Hyppää pääsisältöön

8 asiaa, joista mies haluaa kehuja

thank you tekstiä
thank you tekstiä Kuva: freeimages.com/Daniel G kysely

Oletko nalkutuskoukussa? Huomaatko, mitä kaikkea miehesi tekee sinun mieliksesi ja perheen hyväksi? Et? Ei hätää! Etsi tältä listalta kohta, joka kolahtaa ja anna puolisollesi tunnustusta heti tänään. Näistä asioista miehet toivovat itseään kiitettävän.

1. Olen luotettava, kekseliäs ja rento metatyöläinen

Herään aina ensimmäisenä, jos olen kotona enkä töissä. Hoidan yleensä vapaapäivänä lasta, eli ruokin, vaihdan vaipat ja laitan nukkumaan. Siinä ohessa siivoilen sotkut, jotka vaimoni ja lapseni ovat saaneet aikaan niinä päivinä kun olen ollut töissä.

Vaikka ei ole enää sukupuolisidonnaisia töitä, lumityöt, ruohonleikkuu, marjapensaiden ja istutusten hoito, polttopuut yms. kuuluvat vain yhdelle - minulle. Lisäksi koulutukseni vuoksi erinäiset kirvesmiestyöt. Viime kesänä meni katto uusiksi sekä pesu/kylpyhuone ja sauna. Lisää kohteita tuntuu olevan.

Liotan astiat aina ennen astianpesukoneeseen laittoa ja pesen valkoiset ja värilliset pyykit erikseen.

2. Olen komea ja himottava uljas urosleijona

Toivon, että vaimoni arvostaisi hyvännäköistä vartaloani. Olen fyysisesti Hunk-kunnossa, vaikka olen 50-vuotias.

Olen ammatissani maailman johtavia hahmoja.

Toivoisin, että vaimoni kunnioittaisi luonteenpiirteitäni, miehisyyttäni ja rakastaisi minua.

Rakasta minua sellaisena kuin olen, älä yritä liikaa muuttaa minua, vaikka sehän on naisilla verissä ;)

3. Olen älykäs ja rohkea feministi

Olen älykäs, moraalinen ja poikkeuksellisen rohkea olemaan erilainen. Saat olla feministi, minäkin olen. Inhoan kaikkia maskuliinisen miehen kaavamaisia malleja. En voi sietää jalkapalloa ja lätkää enkä niiden pelaajia. En ole lainkaan kiinnostunut autoista. En halua päteä enkä pullistella. Raha ei myöskään ole minulle erityisen tärkeää, eikä sillä päteminen.

4. Olen sosiaalinen, uskollinen ja hellä, en petä enkä pelleile

Kävin ennen ulkona ja olin aina uskoton tyttöystävilleni. Join ja juhlin, oli paljon naisia. En ole enää uskoton, enkä juhli. Halusin tasapainoa elämääni. Tiedän, että sinä et olisi kanssani, jos käyttäytyisin kuten ennen. Halusin tavata jonkun, että voisin muuttua. Sinä vaimoni olet se nainen.

Toivon, että olisit vähän kunnioittavampi. Arvostaisit enemmän kaikkea sitä mitä teen ja olen tehnyt.

5. Olen paksu kukkarosi, menestyvä ja päättäväinen perheenpää

Se joka tuo rahan, määrää.

Mies on kuitenkin ohjelmoitu ratkaisemaan ongelmia käytännössä, ja on myös fyysisesti voimakkaampi siitä syystä. Miehellä on aina ollut dominointi-instinkti, eikä mies ole mies, tai ainakaan onnellinen sellainen, jos nainen dominoi tai on edes samalla tasolla miehen kanssa. Miehellä täytyy olla päätösvalta perheessä, ja hänen täytyy pysyä hänen biologisessa ja sosiaalipsykologisessa roolissaan eli perheen päänä.

Olisi oikeasti joskus hauska, että arvostaisit panostani. Tuon kuitenkin perheeseen rahaa enemmän kuin sinä, maksan auton yms. omasta palkastani ja joustan lähes aina omassa työssäni - varmasti ammatillisen kehityksen hinnalla.

Pitäisi olla kiitollinen, että olen paikalla ja tuon rahaa taloon. Olen hyvännäköinen ja menestyvä mies, joten löydän helposti seuraa. Tämä pitää olla myös naisella mielessä.

6. Olen ystävällinen ja luova kotirintaman luottomies

Tahtoisin, että arvostaisit enemmän kykyäni "käsitellä" lasta. Osallistun lapsen hoitamiseen ja olen hyvä isä lapsilleni ja turvallinen ja luotettava kumppani.

Osaan hoitaa kaikki ns. miesten hommat: renkaanvaihdot yms, mutta osallistun parhaani mukaan kotitalouden hoitoon keventääkseeni puolison kotiaskareita ja helpottaakseeni arkea.

Jään kohta 9 kuukaudeksi koti-isäksi ja odotan siitä ajasta hieman stressivapaampaa ympäristöä, jossa saan touhuta silloin 9 kuukauden ikäisen pojan kanssa meidän omaan tahtiin. Tiedän, että siihen liittyy myös kotitöitä, mutta päivärytmi on verkkaista.

Tällä hetkellä tuntuu, että saan arvostusta niistä asioista joista sitä myös ansaitsen. Olen viime aikoina tehnyt paljon töitä ja saan mielestäni arvostusta siitä, vaikka kaikki muu on jäänyt vähemmälle ja vaikka olen ollut väsynyt.

7. Olen lempeä suojelijasi

Haluaisin että minut nähtäisiin perheen isähahmona isolla I:llä. Se ei ole sama asia kuin "perheenpää", vaikka siinä onkin jotain samoja elementtejä. Isähahmo on ennen kaikkea perheensä suojelija ja rakentaja, se joka pitää kaikista huolta fyysisesti, ehkä myös taloudellisesti. Haluaisin että minut nähtäisiin sillä tavalla hyvänä isänä ja puolisona.

Koen olevani siisti, tarkka ja järjestelmällinen, mutta se tuntuu välillä ärsyttävän avovaimoani, vaikka hän yleisesti kuitenkin em. ominaisuuksia arvostaakin. Ilmeisesti olen usein "väärällä" hetkellä tarkka ja järjestelmällinen...

Haluaisin, että arvostaisit lempeyttäni ja toisten huomioimista. Kiltteys ei ole huono piirre vaikka muuta väitetään. En aio muuttua tässä suhteessa, koska haluan auttaa ja olla tukena myös muita ihmisiä kohtaan kuin vain omia perheenjäseniäni.

8. Olen näppärä ja miehinen handyman

Toivon, että arvostaisit hienoja handy-man piirteitä totta kai ja kiltteyttäni. Myös sitä, että käyn töissä ja pyrin mahdollistamaan tulevaisuutemme lapsihaaveet.

Kodin ns. miehiset hommat: pikku nikkaroinnit, korjaukset ja ruuvaukset ovat enimmäkseen minun töitäni. Myös remonttien toteutus on enimmäkseen minun vastuullani, samoin auton ja muiden kulkupelien ja harrastusvälineiden huolto/huollattaminen, katsastaminen ja korjaus.

Minulla on raakaa voimaa, kirveenkäyttötaitoa sekä kyky larpata todeksi Leevi and the Leavingsin biisejä.

PS.

Miehen psyyke on ehkä maailman yksinkertaisin psykologinen järjestelmä. Se pidetään kunnossa yhdellä lauseella, jota toistetaan säännöllisesti aina, kun mies saa jotain hyvää aikaan. Tällöin mies kokee itsensä arvostetuksi ja hyväksi, ja mikä parasta, tekee kuin itsestään lisää hyviä asioita. Tässä taianomaisessa lauseessa on kaksi sanaa ja lopussa piste. Lause on: "Good job." Mutta huomatkaa rakkaat naiset pliis, että tämä lause todella loppuu pisteeseen...

Vastaukset perustuvat MHL:n Millainen miehen pitäisi olla -kyselyyn. Kursivoidut vastaukset ovat kyselyyn vastanneiden miesten toiveita. Vastauksista on korjattu kieliasua tarvittaessa.

Lisää ohjelmasta

Mies ja valitus
Mies ja valitus Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
Mies
Mies Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka Live yllätti yksinhuoltajaisän
Marja Hintikka Live yllätti yksinhuoltajaisän Kuva: Yle/MHL marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.