Hyppää pääsisältöön

Runeberg-palkittu Tapio Koivukari: Korpelalaisten seuroissa naida rytkytettiin

Kirjailija Tapio Koivukari
Kirjailija Tapio Koivukari Kuva: Veikko Somerpuro kirjailija tapio koivukari

Maria Åkerblom on Suomen tunnetuin unissasaarnaja. Jo nuorena tyttönä Åkerblom sai ihmiset hurmoksiin saarnoillaan, joita hän julisti transsissa. Mutta oli 1900-luvulla muitakin uskonnollisia merkillisyyksiä, mm. korpelalaisuus ja kartanolaisuus.

Tuulikki oli 13-vuotias, kun hänestä vuonna 1949 tuli unissaarnaaja. Tuulikki on Tapio Koivukarin romaanin Unissasaarnaaja päähenkilö, jonka esikuva on Laitilasta kotoisin ollut nuori tyttö. Tämä makasi tuvassa sängyllä, hänen edessään oli mikrofoni ja ikkunalla kovaääninen. Nuoren saarnaajan kotipihalla saattoi olla jopa 800 kuulijaa.

Tapio Koivukarin horrossaarnaajista kertova teos Unissasaarnaaja voitti Runeberg-palkinnon 2016.

Sodan jälkeen oli useita unissasaarnaajia, yleensä he olivat naisia. Suomi oli asettumassa rauhaan, mutta elämä oli epävarmaa, ja lohdun sanat olivat kortilla.

Horrossaarnaajien lohdun sanat olivat yleensä maailmanlopun ennustuksia.

-Kuten epävarmoina aikoina yleensäkin, sodan jälkeen oli paljon hengellistä liikehdintää. Silloin esimerkiksi helluntaiherätys ja Jehovan todistajat saivat paljon uusia jäseniä, Koivukari kertoo.

1900-luvun alussakin Suomessa oli useita unissaarnaajia. Uukuniemeläinen talon emäntä Helena Konttinen julisti ankaraa, jumalista elämää ja synnin karttamista. Ennen kuolemaansa hän ehti ennustaa Venäjän vallankumouksen – tai niin hänen puheensa ainakin tulkittiin.

Yksi tunnetuimmista on Maria Åkerblom, joka valmistautui saarnaamiseensa kuin esitykseen. Myös Laitilan tyttö - kuten romaanin Tuulikkikin - pukeutui pitkään valkoiseen vaatteeseen, sitten hän meni makaamaan sängylle, vaipui siinä horrostilaan ja rupesi julistamaan.

- Maria Åkerblom on erityisen mielenkiintoinen, koska hän osasi tuotteistaa itsensä jo nuorella iällä ja ryhtyä kulttijohtajaksi. Åkerblom kiersi mahtavat isännät pikkusormensa ympärille, ja nämä möivät vuosisatoja vanhat perintötilansa. Isäntien rahoilla Maria perusti myöhemmin parkettitehtaan, jonne lahkolaiset menivät töihin. Mariasta tuli rikas liikenainen, Koivukari kertoo.

On merkillistä, kuinka nuorten tyttöjen ympärille syntyi lahkoja, ja kuinka aivan tolkun ihmiset uskoivat heihin.

- Tällaista transsin kaltaisessa tilassa saarnaamista on ollut maailman sivu. Suomalaisesta talonpoikaisesta unissasaarnaamisesta on tietoja jo 1700-luvulta, Koivukari sanoo.

pian Jeesus tulisi ilmalaivalla hakemaan 666 valittua pyhää Palestiinaan

Mutta unissasaarnaajiakin oudompina uskonnollisuuden ilmiöinä Koivukari pitää kartanolaisuutta ja korpelalaisuutta.

Kartanolaisuuden perusti huittislainen kansakoulunopettaja Alma Kartano 1920-luvulla. Hänen ystävänsä, unissasaarnaaja Tilda, sai transsitilassa viestejä Jumalalta. Kartanolaiset elivät tiiviisti keskenään, eristyksissä muusta maailmasta. Seksi oli syntiä. Koska lapset olivat siinneet synnissä, niin sitä piestiin heistä jopa päivittäin. Kultti vaikutti 1950-luvulle asti.

Jos Alma Kartano opetti, että seksi oli syntiä, niin pohjoisen korpelalaiset pistivät elämänsä ranttaliksi 1930-luvulla. Lahkolaiset uskoivat, että maailmanloppu oli tulossa, ja pian Jeesus tulisi ilmalaivalla hakemaan 666 valittua pyhää Palestiinaan. Tätä odottaessa syntiä piti tehdä urakalla.

- Korpelalaisten seuroissa soitettiin haitaria, pelattiin korttia ja naida rytkytettiin niin paljon kuin kerettiin. Hartaushetket loppuivat viranomaisten väliintuloon. Haaparannan nimismies sanoi, että nyt ei kun housut jalkaan ja kotio, kertoo Koivukari.

Tapio Koivukari on kirjailija ja suomentaja, joka on kääntänyt islanninkielistä kirjallisuutta. Hän on myös teologi. Koivukarin mielestä hengellisyys ja suurempien asioiden etsiminen on osa ihmisyyttä.
Hänen teoksensa ovat hyvin humaaneja. Monet Koivukarin kirjojen henkilöistä ovat vaatimattomia ja hiljaisia pitäjän pienimpiä. Hän kutsuukin heitä pieneläjiksi.

Tapio Koivukari

(s.1959 Raumalla)

  Koivukarilla on monipuolinen tuotanto.

  Saaristolaistrilogia:

 • Luodetuulen maa (2002)
 • Missä aallot murtuvat (2005)
 • Sumun lokikirja (2009)
 • Muut romaanit:

 • Saariston samurait (1988)
 • Odinnin korppi (1990)
 • Meren yli, kiven sisään (2007)
 • Ariasman. Kertomus valaanpyytäjistä (2011)
 • Käpykaartilaiset (2013)


Runeberg-palkinto Tapio Koivukarille
Maria Åkerblom Elävässä arkistossa
Unissasaarnaaja Helena Konttinen Elävässä arkistossa
Kartanolaisuudesta Elävässä arkistossa
Unissasaarnaaja Maria Åkerblomista on tehty myös rikosromaani
Kokkolan kaupunginteatterin näytelmä Maria Åkerblomista

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.

 • Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala tekee jätteestä luksusta – hänen iltapukunsa pääsi Emma Karin yllä Linnan juhliin ja lopulta museoon

  Merestä kerätyistä muovipulloista syntyi asu Linnan juhliin.

  Maailman merissä saattaa olla 30 vuoden päästä enemmän muovia kuin kalaa. Silti muovia käytetään jatkuvasti enemmän. Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkala haluaa tehdä jätemuovista muodikasta, jotta edes kierrätys toimisi paremmin. Kansanedustaja Emma Karille suunniteltu iltapuku hankittiin Kansallismuseon kokoelmiin.

 • Sanat haltuun rap-riimein

  Sanat haltuun -hanke auttaa nuoria löytämään äänensä.

  Rap-musiikki voi olla väylä parempaan luku- ja ilmaisutaitoon. Musiikkia kuunnellessa voi päähän tarttua myös muutama yhteiskunnallinen ajatus. Vielä enemmän kuhinaa päähän syntyy, jos alkaa itse luoda riimejä. Kirjallisuus- ja taidekriitikko, toimittaja sekä opettaja Aleksis Salusjärvi pohti, miksi lukeminen koetaan jotenkin epämiehekkääksi harrastukseksi.

 • Avaruusromua: Psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO

  Mitä jos rakennettaisiin maailman suurin syntesoija?

  Malcolm Cecil ja Robert Margouleff kohtasivat 50 vuotta sitten New Yorkissa, tuolloin uudessa Media Sound -studiossa. Heillä oli idea. Mitä jos hankittaisiin useita syntesoijia ja soitettaisiin niitä yhtaikaa? Ja jos kytkettäisi in ne toisiinsa, toimimaan yhdessä, siinä meillä olisi elektroninen orkesteri. Idea hahmoteltiin kiinalaisen ravintolan pöytäliinaan ja se päätettiin toteuttaa. Alkoi syntyä psykedeelinen äänikone nimeltä TONTO. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Finnjet oli kaikkien aikojen matkustajalaiva, joka pilkottiin kylmästi palasiksi – entisen konepäällikön rakkaus ei katoa

  Finnjet oli merimatkailun ylellinen tulevaisuus.

  Finnjet oli maailman suurin ja nopein matkustaja-autolautta. Samalla se oli uuden ajan airut, joka uitti Suomen maailmankartalle. Kaikkien aikojen matkustaja-alus paloiteltiin 10 vuotta sitten Intiassa. Konepäällikkö Juhani Puontille se oli kova isku. Onneksi muistot eivät katoa. Niitä tulvii mieleen, kun katsoo vanhan virkapuvun murentuvia kenkiä.

 • Muotitaiteilija Matti Seppänen: Muoti on vihdoinkin tunnustettu kulttuurimuoto

  Elämäntyönä muodin aseman parantaminen

  Muotitaiteilija Matti Seppäsen elämäntyönä on ollut muoti. Evakkoperheen kuopuksesta kasvoi esteetikko. Taival tamperelaisesta somistajasta suomalaisen vaateteollisuuden kultakauden huippusuunnittelijaksi on vertaansa vailla. Viisikymmentävuotiseen taiteilijauraan kuuluu niin käyttömuodin suunnittelua, tulevien muotitaiteilijoiden opetusta kuin mielikuvituksellisten teatteripukujen luomista.