, historiens vingslag, levande kultur. Möt människorna som gör vår landsända unik. Kom låt mig guida dig. Kom upplev mitt paradis." (Eva Gunnare)

Lapin lumoava luonto, ruoka, historia ja elävä kulttuuri houkuttelee monia. Pohjois-Ruotsi on luontoihmisen paratiisi. Maisemat ovat paljolti samanlaiset kuin Suomessa, mutta tuntureiden lisäksi Ruotsista löytyy myös vuoria. Norjan rajalla on useita laskettelukeskuksia.

Lappland

Offpist-lumilautailijoita vuoren rinteellä
Offpist skidåkning - Vapaalaskua Abiskossa Offpist-lumilautailijoita vuoren rinteellä Kuva: Andreas Kristersson lumilautailu

Ruotsin korkein kohta on Kebnekaise-vuoren huippu, 2000 metrin korkeudessa. Sen juurella sijaitsevan Abinskon luonnonsuojelualueen ja maan pohjoisimman laskettelukeskuksen, Riksgränsenin rinteet ovat suosittuja off-piste- eli vapaalaskupaikkoja.
Teltta jäätiköllä
Ett paradis - Paratiisi Teltta jäätiköllä Kuva: Aleksi Aaltonen pohjois-ruotsi

Lapin alueen eksoottisinta yöpymistä tarjoaa Jukkasjärven jäähotelli, Icehotel (perustettu1989). Se on maailman suurin jäästä ja lumesta tehty hotelli. Hotelli sulaa huhtikuussa ja rakennetaan uudelleen joka vuosi.

Jäähotelli
Ishotell - Jäähotelli Jäähotelli Kuva: matias garabadian jäähotelli

Mitä tehdä Pohjois-Lapissa?

Pohjoisen elämää määrittää pitkälle luonto. Retkeily, luonnossa vaeltaminen ja kalastus ovat suosittuja harrastuksia. Turisteja kyyditään koiravaljakoilla ja extreme-retkeilijöitä jopa helikoptereilla. Revontulet tarjoavat upean valoshown. Jockfallin 9 kilometriä korkean putouksen apajilla lohi nappaa varmasti.

Revontulet Kirunan yllä
Norrsken - Revontulet Revontulet Kirunan yllä Kuva: Guillaume de Vinzelles kiruna
Hundspann - Koiravaljakko Kuva: GdR intel northern lights tour
Patikoijia Ruotsin Lapissa
Vandring - Vaellus Patikoijia Ruotsin Lapissa Kuva: jarikir kuvia ruotsista

Muuta mielenkiintoista

Kiiruna - Kiruna
Kiirunan kaupungissa sijaitsee yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä avaruustutkimuksen keskuksista. Kiirunassa toimii myös avaruuslukio ja avaruustieteen opintoja voi jatkaa lähikaupunkien Luulajan ja Uumajan yliopistoissa.

Kiirunan kaivoskaupunki
Kiruna - Kiiruna Kiirunan kaivoskaupunki Kuva: Karsten Seiferlin rutosi

Kiirunasta löytyy myös maailman suurin maanalainen rautamalmikaivos - underjordiska järnmalmsgruva. Siellä on louhittu rautamalmia jo sadan vuoden ajan. Kaivos on kuuluisa nähtävyys, jonne tehdään turistikierroksia ja kerrotaan kaivoksen ja kaupungin historiasta. Vuonna 2004 tehtiin päätös, että Kiirunan nykyinen keskusta pitää siirtää kolmen kilometrin verran itään, koska vaarana oli, että keskusta vajoaa rautamalmin louhimisen takia. Esimerkiksi kaupungintalo ja kirkko siirrettiin.
Jokkmokkin talvimarkkinat Pohjois-Ruotsissa
Jokkmokks marknad - Talvimarkkinat Jokkmokkin talvimarkkinat Pohjois-Ruotsissa Kuva: bernhard jokkmokk

Jokkmokkin talvimarkkinat - Jokkmokks marknad ajoittuvat helmikuun kuudennen päivän tienoille. 6.2. on saamelaisten kansallispäivä ympäri Pohjolaa. Talvimarkkinoille kerääntyy käsityöläisiä ympäri Saamenmaata. Alueen nuoriso tapaa toisiaan Saamelaistansseissa. Ensimmäiset markkinat pidettiin jo vuonna1605 Kuningas Kaarle XII:n määräyksestä. Nykyään ne ovat reilun viikon pituinen monipuolinen kulttuuritapahtuma. Torilla on yli 500 myyntikojua ruokaa, käsitöitä, vaatteita, nahkatuotteita ja paljon muuta.

Norrbotten

Tienviittoja Haaparannan keskustassa
Tienviittoja Haaparannan keskustassa Kuva: Julia Velkova tienviitat

Tornedal - Tornionlaakso
Ruotsin ja Suomen rajana oleva joki on kuin “veteen piirretty viiva”. Paikalliset asukkaat kulkevat sujuvasti rajan yli asioiden sekä Haaparannassa että Torniossa. Yhteinen väestöpohja ja kulttuuri periytyvät ajalta, jolloin Suomi oli osa Ruotsia. Ruotsin puolella Tornionlaakson asutus on nykyäänkin suureksi osaksi suomensyntyistä ja -kielistä. Molemmin puolin rajaa puhutaan pääkielten ohella myös ruotsin- ja suomenkielistä vaikutteita saanutta meänkieltä, joka on yksi Ruotsin vähemmistökielistä.
Silta yli Torniojoen
Torne älv - Tornionjoki Silta yli Torniojoen Kuva: antoine SIPOS tornio

1700-luvulla Tornionlaakso oli moneen otteeseen tiedemaailman huomion kohteena, mm. Ranskan tiedeakatemian retkikunta selvitti Tornionlaakson vaaroilla ja Tornionlaakson napapiirillä astemittauksen keinoin maapallon litistyneisyyttä. Täällä sijaitsee myös Lapin vanhin matkailukohde - Aavasaksan Kruununpuisto vuodelta 1878. Tänne tultiin ihmettelemään Lapin kesäöitä, jolloin aurinko ei laske koskaan. Juhannusvieraiksi odotettiin niin Ruotsin kuningasta kuin Venäjän keisariakin.
Käkkyrämänty meren rannalla
Luleå skärgård - Saaristo Käkkyrämänty meren rannalla Kuva: gromgrymme ruotsi

Luleå - Luulaja
Norrbottenin pikkukaupungeista kannattaa tutustua Luulajan kaupunkiin. Sen upea saaristo - Luleå skärgård käsittää yli 1300 saarta ja luotoa. Ja jos musiikin, äänitekniikan, tanssin tai avaruustieteen opiskelu kiinnostaa, on Luulajan yliopisto hyvä vaihtoehto.

Västerbotten

Turisteja mönkijäretkellä
Svansele Turisteja mönkijäretkellä Kuva: Maria Victoria Rodriguez svansele

Svansele vildmarkscenter tarjoaa upeita erämaaelämyksiä. Alueeseen voi tutustua myös mönkijäretkellä. Keskuksen sisätiloista löytyy yli 600 täytettyä Pohjoisen erämaan eläintä.

Uumajan keskustan pääkatu
Umeå - Uumaja Uumajan keskustan pääkatu Kuva: ChadBriggs kauppakatu

Umeå - Uumaja
Lisää rannikon pikkukaupunkeja, joissa on suomalaistenkin suosima yliopisto, Umeå universitet. Matka Merenkurkun - Kvarken yli taittuu muutamassa tunnissa laivalla Vaasan satamasta. Uumaja ja Vaasa tiivistävät jatkuvasti yhteistyötä Ruotsin ja Suomen välillä. Uumassa järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia. Herkuttelijoille voi suositella käyntiä Västerbotten-juuston valmistuspaikassa Burträskissä.

Keski-Ruotsi

Kuvallinen kartta Keski-Ruotsista
Kuvallinen kartta Keski-Ruotsista Kuva: Yle/Marjo Salmi keski-ruotsin kuvakartta

"Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord. Du tysta, Du glädjerika sköna! Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord, Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna." (Rickard Dybeck)

Dybeck sai inspiraationsa Ruotsin kansallislaulun sanoitukseen nimenomaan Keski-Ruotsin maisemista. Tämä on Ruotsia perinteisimmillään. Laajoja metsäalueita, punaisia tupia ja vehreitä niittyjä silmänkantamattomiin. Täältä löytyvät myös ne 1600-luvulla alueelle muuttaneiden nk. metsäsuomalaisten asuinalueet, Finnskogar. Norjan rajalta löytyy monelle suomalaisellekin tuttu, Ruotsin suosituin laskettelukeskus Åre.

Jämtland

Åren hiihtokeskus
Åre Åren hiihtokeskus Kuva: december_snowdrift hiihtokeskus

Åre
Åre on Skandinavian suurin ja tunnetuin hiihtokeskus. Åreskutan-tunturin juurella on lasketeltu jo yli sadan vuoden ajan. Rinteiden määrä, modernit hissit ja monipuoliset palvelut ovat Åren valtteja. Keskuksen hiihtoalue koostuu kolmesta erityyppisestä laskualueesta, joiden rinteissä riittää valinnanvaraa kaikentasoisille laskijoille. Pientä vinkkiä Ruotsin etäisyyksistä antaa tieto, että automatka Torniosta Åren rinteille kestää noin kahdeksan tuntia ja Tukholmasta noin kuusi tuntia.
Porokebab
Renkebab - Porokebab Porokebab Kuva: The Hamster Factor kebab

Kiinnostaako tieto siitä, miten Ruotsin maaseudulla on eletty menneinä aikoina? Perinne-Ruotsia parhaimmillaan edustaa Myhrbodarna-museoalue.
Perinnerakennus Jämtlannissa Ruotsissa
Myhrbodarna Perinnerakennus Jämtlannissa Ruotsissa Kuva: Britt-Marie Sohlström jämtland

Taalainmaa - Dalarna

Carl Larssonin maalaus kotitalostaanCarl Larssonin kotitalo museona
Carl Larssonin kotitalo ennen ja nyt Kuva: Masterpiece art, vilseskogen

Carl Larssonin kotitalo Lilla Hyttnäs sijaitsee Falunin kaupungin ulkopuolella Sundbornin kylässä. Taiteilija-kirjailija Carl Larsson och hänen vaimonsa Karin Bergöö-Larsson rakensivat vuosina1889 - 1912 talostaan Ruotsin tunnetuimman kodin. Rohkeat värit ja yksinkertaiset huonekalut olivat vastoin silloista raskasta ja tummaa sisustusmuotia.

Carl Larsson esitteli elämää Sundbornissa ja kotiaan monessakin eri kirjassaan - “Ett hem” (1899), “Larssons” (1902) och “Åt Solsidan”. Larssonin kirja "Ett hem" julkaistiin monessa eri maassa ja Lilla Hyttnäsistä tuli kirjan värivalokuvien ansiosta varsinainen tyyli-ikoni. Talo on ollut avoinna yleisölle vuodesta 1946.

Muuta mielenkiintoista

Falunin kaupungin kuparikaivos on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Hiihtäjät Vasaloppet-kisat
Vasaloppet-hiihtokilpailu Hiihtäjät Vasaloppet-kisat Kuva: SvD mora

Moran alue on kuuluisa puukoistaan. Morassa järjestetään joka vuosi maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina Vasaloppet-hiihtokisa. Kisassa on startannut jopa 16 000 hiihtäjää. Täältä löytyy myös Ruotsin Joulupukinmaa, Tomteland.
Taalainmaan hevonen 1700-luvulta
Dala häst - Taalainmaanhevonen Taalainmaan hevonen 1700-luvulta Kuva: Länsmuseet Gävleborg talainmaan hevonen

Taalainmaanhevonen - Dala häst on kotoisin Nusnäsistä. Pienimmät hevoset ovat kooltaan muutaman senttimetrin ja maailman suurin taalainmaanhevonen on 13 metriä korkea. Se sijaitsee Avestassa Ruotsissa. Puuhevosia on valmistettu Taalainmaalla 1700-luvulta alkaen. Ne ovat nykyään suosituimpia Ruotsista hankittavia matkamuistoja.

Näin valmistetaan taalainmaanhevonen

Gävle

Olkipukki iltavalaistuksessa, Gävle
Olkipukki iltavalaistuksessa, Gävle Kuva: broken haiku gävle

Lähistöltä löytyy myös Gävlen kaupunki ja sen kuuluisa Gävlebock. Valtava olkipukki on rakennettu kaupungin torille joka joulu jo vuodesta 1966. Ja lähes poikkeuksetta se on myös joka joulu poltettu maan tasalle. Olkipukista on tästä syystä tullut niin kuuluisa, että sen "serkkuja" löytyy muun muassa Yhdysvalloista ja Kiinasta. Kiinassa pukki on rakennettu kukista.

Maailman suosituin olkipukki twiittaa

Tukholma ja sen ympäristö

Tukholman ympäristö kuvakarttana
Tukholman ympäristö kuvakarttana Kuva: Yle/Marjo Salmi kuvakartta

"Stockholm i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu, åldrad i ungdomlig grönska, öarnas stad, det är du!" (Lasse Berghagen)

Jos "Du gamla, Du fria" on koko Ruotsin kansallislaulu niin "Stockholm i mitt hjärta" on omistettu Tukholmalle. Kappale kuullaan myös suositun yhteislaulutilaisuuden Allsång på Skasenin tunnusmusiikkina. Reilun tunnin matkan päässä pääkaupungista sijaitsee monta muutakin kiinnostavaa kohdetta.

Uppsala

Uppsalan kaupunkikuva
Domkyrkan - Tuomiokirkko Uppsalan kaupunkikuva Kuva: Paulius Malinovskis katedraali

Kaupunki on tunnettu Ruotsin toiseksi vanhimmasta yliopistosta - Uppsala universitet, Pohjolan suurimmasta tuomiokirkosta sekä modernin kasvitieteen isästä, Carl von Linnéstä.
Pekka Töpöhäntä -juliste, Uppsala
Pekka Töpöhännän kulmilla Pekka Töpöhäntä -juliste, Uppsala Kuva: masmad uppsala

Historiallinen Uppsala on vilkas yliopistokaupunki. Se on myös hyväuskoisen ja kiltin kissan, Pekka Töpöhännän kotikaupunki. Kerrotaan, että vaikka Gösta Knutssonin kirjoissa kuvataan kissojen seikkailuja, niiden esikuvat löytyvät kaupungin vilkkaasta opiskelijaelämästä ja sen aikaisesta Ruotsin poliittisesta tilanteesta. Uppsalassa voi osallistua Töpöhäntä-teemakävelyille.
Carl von Linné sadan kruunun setelissä
Carl von Linné Carl von Linné sadan kruunun setelissä Kuva: Anders Sandberg sata kruunua

Carl von Linné oli luonnontieteilijä, joka loi perustan kasvien ja eläinten luokittelulle, taksonomialle. Linnén Hammarby-tilalla on mahdollisuus tehdä aikamatka 1700-luvulle, sillä tilaa hoidetaan perinteisin menetelmin. Kasveista kiinnostuneille voi suositella Linné-puutarhakävelyitä.

Västerås

Studenttraditioner - Ylioppilasperinteitä Kuva: HD/NST Britt-Mari Olsson studenter

Ruotsin kuudenneksi suurin kaupunki Västerås sijaitsee Mälaren-järven rannalla ja on Ruotsin vanhimpia kaupunkeja. Johannes Rudbeckius rakensi tänne Ruotsin ensimmäisen lukion, Rudbeckianska Gymnasietin, vuonna 1623. Salibandy on suosittua Ruotsissa ja Västerås SK Bandyklubb on voittanut kautta aikojen eniten lajin Ruotsin mestaruuksia.
Salan hopeakaivos Ruotsissa
Sala silvergruva - Hopeakaivos Salan hopeakaivos Ruotsissa Kuva: Åse Wästberg sala. hopeakaivos

Lähistöllä sijaitsevassa Tidon linnasta löytyy Ruotsin suurin lelumuseo. Hyvin säilynyt Salan hopeakaivos oli toiminnassa 400 vuotta ja on nyt mielenkiintoinen nähtävyys.

Tukholma - Stockholm

Tukholman metroasemat ovat taideteoksia.
Tukholman metro Tukholman metroasemat ovat taideteoksia. Kuva: rchappo2002 tukholma

Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa on suurkaupungin tuntua ja valtavasti tekemistä ja nähtävää. Merellinen sijainti ja kaupunkia ympäröivät puistot ja viheralueet tarjoavat toisaalta mahdollisuuden rauhallisiin piknikkeihin ja saaristoretkiin. Tukholma metro on samalla myös maailman pisin taidenäyttely!

Kaupunginosat - Stadsdelar

Kungsträdgårdin kirsikkapuut kukkivat, Tukholma.
Kungsträdgården Kungsträdgårdin kirsikkapuut kukkivat, Tukholma. Kuva: Nikodemus Karlsson kungstrådgården
Kahvila Söderissä, Tukholma
Fika i Söder - Kahvilla Söderissä Kahvila Söderissä, Tukholma Kuva: IK´s world tour sofo
Gamla Stan, Tukholma
Gamla Stan Gamla Stan, Tukholma Kuva: Carles Tomás Martí vanha tukholma

Tukholmassa kannattaa viettää aikaa ja tehdä muutakin kuin shoppailla pikaisesti keskustassa. Jokaisella kaupunginosalla on oma ilmeensä ja omat "mansikkapaikkansa". Tässä muutama vinkki, jos aikaa on vain se "päivä Tukholmassa".

City:
Isoimmat tavaratalot, Kungsträdgården-puisto, Moderna Museet, Kungliga Operan ja teatteri Dramaten. Sergels Torg on Tukholman keskustan keskipiste. Lounaalle kannattaa suunnata Hötorgetin kauppahalliin.

Gamla Stan:
Kurkistus keskiaikaiseen Tukholmaan. Kapeita kujia, putiikkeja, kahviloita, turisteja ja Kuninkaanlinna - Kungliga slottet.

Södermalm (Söder):
Puistoja, konsertteja, design-putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita rennossa ekohengessä. Söderin SoFosta löytyvät parhaat second hand -putiikit ja kasvisravintolat.

Östermalm ja Djurgården:
Trendikäs Strandvägen johdattaa arvostetulle Östermalmin asuinalueelle tai Tukholman kuuluisimpiin turistinähtävyyksiin, kuten Skansen, Junibacken, Vasa-museet, ABBA-museet ja Gröna Lundin huvipuisto. Hieman edempää löytyvät Djurgårdenin vehreät maisemat. Tällä kuninkaallisella metsästysalueella on retkeilty 1400-luvulta lähtien ja täällä laidunsivat aikoinaan myös kuninkaalliset lehmät. Herkuttelijalle voi suositella Östermalmin kauppahallia.

Muuta mielenkiintoista

Maineikas puutarha-alue Rosendals Trädgård, jossa on kotoisa ekologinen kahvila ja ihastuttava ruusupuutarha.

Tyttö myy sahramipullia Skansenilla
Skansen Tyttö myy sahramipullia Skansenilla Kuva: nenyaki sahrami

Skansenin joulu - Julmarknad på Skansen
Maailman vanhimman (1891) ulkoilmamuseon, Skansenin alueelta löytyy 150 historiallista taloa ja tilaa, käsitöitä ja perinneherkkuja. Skansenin perustaja Artur Hazelius halusi maan teollistuessa muistuttaa ruotsalaisia heidän juuristaan säilyttämällä palasia Ruotsin maaseudusta - asumuksia, kasveja ja eläimiä. Skansenilla on Tukholman tunnelmallisimmat joulumarkkinat!
Junibacken, Tukholma
Junibacken Junibacken, Tukholma Kuva: Niclas Holmqvist junibacken

Kansalliskirjailija Astrid Lindgreniä on hyödynnetty monin eri tavoin ympäri Ruotsia. Tukholmasta löytyy lasten lempipaikka, Junibacken.
Wasa-laiva, Tukholma
Vasaskeppet - Vasa-laiva Wasa-laiva, Tukholma Kuva: Marco Nae nähtävyys

Tukholman suosituimpia nähtävyyksiä on kuninkaallinen sotalaiva, Vasa. Raskaasti koristeltu Vasa-laiva upposi neitsytmatkallaan Tukholman edustalle vain kilometrin päässä rannasta. 1600-luvulla uponnut hylky nostettiin ylös 333 vuotta uppoamisen jälkeen, vuonna 1961.

Värmland

Ralliauto mäessä Rally Sweden -kilpailussa
Rally Sweden Ralliauto mäessä Rally Sweden -kilpailussa Kuva: Kyn Wai Chung rally sweden

Värmlannissa harrastetaan innokkaasti autourheilua ja suurin kilpailu, Rally Sweden houkuttelee vuosittain helmikuussa tuhansia katsojia. Alueen kuuluisin turistinähtävyys on kirjailija Selma Lagerlöfin kotitila Mårbacka. Lagerlöf tunnetaan muun muassa Nils Holgerssonin huimista seikkailuista.

Muuta mielenkiintoista

1,3 kilometrin pituinen hiihtotunneli Torsby Ski Tunnel mahdollistaa hiihtoharjoittelun kesälläkin.

Nobel-palkinnon originaali lattiassa
Alfred Nobel Nobel-palkinnon originaali lattiassa Kuva: solis invicti nobel

Alfred Nobel oli dynamiitin keksijä (muun muassa), jonka perustama säätiö jakaa palkintoja tiedemiehille ja rauhanaatteen edistäjille vielä nykypäivänäkin. Björkbornin kartanossa on elämäntyölle omistettu museo, ja siellä voi tutustua esimerkiksi Nobelin laboratorioon. Selma Lagerlöf oli muuten ensimmäinen Nobel-palkinnon saanut naiskirjailija!
Picasso-staty - Patsas.Kuva: Jakob Hurner vänern

Kristinehamnissa saatat yllättäen törmätä Picasson veistokseen. 15 metriä korkea veistos syntyi tilaustyönä valokuvien perusteella ja sijoitettiin Vänernin rantaan.

Södermanland

Kylttejä lähellä tiedepuisto Tom Tis Experimentiä, Ruotsi
Kylttejä lähellä tiedepuisto Tom Tis Experimentiä, Ruotsi Kuva: let ideas compete tom tits experiment

Suurin kaupunki, Södertälje on nykyaikainen teollisuuskaupunki, joka tunnetaan mm. Scania-merkkisistä kuorma-autoista. Södertälje on Ruotsin monikansallisimpia kaupunkeja, "Lilla Bagdad" -lähiön asukkaista 40 prosenttia on ulkomaalaistaustaisia.
Veneitä Trosan kaupungissa
Trosa Veneitä Trosan kaupungissa Kuva: let ideas compete trosa

Ruotsissa riittää kauniita maalaismaisemia ja pikkukaupunkeja. Trosan kaupungin jakaa kahtia kanava.
Poika tutustuu ihmisen sisäelimiin tiedepuistossa, Tom Tits Experiment
Kroppens organer - Ihmisen sisäelimet Poika tutustuu ihmisen sisäelimiin tiedepuistossa, Tom Tits Experiment Kuva: Linda Åslund sisäelimet

Suosituin turistikohde varsinkin lapsiperheille on Tom Tits experiment. Suomessa vastaavanlainen tiedekeskus on Vantaalla sijaitseva Heureka. Tom Tits on laajempi - sieltä löytyy yli 600 erilaista laitetta ja kohdetta.

Östergötland

Sisäänkäynti Kolmårdenin eläintarhaan, Ruotsi
Sisäänkäynti Kolmårdenin eläintarhaan, Ruotsi Kuva: Henrik Ismarker eläintarha

Kolmården on Pohjoismaiden suurin ja laadukkain eläinpuisto. Safaripuistossa eläimiin tutustutaan huikealla köysiradalla!
Laivan Götan kanavalla, Ruotsi
Göta kanal - Kanava Laivan Götan kanavalla, Ruotsi Kuva: Kjell Eson göta kanava

Götan kanava - Göta kanal on 614 kilometriä pitkä vesiväylä, josta 190 kilometriä on kanavaa, ja joka yhdistää Pohjanmeren ja Itämeren. Vesiväylää rakennettiin sotilastyövoimalla 20 vuotta teollisuuden tarpeisiin. Nykyään se on huvialusten ja kanavalaivojen kulkureitti. Kanavan varrella kulkee myös upeita pyöräilyreittejä.
Vadstenan luostari, Ruotsi
Vadstena kloster - Luostari Vadstenan luostari, Ruotsi Kuva: Johan Klovsjö vadstena

Vadstena – pyhiinvaelluskohde ja hengellisen elämän keskus. Klosterkyrkan on edelleen aktiivikäytössä ja sieltä löytyy Pyhän Birgitan pyhäinjäännösarkku.

Bohuslän

Tanumin pienvenesatama, Ruotsi
Tanum Tanumin pienvenesatama, Ruotsi Kuva: Sum Doood tanum

Läheltä Norjan rajaa löytyy upeita pieniä rannikkokaupunkeja ja kaunis saaristo. Täällä viihtyy niin jetset kuin purjehtijakin. Tanumin kunnasta löytyy mielenkiintoisia kalliopiirroksia, jotka ovat UNESCOn maailmanperintölistalla.
Pienvenesatama Fjällbacka, Ruotsi
Fjällbacka Pienvenesatama Fjällbacka, Ruotsi Kuva: Aprile C fjällbacka

Fjällbackassa kaunis ja ruskettunut on kuin kala vedessä ruotsalaisten nuorisomassojen joukossa. Tunnelma on kansainvälinen ja rento, vastannee Suomen kesä-Hankoa.
Smögenin pienvenesatama, Ruotsi
Smögen Smögenin pienvenesatama, Ruotsi Kuva: Gustaw Jot smögen

Smögen on Ruotsin rannikon vilkkain lomakeskus. Täältä löytyy ihania kalaravintoloita ja syksyisin rantaravintoloissa maistellaan hummeria.

Etelä-Ruotsi

Kuvakartta Etelä-Ruotsista
Kuvakartta Etelä-Ruotsista Kuva: Yle/Marjo Salmi etelä-ruotsi

"Jag gör så att blommorna blommar, Jag gör hela kohagen grön, Och nu så har sommaren kommit , För jag har just tagit bort snön." (Astrid Lindgren)

Pikku-Iidan kesälaulu - Idas sommarvisa kuvaa hyvin Etelä-Ruotsin lähes ikuista kesää. Ilmasto suosii niin urheilijoita kuin lomailijoitakin ja maisemat ovat huikeat. Täältä löytyvät Ruotsin kauneimmat kartanot, idylliset rantakaupungit ja pitkät hiekkarannat. Hieman pohjoisempana, itärannikolla sijaitsee monelle suomalaiselle siirtolaiselle tuttu kaupunki, Göteborg.

Västergötland

Laivoja Göteborgin satamassa, Ruotsi
Göteborg Laivoja Göteborgin satamassa, Ruotsi Kuva: Blondinrikhard Fröberg göteborg

Göteborg
Göteborg on Ruotsin toiseksi suurin kaupunki ja sen satama on Pohjoismaiden suurin. Tämän tehdaskaupungin Volvon tehtaille on Suomesta tultu etsimään töitä jo monen sukupolven ajan. Lähes kymmenen prosenttia Göteborgin asukkaista on suomalaisia. Täältä löytyy myös Pohjoismaiden suurin yliopisto - Göteborgs universitet.

Muuta mielenkiintoista

Tytöt tukkijoessa Lisebergin huvipuistossa, Ruotsi
Tytöt tukkijoessa Lisebergin huvipuistossa, Ruotsi Kuva: eddie mcfish huvipuisto

Liseberg on Pohjoismaiden suosituin huvipuisto. Se avattiin vuonna 1923.

Volvo-museossa viihtyy vaikkei autoista välittäisikään.

Feskekörka kalahalli Göteborgissa, Ruotsi
Feskekörka Feskekörka kalahalli Göteborgissa, Ruotsi Kuva: vernaccia kalat,Göteborg,feskekörka

Herkuttelijoille voi suositella Feskekörka-kalahallia.

Göteborgin pääkadulla eli Avenyllä on kalliita ruokapaikkoja turisteille ja juhlapäivien viettoon. Hyviä ja edullisia ruokapaikkoja löytyy Kungstorget-aukiolta, Saluhallen-kauppahallin lähistöltä.

Halland

Nuoria shoppailemassa Ullaredissa, Ruotsi
Shoppailun huumaa Nuoria shoppailemassa Ullaredissa, Ruotsi Kuva: Löftadalens folkhögskola parkkipaikka

Ullared on shoppaajan paratiisi. Tänne tehdään bussiretkiä ja tullaan kauempaakin. Gekås-tavaratalossa on 63 kassaa. Kyseessä taitaa olla ruotsalainen versio Tuurin kyläkaupasta.

Tylösandin hiekkarantoja, Ruotsi
Tylösand Tylösandin hiekkarantoja, Ruotsi Kuva: Anna Widerberg tylösand

Tylösand – Ruotsin komein uimaranta, Halmstadista seitsemän kilometriä länteen.
Varbergin kylpylärakennus, Ruotsi
Ett badhus - Kylpylä Varbergin kylpylärakennus, Ruotsi Kuva: Andreina Schoeberlein kallbadhus

Kallbadhuset i Varberg – kylmiä ja kuumia kylpyjä jo vuodesta 1886.

Täällä kun ajelee, niin voi pistäytyä kahvilla ehkä Ruotsin tunnetuimmassa kahvilassa, Flickorna Lundgren. Menossa on jo kolmas sukupolvi kahvilanpitäjiä ja kaakkupaloja suorastaan jonotetaan. Karlshamnin itäpuolella sijaitsee yksityisomistajan luonnonsuojelualue Eriksberg. Täällä eläimet saavat liikkua luonnollisessa ympäristössään.

Skåne - Skoone

Idyllinen katu Ystadissa, Ruotsi
Ystad Idyllinen katu Ystadissa, Ruotsi Kuva: Julien Carnot ystad

Ystadin kaupunki on aina ollut tärkeä portti Eurooppaan. Nykyisin sieltä voi matkustaa laivalla Puolaan. Kaupungin ympärillä on paljon historiallisia rakennuksia ja koko sen keskusta on suljettu autoilta.

Wallander-kakku, Ruotsi
Wallander-leivos Wallander-kakku, Ruotsi Kuva: karen desuyo wallander

Wallander -dekkarisarjasta saa hyvän käsityksen Ystadista. Kaupungissa järjestetään suosittuja Wallander-kävelykierroksia.
Serena Williams pelaa Båstadissa, Ruotsissa
Serena Williams Båstadissa Serena Williams pelaa Båstadissa, Ruotsissa Kuva: Helsingborgs Dagblad serena williams

Båstad - varakkaita ruotsalaisia ja maan parhaat golfkentät. Tänne saapuu heinäkuussa kymmeniä tuhansia tenniksestä ja juhlimisesta kiinnostuneita seuraamaan Ruotsin avoimia tenniskisoja, Swedish Open.

Österlen – Ruotsin Provence

Tie läpi rypsipeltojen Ruotsissa.
Tie läpi rypsipeltojen Ruotsissa. Kuva: Susanne Nilsson österlen

Ruotsin eteläisin maakunta kylpee keltaisena vehnä- ja rypsipelloista. Täällä on upeita hiekkarantoja ja idyllisiä kalastajakyliä. Monet kirjailijat ja taiteilijat ovat muuttaneet tänne eivätkä varmasti vähiten alueen leudon ilmaston takia. Golf-kentät pysyvät auki lähes koko vuoden.
Omenamehun tekovälineet, Ruotsi
Äpplen - Omenoita Omenamehun tekovälineet, Ruotsi Kuva: BUF Simrishamn puristin

Kaupungeista voi mainita omenakaupunki Kivikin. Suosittu turistikohde Äpplets Hus kertoo omenasta ja sen historiasta.
Ale stenar -kivimuodostelma Ruotsissa
Ale stenar - Kivet Ale stenar -kivimuodostelma Ruotsissa Kuva: Olof Senestam kivet

Ale stenar - Ruotsin mystinen Stonehenge. Tarinan mukaan kivien tehtävänä oli kertoa mihin aurinko laskee ja nousee eri vuodenaikoina. Aluksen muotoon sijoiteltuja kivipaaseja on 59 ja koko rakennelma on kooltaan 67 metriä pitkä ja 19 metriä leveä.

Blekinge

Kissakaloja akvaariossa, Ruotsi
Kattfisk - Kissakaloja Kissakaloja akvaariossa, Ruotsi Kuva: Jonas Lindgren akvaario

Havets Hus, meriakvaariokeskus. Keskuksen yli sataa eläinlajia pääsee tarkkailemaan mm. vedenalaisissa tunneleissa. Kosketusaltaassa voit jopa ottaa käteen ravun tai meritähden.

Småland

Punaiset alot ja vanha pihapiiri Smoolannissa; Ruotsi
Punaiset alot ja vanha pihapiiri Smoolannissa; Ruotsi Kuva: Patrick Strandberg pihapiiri

Vimmerby - Astrid Lindgrenin synnyinkaupunki. Puistosta löytyy kymmenen lastenkirjoihin liittyvää teema-aluetta. Kylän laidalla sijaitsevan kotitalon yhteyteen on sijoitettu näyttely, joka esittelee Astrid Lindgrenin elämäntyön.
Taidelasia hyllyssä, Ruotsi
Glas - Lasia Taidelasia hyllyssä, Ruotsi Kuva: Johan Viberg glasriket

Lasin valtakunta - Glasriket
Smoolannin maakunnassa on pitkät perinteet lasin tekemiselle. Alueelta löytyy 15 lasitehdasta ja -pajaa. Täältä voi suositella lasipajojen Hyttsill-tapahtumia, jossa lasin puhaltamisen ohella illallistetaan vanhan tavan mukaan.
Lasinpuhallusta illallisella, Hyttsill, Glasriket, Ruotsi
Hyttsill-illallinen Lasinpuhallusta illallisella, Hyttsill, Glasriket, Ruotsi Kuva: Ehrenberg kommunikation hyttsill

Öland - Öölanti

Pojat kävelevät majakkaa kohden Oolannissa, Ruotsissa
Fyrar - Majakoita Pojat kävelevät majakkaa kohden Oolannissa, Ruotsissa Kuva: Henrik Ismarker oolanti

Ruotsin toiseksi suurimmalle saarelle saavutaan mantereelta Kalmarin kaupungin keskustasta. Saarelle johtava silta on kuusi kilometriä pitkä. Väestöstä moni on muuttanut pois, mutta nyt saaren suosio kasvaa lomakohteena.
Juhannustanko ja tuulimylly Oolannissa, Ruotsi.
En väderkvarn-Tuulimylly Juhannustanko ja tuulimylly Oolannissa, Ruotsi. Kuva: Håkan Dahlberg oolanti

Öölanti tunnetaan erityisesti tuulimyllyistään. Tärkein valtti on saaren alkuperäinen luonto ja kiireettömys. Neljäsosa saaren pinta-alasta on laidunaluetta, lampaita ja erilaisia kasveja.
Sollidenin puutarha, Ruotsi
Solliden Sollidenin puutarha, Ruotsi Kuva: denisbin öland

Sollidenin linna on Ruotsin kuningasparin silmäterä, jonka upea puistoalue on avoinna yleisölle.
Borgholmin linnanrauniot, Oolanti, Ruotsi
Borgholm Borgholmin linnanrauniot, Oolanti, Ruotsi Kuva: Thierry Bignamini borgholm

Borgholm on saaren ainoa kaupunki. Sen ympäriltä löytyvät Pohjoismaiden kauneimmat rauniot - Borgholms slottsruin. Linna tuhoutui tulipalossa vuonna 1806.

Böda - saaren parhaat uimarannat ja 20 kilometriä pitkä hiekkaranta.

Gotland - Gotlanti

Polkupyörävuokraamon mainos
Polkupyörävuokraamon mainos Kuva: mip63 ruotsi

Gotlanti on Itämeren suurin saari. Muinainen Gotlanti oli noiduttu saari, joka tarujen mukaan nousi merestä vain öisin. Saarella on 8000-vuotinen historia - merkkejä asutuksesta löytyy jo kivikaudelta.
Muuri Gotlannissa, Ruotsi
En mur - Muuri Muuri Gotlannissa, Ruotsi Kuva: Liv Elin gotland

Visbyn kaupunki oli aikoinaan tärkeä idän ja lännen kaupan välittäjä. Se oli Pohjolan vaurain kaupunki ja suojattu korkealla muurilla. Visby on yksi parhaimmin entisöidyistä hansakaupungeista ja kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Nykyään saari on koko perheen lomakohde. Sommarlandin vierestä löytyy Pepin kotitalo Huvikumpu, Villa Villekulla.
Keskiaikajuhlat Visbyssä, Ruotsi
Medeltid - Keskiaika Keskiaikajuhlat Visbyssä, Ruotsi Kuva: Helen Simonsson visby

Visbyn jokakesäinen keskiajan tapahtuma kerää osallistujia ympäri Eurooppaa.
Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Ääntäminen

  Viron kielen ääntäminen.

  Viroa äännetään suurin piirtein niin kuin kirjoitetaankin, mutta suomeen verrattuna ääntämisessä on eroja.

 • Yleistä kiinan kielestä

  Yleistä kiinan kielestä.

  Tämän kurssin kiinan kieli on mandariinikiinaa, joka on Kiinan virallinen kieli ja yleiskieli. Äidinkielenään sitä puhuu yli puolet Kiinan väestöstä, ja se on opetuskieli kaikissa Kiinan kouluissa. Mandariinikiina on maailman puhutuin äidinkieli – äidinkielenään sitä puhuu lähes 870 miljoonaa ihmistä. Nekin kiinalaiset, jotka puhuvat jotakin muuta kiinalaista kieltä, ymmärtävät kirjoitettua mandariinia, jos vain ovat lukutaitoisia.

Kielet

 • Italian pikavisiitti

  Kieltä ja tapakulttuuria matkailijan tarpeisiin.

  Oletko lähdössä matkalle? Haluatko oppia kielen alkeet nopeasti? Pikavisiitti on tiivis paketti, josta saat Italian kieli- ja tapatietoa: kuinka selvitä kaupassa, ravintolassa, kaupungilla, lippuluukulla… Pari italian sanaa riittää sulattamaan italialaisten sydämet, ja sinäkin saat matkastasi enemmän! Kielten taitotasoasteikolla pikavisiitti sijoittuu tasolle A1 (kieliaines A1.2, kielioppi A1.1).

 • Es español 1 - espanjan kielen alkeiskurssi

  12-osainen alkeiskurssi tutustuttaa myös maan kulttuuriin.

  Es español 1 on 12-osainen espanjan kielen alkeiskurssi. Sanastoa, puheenymmärtämistä, fraaseja ja kielioppia harjoitellaan runsaiden tehtävien avulla ja kulttuuriosassa tutustutaan monipuolisesti Espanjan kulttuuriin. Kielten taitotasoasteikolla kurssi sijoittuu tasolle A1-A2.

 • Finnish phrases - Suomen kielen fraaseja

  20 keskustelutuokiota suomeksi lyhyillä videoilla.

  Welcome to learn Finnish! These easy videos will help you to deal with everyday situations, like buying food, telling about your family and introducing yourself.

 • Arabian alkeiskurssi

  Opi kielen perustaidot, joilla pärjäät matkoilla.

  Tällä kättelykurssilla opit arabian kielestä sellaiset perustaidot, joita tarvitset kohdatessasi arabiaa puhuvia ihmisiä matkalla, työssä, kotona, harrastusten parissa. Tutustut myös arabialaiseen tapakulttuuriin ja elämänmenoon.

 • RUS – venäjästä rakkaudella

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä.

  RUS-sivustolla tapaat nuoria suomalaisia ja venäläisiä, joiden kanssa voit päivittää kielitaitoasi, venäläisyyden ja Venäjän tuntemustasi. Löydät täältä myös videoita, blogeja, linkkejä harrastuksiin ja kulttuuriin – perusasioita unohtamatta. Opettele slaavikyykky tai tee hauskoja testejä.

 • Matkailuenglantia – 5. Syöminen ja juominen

  Simppeliä ruoka- ja juomasanastoa matkailijalle englanniksi.

  Matkailun suurimpia nautintoja on syöminen ja juominen paikallisissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa. Englanninkielisissä maissa aterioinnin aikataulut ovat melko lailla samat kuin Suomessa, mutta Etelä-Euroopassa kulttuuri on jo hyvin erilainen.

 • Arabia

  Arabian kielen alkeita ja arabien tapakulttuuria.

  Arabian kielen alkeet ja kulttuurin tuntemus auttavat pärjäämään arabiankielisessä maailmassa matkaillessa. Kulttuurintuntemus auttaa ymmärtämään arabien tapakulttuuria myös arabimaiden ulkopuolella.

 • Englanti

  Englannin kursseja eri tasoille ja tarpeisiin.

  Englannin taito on nykyään lähes kaiken a ja o, joten siitä on hyvä opetella edes alkeet – ainakin matkailualkeet! Oletko palvelualalla tai aiotko sille? Täältä löytyy eri alojen englantia. Myös kielitutkintoihin valmistautuminen onnistuu!

 • Espanja

  Opiskele espanjaa tai tutustu vain maan tapakulttuuriin.

  Opiskele espanjaa itseopiskelukurssilla tai hyödynnä materiaalia opetustyössäsi. Opit kielen alkeita, kulttuuria, kielioppia ja fraaseja. Kursseista löytyy lukuisia kuuntelutehtäviä. Videoiden ja artikkelien myötä tutustut tapakulttuuriin ja historiaan.

 • Italia

  Tutustu italian kieleen, tapoihin ja kulttuuriin!

  Oletko lähdössä Italiaan? Pikavisiitti auttaa sinut matkaan. Haluatko opiskella italiaa enemmänkin? Italian peruskurssi on sopiva vaihtoehto, ja sitä käyttivät Talo Italiassa -kilpailijatkin. Molemmissa tutustut myös italialaiseen tapakulttuuriin, josta löytyy lisää Tavat ja kulttuuri- sekä Ruokakulttuuri-osioissa. Abitreenit sopii myös kertaamiseen.

 • Japani

  Tutustu japanin kieleen ja kulttuuriin!

  Japanin kielen alkeiskurssi tarjoaa hyvän alun japanin kielen opinnoille. Samalla tutustut japanilaiseen kulttuuriin. Kiinnostavatko japanin kirjoitusmerkit? Niihinkin voit tutustua täällä.

 • Kiina

  Tutustu Kiinaan, kiinalaiseen tapakulttuuriin, kalligrafiaan

  Kiina on yksi tulevaisuuden tärkeimmistä kielistä myös eurooppalaisille. Opettele alkeet tai tutustu edes kiinalaiseen tapakulttuuriin – sekin auttaa kanssakäymisessä! Kalligrafiaa voit harrastaa pelkästään taidemielessä, ilman kielitaitoa.

 • Kreikka

  Näillä sivuilla voit opiskella kreikan kielen alkeita, kerrata aakkoset tai tutustua Kreikan historiaan.

 • Latina

  Nykykielissä on lainoja latinasta.

  Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta romaaniset kielet, espanja, ranska, italia,romania ja portugali, ovat kehittyneet latinan puhutusta muodosta. Latinaa opetetaan edelleen monissa kouluissa ja yliopistoissa ja se on katolisen kirkon pääkieli. Latinaa käytetään myös lääketieteessä, luonnontieteessä ja oikeustieteessä. Monissa nykykielissä on latinasta peräisin olevia lainasanoja

 • Portugali

  Tutustu portugalin kieleen ja tapakulttuuriin.

  Portugali on maailmankieli, puhujamääränsä perusteella maailman kuudenneksi puhutuin kieli – puhujia sillä on yli 200 miljoonaa ympäri maailmaa.

 • Ranska

  Tutustu Ranskaan ja opettele ranskan alkeet matkaeväiksi.

  Ranskan alkeita matkaeväiksi voit opiskella helposti pikavisiitin avulla – ja tutustua samalla ranskalaiseen tapakulttuuriin! Ranskaan ja ranskalaisuuteen voit tutustua myös mielenkiintoisten suomenkielisten artikkelien ja videoiden avulla, joita löydät otsikkojen Ruokakulttuuri sekä Tavat ja kulttuuri alta.

 • Ruotsi

  Treenaa ruotsin kieltä - kouluun, ammattiin, harrastuksiin!

  Ruotsin kieltä voit opiskella täällä erilaisin tavoittein: kerrata lukion ruotsia, treenata yo-kirjoituksia, työlämää tai yleistä kielitutkintoa varten - tai sitten vain elämää varten!

 • Saksa

  Saksan kieltä ja saksankielisten maiden kulttuuria.

  Saksan kieliopinnot sisältävät videomateriaalia, tekstiä ja tehtäviä. Materiaalin avulla voi opiskella saksan kielen alkeita ja fraaseja sekä Itävallassa ja Sveitsissä käytettäviä ilmaisuja.

 • Suomi - Finnish

  Materials for learning Finnish language and culture.

  Welcome to learn Finnish language and culture! These materials are mainly in Finnish, but some of them offer English translations or vocabularies to help the beginners.

 • Turkki

  Turkin kieltä ja kulttuuria matkailijoille.

  Turkki on yksi suomalaisten suosituimmista lomakohteista, mutta turkin kieli on useimmille vieras. Nyt voit opetella sitä lomatarpeiksi ja tutustua muutenkin Turkin historiaan ja ruokakulttuuriin.

 • Unkari

  Unkari on suomen sukulaiskieli

  Sukulaiskieli unkari on kaukainen sukulainen eikä ymmärtäminen käy helposti. Unkarin kieleen voit tutustua viikonloppumatkan tarpeiden verran, ja kulttuuriin tutustuminen käy myös suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla.

 • Venäjä

  Opi venäjää, vaikka vain aakkoset

  Venäjän kieli on haasteellinen, mutta tämä sivusto tarjoaa useita erilaisia mahdollisuuksia oppia sitä: vähän, enemmän tai vain aakkoset. Oletko kiinnostunut venäläisestä kulttuurista ja yhteiskunnasta? Siihenkin on tilaisuus suomeksi tekstitettyjen videoiden avulla. Uusin sisältökokonaisuus RUS – venäjästä rakkaudella on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet 2000-luvun venäläisyydestä!

 • Viittomakieli

  Perustietoa viittomakielestä sekä hyödyllisiä viittomia.

  Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielen tulkit ja opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat.

 • Viro

  Tutustu Viron kieleen, kulttuuriin ja kaupunkeihin.

  Eteläisen naapurimaamme Viron kieli ja kulttuuri on melkoisen tuttua, muttei niin tuttua etteikö lisätieto olisi paikallaan. Täällä voit tutustua lisää molempiin!