Hyppää pääsisältöön

Amatöörisäveltäjä, ammattimelodikko

Reynaldo Hahn tunnetaan turmeltuneen tunteikkaista lauluistaan, joiden hempeissä melodiakaarroksissa kristallisoituu Ranskan belle epoque. Mutta kas - viitsiessään Hahn sävelsi myös orkesterille. Ranskalaisen Timpani-yhtiön tuore levy kertoo kuinka.

Hahn / Savoiji
Hahn / Savoiji Uudet levyt

Levy sisältää puhallinvetoista pienyhtyemusiikkia, jonka harmittomat aiheet vaihtelevat eleganteista hovitanssiaisista yöllisten juhlien kautta maaseutumaisemiin. Alusta asti on selvää että Hahn ei ollut uudistaja tai taituri, vaan hempeä melodikko. Hänen sävellystekniikkansa on kömpelöä, pahimmillaan banaalia. Teoksissa on kiehtovia sointivärejä, mutta ne syntyvät soitinten valinnasta, eivät taidosta käyttää valittuja soittimia.

Muuten Hahn jäisi amatööriksi, mutta hänellä on kalvosimissaan kaksi huikeaa valttia - melodia ja tunnelma. Musiikki kaartelee elegantisti maisemassa, jossa ei ole tilaa pahalle maailmalle. Nämä utopiat Savoijin alueen orkesteri toteuttaa puhtaasti ja pitkälinjaisesti, tavoittelematta turhaa syvällisyyttä.

Ilman runoutta ja ihmisääntä Reynaldo Hahnin musiikki on melko vähäpukeista, ellei peräti alastonta, mutta ihmeen mieluusti sitä kuuntelee, koska taianomaisia hetkiä on hieman enemmän kuin banaliteetteja.

Reynaldo Hahn: Le bal de Beatrice d'Este; Concerto provencal; Serenade; Divertissement pour une fete de nuit. - Orchestre des Pays de Savoie ja Ensemble Initium/Nicolas Chalvin sekä solisteja. (Timpani, 1 C 1231)

Kuuntele Uudet levyt 5.2.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.