Hyppää pääsisältöön

Kiirettä, kokkausta ja ompelua - tällaista on yksinhuoltajaisän arki

Marja Hintikka Live yllätti yksinhuoltajaisän
Marja Hintikka Live yllätti yksinhuoltajaisän Kuva: Yle/MHL marja hintikka live

Hengitys höyryää. Lieksan keskustassa paukkuu pureva pakkanen. Kolmen lapsen yksinhuoltajaisä Farhan Mohamed on juuri vienyt lapset kouluun. Ulkopuolisen silmin miehen arki vaikuttaa rankalta, mutta Farhan ei valita.

– Arkeni ei ole rankkaa, mutta toki kiireistä. Aikaa saisi olla enemmän, varsinkin aamuisin. Vien lapset kolmeen eri kouluun ja sitä ennen valmistan aamiaisen ja laitan vaatteet valmiiksi, tätä normaalia hommaa. Sitten yritän ehtiä itse ajoissa omaan kouluuni, joka on viidentoista kilometrin päässä Lieksasta, Farhan kertoo.

Surulliset vuodet

Mies hymyilee, vaikka taustalla on monta raskasta vuotta. Farhan saapui Lieksaan elokuussa 2010 turvapaikanhakijana. Vaimo jäi tuolloin pienten lasten kanssa kotimaahan. Farhan yritti saada perhettä luokseen, mutta asiat junnasivat paikallaan.

Kesken kaiken Farhan sai suru-uutisen. Hänen vaimonsa sekä kaksi lasta olivat kuolleet. Lapsista kolme Fuad, Hanad ja Hanaan selvisivät lopulta isänsä luokse Suomeen. He ovat Farhanille nyt kaikki kaikessa.

Ompeleva ja kokkaava perheenisä

Farhanin laaja ystäväpiiri kertoo, että mies on esimerkillinen isä, joka on hypännyt ihailtavasti yksinhuoltajavanhemman rooliin. Farhan laittaa maukasta ruokaa. Hän on taitava kotitöissä. Jopa ompelu sujuu kuin leikki.

– Ruoanlaiton opin kotonani, kun autoin äitiäni keittiössä. Myöhemmin, kun vaimoni sairastui, hoidin kotityöt ja ruoanlaiton. Ompelutaidon taas opin ensimmäisessä työpaikassani ystävieni perustamassa ompelimossa, Farhan kertoo.

Ensi kesäkuussa Farhanin on määrä valmistua peruskoulusta. Sen jälkeen haaveissa siintää putkimiehen ammatti.

– Olen taitava käsistäni ja tästä taidosta olisi varmasti hyötyä putkimiehen ammatissa, tuumii Farhan.

MHL yllätti lieksalaisen yksinhuoltajaisän.
MHL yllätti lieksalaisen yksinhuoltajaisän. Kuva: Yle/MHL marja hintikka live

Tuttavapiirin tukipilari

Koulunkäynnin ja kodinhoidon lisäksi Farhan on aktiivisesti auttanut ja kannustanut ystäviään ja muita maahanmuuttajia. Pakolaisten elämä Lieksassa ei ole aina ollut helppoa.

Farhan on ollut mm. vaikuttamassa siihen, että Lieksaan perustettiin yhdistys, joka auttaa tulijoita kotoutumaan Suomeen. Lieksan Somaliperheyhdistys yrittää olla sillanrakentajana kantaväestön ja uusien tulijoiden välillä. Farhan toimii tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtajana.

Viime kesänä yhdistys hankki itselleen kylätalon Lieksan keskustassa. Metka-talo toimii nyt lieksalaisten - kantaväestön ja uusien tulijoiden - kohtauspaikkana.

Lieksan kylätalolla juhlitaan.
Lieksan kylätalolla juhlitaan. Kuva: Yle/MHL marja hintikka live

Ensimmäistä kertaa järven jäällä

Farhanin ystävät kehuvat häntä kilpaa. Farhania kuvaillaan iloiseksi, kohteliaaksi ja avuliaaksi mieheksi, joka ei ikinä anna omien murheidensa näkyä. Siksi Farhanille haluttiin järjestää hauska ja rentouttava päivä.

– Hän on itse niin positiivinen ja aurinkoinen, että me halusimme antaa hänelle jotain siitä, mitä hän on antanut meille, kertoo Farhanin ystävä ja yksi yllätyksen järjestäjistä Angelique von Bonsdorff.

Yllätyspäivä valkenee Lieksassa lähes kolmenkymmenen asteen pakkasessa. Kun Farhan on saanut lapset kouluun, MHL:n ystävätiimi kaappaa miehen. Jäätie vie Farhanin Kolin kuvankauniisiin maisemiin. Potkukelkkailussa kunnostautunut Jenny Lehtinen haastaa Farhanin potkukelkkakilpailuun.

– Tämä on ensimmäinen kerta kun olen järven jäällä ja ensimmäinen kerta, kun potkukelkkailen, Farhan kertoo.

Illan pimettyä Farhan palautetaan takaisin Lieksan keskustaan. Ystävät ovat järjestäneet Metka-kylätalolle suuret yllätysjuhlat.

– Tämä on ollut onnenpäivä, joka jää muistiini pitkäksi aikaa, toteaa Farhan kyynelet silmissä.

Katso oheisesta videosta, millainen Farhanin yllätyspäivä oli:

MHL yllättää

Lisää ohjelmasta

Mies ja valitus
Mies ja valitus Kuva: Yle/Hans Weckman marja hintikka live
thank you tekstiä
thank you tekstiä Kuva: freeimages.com/Daniel G kysely
Mies
Mies Kuva: Freeimages marja hintikka live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.