Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sivuraiteilla pääkuva

Lähes jokaisessa haastattelussa tulee hetki, jolloin keskustelu ajautuu sivuraiteelle ja haastateltava alkaa puhua aiheen vierestä. Sivuraiteilla on Mervi Vuorelan toimittama juttusarja näistä hetkistä.

Sivuraiteilla: Jukka Orma ja metallimusiikin mysteeri

Jukka Orma
Jukka Orma Kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki jukka orma

Jukka Ormaa monipuolisempaa kitaristia on vaikea keksiä. Lähes 40 vuotta kestäneellä urallaan hän on soittanut muun muassa Hassisen Koneessa, Sielun Veljissä, Piirpaukkeessa sekä Rauli Badding Somerjoen, Remu Aaltosen ja M.A. Nummisen yhtyeissä. Hänen ansioluetteloonsa mahtuu niin rockia, jazzia, punkia, funkia, psykedeliaa, iskelmää, bluesia, flamencoa kuin reggaetakin. Vain yksi musiikkigenre loistaa poissaolollaan.

”Hevimusiikki on asia, josta mä en oo koskaan ymmärtänyt mitään, jota mä en oo koskaan halunnut soittaa ja jota mä en oo sen takia myöskään osannut soittaa”, Orma sanoo.

On toukokuu 2011. Istumme Orman kanssa hänen kotikulmillaan Helsingin Käpylässä ja puhumme Sielun Veljien väliaikaisesta comebackista. Parin kuukauden päästä yhtye aikoo soittaa Joensuun Ilosaarirockissa ensimmäistä kertaa hajoamisensa jälkeen. Orman mukaan keikkaa varten on treenattu puoli vuotta.

Treenaaminen on aina hyvästä, Orma sanoo. Hän kuitenkin painottaa, ettei musiikkia voi treenata kokonaisvaltaisesti, ellei sydän ole siinä mukana. Tästä syystä Orma ei ole koskaan soittanut heavy metalia.

Se on sääli. Ajatus nahkaan ja niitteihin verhoutuneesta Ormasta sahaamassa kitaraansa tuulikoneen ja Marshall-rivistön välissä on houkutteleva – kaikkien paitsi miehen itsensä mielestä.

”Niillä (hevareilla) on ne trikoot ja tennarit, ja sitten ne kirkuu korkealta ja kovaa ja vetää niitä kauheita kitaransooloja ihan saatanan nopeasti. Sitten ne heiluttaa tukkaa ja niillä on tatuointeja ja ne yrittää olla kovan näköisiä, ja levynkansissa on polvillaan olevia alastomia naisia joilla on kahleet”, Orma luettelee inhokkigenrensä ominaispiirteitä.

Samalla hän myöntää, ettei ymmärrä mistä hevimusiikissa on kyse. Siksi hän ei myöskään halua tuomita sitä.

”Picasso sanoi aikanaan, että 'vaikka minä en ymmärrä englantia, en sen takia ajattele, että kaikki englantia puhuvat ihmiset puhuisivat vain puuta heinää keskenään'”, Orma sanoo.

Orman mietteitä hevimusiikista voi kuunnella alla olevasta klipistä.

Kommentit