Hengitys höyryää. Lieksan keskustassa paukkuu pureva pakkanen. Kolmen lapsen yksinhuoltajaisä Farhan Mohamed on juuri vienyt lapset kouluun. Ulkopuolisen silmin miehen arki vaikuttaa rankalta, mutta Farhan ei valita.
– Arkeni ei ole rankkaa, mutta toki kiireistä. Aikaa saisi olla enemmän, varsinkin aamuisin. Vien lapset kolmeen eri kouluun ja sitä ennen valmistan aamiaisen ja laitan vaatteet valmiiksi, tätä normaalia hommaa. Sitten yritän ehtiä itse ajoissa omaan kouluuni, joka on viidentoista kilometrin päässä Lieksasta, Farhan kertoo.
Surulliset vuodet
Mies hymyilee, vaikka taustalla on monta raskasta vuotta. Farhan saapui Lieksaan elokuussa 2010 turvapaikanhakijana. Vaimo jäi tuolloin pienten lasten kanssa kotimaahan. Farhan yritti saada perhettä luokseen, mutta asiat junnasivat paikallaan.
Kesken kaiken Farhan sai suru-uutisen. Hänen vaimonsa sekä kaksi lasta olivat kuolleet. Lapsista kolme Fuad, Hanad ja Hanaan selvisivät lopulta isänsä luokse Suomeen. He ovat Farhanille nyt kaikki kaikessa.
Ompeleva ja kokkaava perheenisä
Farhanin laaja ystäväpiiri kertoo, että mies on esimerkillinen isä, joka on hypännyt ihailtavasti yksinhuoltajavanhemman rooliin. Farhan laittaa maukasta ruokaa. Hän on taitava kotitöissä. Jopa ompelu sujuu kuin leikki.
– Ruoanlaiton opin kotonani, kun autoin äitiäni keittiössä. Myöhemmin, kun vaimoni sairastui, hoidin kotityöt ja ruoanlaiton. Ompelutaidon taas opin ensimmäisessä työpaikassani ystävieni perustamassa ompelimossa, Farhan kertoo.
Ensi kesäkuussa Farhanin on määrä valmistua peruskoulusta. Sen jälkeen haaveissa siintää putkimiehen ammatti.
– Olen taitava käsistäni ja tästä taidosta olisi varmasti hyötyä putkimiehen ammatissa, tuumii Farhan.
Tuttavapiirin tukipilari
Koulunkäynnin ja kodinhoidon lisäksi Farhan on aktiivisesti auttanut ja kannustanut ystäviään ja muita maahanmuuttajia. Pakolaisten elämä Lieksassa ei ole aina ollut helppoa.
Farhan on ollut mm. vaikuttamassa siihen, että Lieksaan perustettiin yhdistys, joka auttaa tulijoita kotoutumaan Suomeen. Lieksan Somaliperheyhdistys yrittää olla sillanrakentajana kantaväestön ja uusien tulijoiden välillä. Farhan toimii tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtajana.
Viime kesänä yhdistys hankki itselleen kylätalon Lieksan keskustassa. Metka-talo toimii nyt lieksalaisten - kantaväestön ja uusien tulijoiden - kohtauspaikkana.
Ensimmäistä kertaa järven jäällä
Farhanin ystävät kehuvat häntä kilpaa. Farhania kuvaillaan iloiseksi, kohteliaaksi ja avuliaaksi mieheksi, joka ei ikinä anna omien murheidensa näkyä. Siksi Farhanille haluttiin järjestää hauska ja rentouttava päivä.
– Hän on itse niin positiivinen ja aurinkoinen, että me halusimme antaa hänelle jotain siitä, mitä hän on antanut meille, kertoo Farhanin ystävä ja yksi yllätyksen järjestäjistä Angelique von Bonsdorff.
Yllätyspäivä valkenee Lieksassa lähes kolmenkymmenen asteen pakkasessa. Kun Farhan on saanut lapset kouluun, MHL:n ystävätiimi kaappaa miehen. Jäätie vie Farhanin Kolin kuvankauniisiin maisemiin. Potkukelkkailussa kunnostautunut Jenny Lehtinen haastaa Farhanin potkukelkkakilpailuun.
– Tämä on ensimmäinen kerta kun olen järven jäällä ja ensimmäinen kerta, kun potkukelkkailen, Farhan kertoo.
Illan pimettyä Farhan palautetaan takaisin Lieksan keskustaan. Ystävät ovat järjestäneet Metka-kylätalolle suuret yllätysjuhlat.
– Tämä on ollut onnenpäivä, joka jää muistiini pitkäksi aikaa, toteaa Farhan kyynelet silmissä.
Katso oheisesta videosta, millainen Farhanin yllätyspäivä oli:
Lisää ohjelmasta





