Hyppää pääsisältöön

Yy, kaa, koo! Raz dva tri -kielikurssilla opittiin puhumaan venäjää

Astrid Määttänen (nyk. Lindeberg) ja Anna Strengell Raz dva tri -venäjänkurssin ensimmäisessä osassa.
Opettajat Astrid Määttänen ja Anna Strengell Raz dva tri -venäjänkurssin ensimmäisessä osassa. Astrid Määttänen (nyk. Lindeberg) ja Anna Strengell Raz dva tri -venäjänkurssin ensimmäisessä osassa. Kuva: Yle kuvanauha Yle Elävä arkisto,opetus,venäjän kieli,opetusohjelmat,kieltenopettajat,kieltenopetus

Raz dva tri (1975–1977) oli Ylen kaksivuotinen venäjän kielen kurssi, jonka päällimmäisenä tarkoituksena oli opettaa katsojia puhumaan venäjää. Kielikurssin reilusta sadasta jaksosta on tähän artikkeliin laitettu otteita kuudesta jaksosta. Mukana on esimerkiksi kurssin ensimmäinen ja viimeinen jakso.

Tammikuussa 1975 Ylellä alkoi venäjän kielen kurssi Raz dva tri. Opettajina toimivat koko kurssin ajan Astrid Määttänen (nyk. Lindeberg) sekä Anna Strengell.

Kielikurssin ensimmäisessä osassa opettajat tiivistivät, mitä massiivisella kurssilla oli luvassa. Sarjassa tultaisiin opettamaan venäjän kielioppia, noin 1400 venäjän keskeisintä sanaa sekä opittaisiin tuntemaan Neuvostoliittoa ja sen ihmisiä.

Missä aurinko ja kuu, siellä myös Sputnik.― Astrid Määttänen

”Tämä kurssin pääpaino on kuitenkin puhutussa kielessä. Haluamme opettaa teitä nimenomaan puhumaan venäjää”, Määttänen painotti.

Raz dva tri -kurssi oli kuitenkin paljon muutakin kuin vain kaksivuotinen televisio-ohjelma. Se oli tarkoin suunniteltu opetuspaketti, johon tv-lähetysten lisäksi kuului muun muassa oppikirjat, ryhmäopiskelu, kirjekurssit sekä valtakunnallinen loppukoe.

Havainnekuva Raz dva tri -kielikurssin opetusmateriaalista
Raz dva tri -kurssiin kuului paljon muutakin kuin televisio-ohjelma. Havainnekuva Raz dva tri -kielikurssin opetusmateriaalista Kuva: Yle kuvanauha Yle Elävä arkisto,kieltenopetus

Ohjelmaa katsoessa laajat oheismateriaalit sai kuitenkin opettajien mukaan unohtaa: tärkeintä oli kuunteleminen, ymmärtäminen ja ääneen lausuminen.

”Kirjaa sekä kynää ja paperia ei tunnin aikana tarvita”, Strengell sanoi.

Jokaiseen jaksoon kuului studio-opetuksen lisäksi runsaasti filmimateriaalia. Niiden taso vaihteli yksinkertaisista sanojen toisteluista paljon monimutkaisempiin tarinoihin.

Ensimmäisissä jaksoissa luotettiin nimenomaan toistoihin. Aivan ensimmäisessä osassa opetettiin ihmisen elinympäristöön tärkeästi liittyviä sanoja.

”Missä aurinko ja kuu, siellä myös Sputnik”, Määttänen juonsi sarjassa ensimmäisenä nähdyn filmimateriaalin.

Jakson filmit saavat jopa hieman tahattoman dramaattisia sävyjä, kun vahvaääniset nainen ja mies toistavat sanoja jykevän klassisen musiikin soidessa taustalla.

Toisen jakson aiheena oli ihminen. Opittiin muun muassa sanat nainen, mies, poika ja tyttö. Jälleen kerran filmimateriaali keskittyy sanojen toistamiseen, mutta tällä kertaa tunnelma on ensimmäiseen jaksoon verrattuna rento ja rauhallinen.

Raz dva trin joka neljäs jakso oli 40-minuuttinen kertausjakso, jossa käytiin läpi kaikki edellisissä jaksoissa opitut asiat. Anna Strengellin pitämän kertaustunnin aiheina ovat kansallisuudet, adjektiivien ja substantiivien objektimuodot sekä kehotukset. Filmimateriaaleissa päästään näkemään muun muassa gruusialaista tanssia ja suloisten koululaisten esittäytyminen.

Kuvankaunis Vasilisa -jaksossa nähdään dramatisointi venäläisestä Sammakkoprinsessa-sadusta. Siinä kuningas lähettää kolme naimatonta poikaansa etsimään itselleen morsiamia. Tarinaa on helppo seurata, vaikkei ymmärtäisikään venäjää.

Vuodelta 1976 tähän artikkeliin on otettu yksi jakso. Astrid Määttäsen pitämässä jaksossa vieraillaan elokuvataiteen instituutissa. Kieliopin aiheena ovat muun muassa verbien aspektit eli verbien osoitusmuodot.

Raz dva tri -sarjan viimeinen jakso esitettiin 20. maaliskuuta vuonna 1977. Sen aiheena olivat neuvostotasavallat, jotka kaikki sijoitetaan suurelle kartalle. Viimeinen osa on ainoa sarjan jaksoista, joka on esitetty väreissä. Esimerkiksi tv-uutiset nähtiin ensimmäisen kerran väreissä vasta puolitoista kuukautta myöhemmin, vappuna 1977.

Kommentit