Jean Sibelius jatkoi sävellysopintojaan ulkomailla, ensin Berliinissä 1889-90 ja sitten Wienissä 1890-91. Wienissä vietetty vuosi merkitsi käännettä Sibeliuksen tuotannossa.
Sibelius piti Berliinissä saamaansa opetusta liian vanhanaikaisena ja akateemisen kuivana, ja niinpä hänen ystävänsä Ferruccio Busoni ehdotti Wieniä. Sinne saapuessaan Sibelius oli täyttänyt jo 24 vuotta, eikä hänellä ollut vielä merkittävämpää näyttöä sävellystyöstä.
Wienissä Sibelius tuli tietoiseksi suomalaisuudestaan ja oivalsi kansallistunteen merkityksen säveltäjille; hänen opiskelutoverinsa olivat pääasiassa eurooppalaisten vähemmistökansojen edustajia, ja keisarikunta oli kuohumistilassa vähemmistöjen korostaessa omakielistä kulttuuriaan.
Kansallistunteesta syntyi Kullervo
Sibeliuksen kirjeenvaihto hänelle suomeksi kirjoittavan Aino Järnefeltin kanssa ja perehtyminen Kalevalaan avasivat uuden tien sävellystyöhön. Suhde suomenkielisyyteen ja kansallishenkeen muuttui ja kehittyi vuoden kuluessa, ja Kalevalan poljento alkoi vaikuttaa suunnitteilla olevaan sinfoniaan. Wienissä saikin alkunsa Sibeliuksen läpimurtoteos Kullervo-sinfonia.
Sibelius Wienissä on osa Erkki Toivasen toimittamaa 8-osaista sarjaa Henkinen Eurooppamme, jossa hän kulkee suomalaisen kulttuurin merkkihenkilöiden jalanjäljillä Euroopassa ja pohtii, kuinka yleiseurooppalaiset henkiset suuntaukset vaikuttivat heihin ja heidän kauttaan kansallisen identiteettimme kehittymiseen. Ohjelma on vuodelta 2002.
Lue ja kuuntele lisää aiheesta
150 Sibeliusta: Wien, du Stadt meiner Träume
150 Sibeliusta: ”Minusta Kalevala on ihan moderni”
Sibeliuksen opinnot Wienissä (Helsingin Suomalaisen Klubin Sibelius-sivusto)
Kullervo (HSK:n Sibelius-sivusto)
Kullervo-sinfonia ja amerikkalaiset