Hyppää pääsisältöön

Vastustajista kannattajiksi siirtyneet loikkarit kehuvat geenimuuntelua

MOT:n ohjelmapaikalla esitettävä BBC:n Panorama-dokumentti ”Hyvä vai paha geenimuuntelu?” marssittaa esiin asiantuntijoita, jotka ovat kääntäneet kelkkansa geenimanipulaation suhteen. Keskeisiä heistä ovat Britannian Greenpeacen entinen toiminnanjohtaja Stephen Tindale ja nykyään Sainsbury Laboratoryn tutkijana toimiva Greenpeacen riveissä toiminut Jonathan Jones.

Heidän mukaansa geenimuuntelun vastustus pitäisi lopettaa ja päinvastoin kehittää kunnon teknologia edistämään sitä. Aiemmin muuntelua vastustanut Mark Lynas jopa on pyytänyt julkisesti anteeksi kaksikymmenvuotista vastustustaan.

Panorama-dokumentissa esitellään geenimuunneltujen munakoisojen viljelyä Bangladeshissa ja GM -perunalajikkeen tutkimuksia Englannissa. Munakoisoviljelijät ovat päässeet eroon tuholaisista, ja nyt ilman hyönteismyrkkyjä.

Geenimuuntelun vastustajat kuvaavat virinnyttä muunteluintoa yritysten ja Britannian hallituksen pr-kampanjaksi. Ohjelmassa esiintyvä Greenpeacen johtava tutkija Doug Parr huomauttaa, että kokeilut voivat levitä hallitsemattomasti ympäristöön ja aiheuttaa arvaamattomia ongelmia. Johtaja Helen Browning Soil Association -järjestöstä katsoo, että teknologiaa käytetään väärin.

Ohjelman mukaan geenimuunneltuja satoja viljelee jo 18 miljoonaa viljelijää 27 maassa. Sen sijaan Eurooppa vetää tiukkaa linjaa. Toki geenimanipuloitua rehua voidaan jo syöttää sioille ja siipikarjalle.

Vastustajat epäilevät, että geenimuuntelun hyväksymisen hyöty menisi kansainvälisille jättiyrityksille kuten Monsanto.

Vuosina 2000-05 Britannian Greenpeacen johtajana ollut Tindale on vaihtanut leiriä myös ydinvoiman tukijoiden joukkoon.

Kommentit