Hyppää pääsisältöön

Sibeliuksen jalanjäljillä Wienissä

Viiniviljelysten takana siintää Wien. Kuvassa myös Erkki Toivanen juontohommissa, v. 2002.
Wien. Viiniviljelysten takana siintää Wien. Kuvassa myös Erkki Toivanen juontohommissa, v. 2002. Kuva: Yle/Ghadi Boustani Wien,jean sibelius

Jean Sibelius jatkoi sävellysopintojaan ulkomailla, ensin Berliinissä 1889-90 ja sitten Wienissä 1890-91. Wienissä vietetty vuosi merkitsi käännettä Sibeliuksen tuotannossa.

Sibelius piti Berliinissä saamaansa opetusta liian vanhanaikaisena ja akateemisen kuivana, ja niinpä hänen ystävänsä Ferruccio Busoni ehdotti Wieniä. Sinne saapuessaan Sibelius oli täyttänyt jo 24 vuotta, eikä hänellä ollut vielä merkittävämpää näyttöä sävellystyöstä.

Wienissä Sibelius tuli tietoiseksi suomalaisuudestaan ja oivalsi kansallistunteen merkityksen säveltäjille; hänen opiskelutoverinsa olivat pääasiassa eurooppalaisten vähemmistökansojen edustajia, ja keisarikunta oli kuohumistilassa vähemmistöjen korostaessa omakielistä kulttuuriaan.

Kansallistunteesta syntyi Kullervo

Sibeliuksen kirjeenvaihto hänelle suomeksi kirjoittavan Aino Järnefeltin kanssa ja perehtyminen Kalevalaan avasivat uuden tien sävellystyöhön. Suhde suomenkielisyyteen ja kansallishenkeen muuttui ja kehittyi vuoden kuluessa, ja Kalevalan poljento alkoi vaikuttaa suunnitteilla olevaan sinfoniaan. Wienissä saikin alkunsa Sibeliuksen läpimurtoteos Kullervo-sinfonia.

Sibelius Wienissä on osa Erkki Toivasen toimittamaa 8-osaista sarjaa Henkinen Eurooppamme, jossa hän kulkee suomalaisen kulttuurin merkkihenkilöiden jalanjäljillä Euroopassa ja pohtii, kuinka yleiseurooppalaiset henkiset suuntaukset vaikuttivat heihin ja heidän kauttaan kansallisen identiteettimme kehittymiseen. Ohjelma on vuodelta 2002.

Lue ja kuuntele lisää aiheesta

150 Sibeliusta: Wien, du Stadt meiner Träume
150 Sibeliusta: ”Minusta Kalevala on ihan moderni”
Sibeliuksen opinnot Wienissä (Helsingin Suomalaisen Klubin Sibelius-sivusto)
Kullervo (HSK:n Sibelius-sivusto)
Kullervo-sinfonia ja amerikkalaiset

 • Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa

  Millainen oli kansallissäveltäjämme lapsuus?

  Missä Janne leikki kavereineen? Miten hän selvisi ankaran piano-opettajan kynsistä? Miten Aulanko liittyy Finlandia-hymniin? Tule mukaan kulkemaan Sibeliuksen jalanjäljillä Hämeenlinnassa. Lue ja kuuntele, millainen oli säveltäjän lapsuus 1800-luvun lopun hämäläiskaupungissa.

 • Sibeliuksen jalanjäljillä Wienissä

  Vuosi Wienissä merkitsi käännettä Sibeliuksen tuotannossa.

  Jean Sibelius jatkoi sävellysopintojaan ulkomailla, ensin Berliinissä 1889-90 ja sitten Wienissä 1890-91. Erkki Toivanen seurasi nuoren Sibeliuksen jälkiä Eurooppaan.

 • Orkesterikone

  Kuuntele Finlandiaa ja orkesterin soittimia.

  Orkesterikone soittaa Jean Sibeliuksen Finlandian RSO:n esittämänä. Sen avulla voit kuunnella tarkemmin eri soitinryhmiä sekä seurata kapellimestarin työskentelyä. Kannattaa varustautua kuulokkein!

 • Testaa musiikkitietämyksesi!

  Tiedätkö mitään musiikista? Testaa itsesi!

  Tämä lyhyt mutta totinen testi kertoo, kuinka paljon tiedät musiikista, musiikin teoriasta ja soittimista. Tuloksia saat paranneltua perehtymällä Orkesterikoneen sisältöön, sillä vastaus kaikkiin kysymyksiin löytyy sieltä!