Hyppää pääsisältöön

Vatsakipu toistuvana vieraana – muusikon elämää suolistosairauden kanssa

Lauri Tuohimaa
Lauri Tuohimaa Kuva: Yle, Marko Väänänen Lauri Tuohimaa

Millaista elämä on silloin, kun vatsakipu on toistuva vieras? Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus oireilee muun muassa ripulina ja sairauteen voi liittyä kovia, kramppimaisia vatsakipuja.

Oululaisella muusikolla, Lauri Tuohimaalla, todettiin haavainen paksusuolentulehdus reilut viisi vuotta sitten. Aaltoilevasta ja ajoittain kipeästi oireilevasta sairaudesta huolimatta muusikon epäsäännöllinen keikkatyö ja normaali arki ovat mahdollisia.

Arjessa kahden lapsen isä kiinnittää huomiota syömisiin.

– Joskus einesruokaa tulee tehtyä, mutta kyllä se pääsääntöisesti on sitä, että yrittää laittaa itse ihan peruskotiruokaa. Syötän lapsille maitohappoja ja syön niitä itsekin. Mielestäni se on yksi aika tärkeä osa suoliston hyvinvoinnissa.

– Minun kannattaisi syödä viljatonta ruokaa tai ainakin jättää tummia viljoja vähemmälle. Totta kai suon itsellenikin karkkipäivät, ja suklaa on intohimo, samoin pitsa ja kahvi. Ei pidä olla liian ankara. Mutta tämä on laittanut miettimään, millä aamut aloitetaan. En voi ottaa ensin mustaa kahvia tai ruisleipää, vaikka mieli tekisi.

Niitä merkkejä on ollut ihan teini-iästä lähtien.

Ensimmäiset merkit sairaudesta tuntuivat jo nuorena.

Lauri Tuohimaa kitarnasa kanssa.
Lauri Tuohimaa kitarnasa kanssa. Kuva: Yle, Marko Väänänen Lauri Tuohimaa

– Niitä merkkejä on ollut ihan teini-iästä lähtien. Kun olin armeijassa, asiaa vähän tutkittiinkin, mutta ainakaan itse en ollut kuullutkaan tällaisista suolistosairauksista vielä silloin. Minulla ensimmäiset oireet olivat kipua, niin kuin lyötäisiin rautakankea sisältäpäin kylkeen, Tuohimaa kuvailee.

– Kyllä minulla oli pakki sekaisin esimerkiksi viikon metsäleirillä. Nythän se naurattaa, mutta ei se silloin tuntunut hääviltä.

Viitisen vuotta sitten tauti sai viimein nimen ja hoidon. Tuohimaalla on sairauteen päivittäinen lääkitys.

– Suoli meni silloin niin huonoon kuntoon, että vuodin verta muutaman kuukauden. Kun tähystys tehtiin, lääkäri totesi, että sinullahan on krooninen koliitti, ei epäilystäkään.

Mitä enemmän liikkuu, mitä paremmin nukkuu ja mitä vähemmän stressaa, sen parempana suolisto on.

Tuohimaa pyrkii huolehtimaan hyvinvoinnistaan monin keinoin.

Lauri Tuohimaa kävelee ulkona.
Lauri Tuohimaa kävelee ulkona. Kuva: Yle, Marko Väänänen Lauri Tuohimaa

– Olen huomannut, että mitä enemmän liikkuu, mitä paremmin nukkuu ja mitä vähemmän stressaa, sen parempana suolisto on. Olen hurahtanut juoksemiseen ja kävelemiseen. Liikunta auttaa mielialaan ja sitä kautta se vaikuttaa myös kroppaan.

Tuohimaa on jättänyt tupakan ja alkoholin kokonaan pois.

– Eivät ne nuuska ja tupakki hyvää tehneet ainakaan minun suolistolleni. Pari vuotta sitten jätin alkoholinkin pois. Tällainen streittarin elämän tuntuu nyt paremmalta.

Jokainen, joka musiikkia tekee, tietää että se on henkireikä.

Taudin luonne on aaltoileva, ja uupunut olo on tullut Tuohimaallekin tutuksi.

– Olen muiden suolistosairaiden kanssa jutellut, että meidän yleisvireemme on vähän sellainen uupunut. Tämä on pääsääntöisesti aaltoliikettä: välillä menee vahvemmin, välillä vähän heikommin. Ei se auta kuin porskuttaa eteenpäin.

Muusikolle myös musiikki on luonnollisesti tärkeä voimavara.

Lauri Tuohimaa soittaa kitaraa. Lähikuva käsistä
Lauri Tuohimaa soittaa kitaraa. Lähikuva käsistä Kuva: Yle, Marko Väänänen kitarat,Lauri Tuohimaa

– Jokainen, joka musiikkia tekee, tietää että se on henkireikä. Musiikkiin saa purettua itseään. Kaikenlainen luova työ tai harrastus tekee varmasti hyvää.

Toimittaja: SUSANNA EKFORS

Lisää ohjelmasta