Hyppää pääsisältöön

Erämaan lumo: Napanuora sivilisaatioon katkeaa

Mies seisoo kaukana ruskaisessa tunturissa. Tunturin matala kasvusto on punaista ja keltaista.
Dokumentintekijä Petteri Saario on jo yli kaksi vuosikymmentä kertonut televisiokatsojille tarinoita suomalaisesta luonnosta ja luontoa lähellä elävien suomalaisten elämästä. Seuraaviksi hän vie katsojat erämaihin. Mies seisoo kaukana ruskaisessa tunturissa. Tunturin matala kasvusto on punaista ja keltaista. Kuva: DocArt, Antti Saario tunturi

Tähtikirkas kirpeä pakkasyö Repovedellä ja maidonvalkea sumu Suomenlahden ulkoluodolla. Kevon kristallinkirkkaat kosket ja kesäisen tunturinlaen tuoksu. Kaiken tämän äärelle vie dokumenttisarja Erämaan lumo, joka alkaa Ylellä helmikuun lopussa.

Jo aamu enteili tulevaa talvimyrskyä. Tuuli keinutteli tunturin juurella puiden latvoja Urho Kekkosen kansallispuistossa ja poskipäillä tunsi äkäisen kipakan tuulahduksen. Mutta se oli vasta alkua. Kiilopään laella puuskat piiskasivat 30 metrin sekuntivauhtia kuorruttaen lumipeitteeseen kaiken tielleen osuvan.

– Silloin tuuli puhkui ja mylvi ja hanki tanssi raivokkaasti, väliin kiihkeästi pyörien ja väliin ylös sinkoutuen, kohta taas alas syöksyen ja tunturin vitilakea pitkin kirmaten, dokumentaristi Petteri Saario kuvaa talvista tunturimyrskyä Erämaan lumon avausdokumentissa.

Tästä dokumenttisarjassa on kyse. Tunnelmista ja hetkistä. Luonnon voimasta ja lähes tavoittamattomissa olevasta kauneudesta.

Harmaahylkeen kuutti makaa harmaalla kivellä, joka on laikukas keltaisesta jäkälästä. Karvainen kuutti napittaa mustilla silmillään suoraan kameraan.
Tämän kuutin Petteri Saario kohtasi Saaristomeren ulkoluodoilla. Harmaahylkeen kuutti makaa harmaalla kivellä, joka on laikukas keltaisesta jäkälästä. Karvainen kuutti napittaa mustilla silmillään suoraan kameraan. Kuva: DocArt, Petteri Saario kuutti

Erämaat imaisivat Petterin sisuksiinsa kolmeksi kuvausvuodeksi. Hän painui kameroineen niin pinnan alle kuin taivaallekin.

Maisemien, eläinten ja kasvien lisäksi tärkeä sija sarjassa on aineettomilla luonnonarvoilla: hiljaisuudella, pimeydellä, yöttömällä yöllä, laajuudella, kaukaisuudella, eheydellä, koskemattomuudella.

– Toivottavasti Erämaan lumo rohkaisee ihmisiä lähtemään itse ulos luontoon, muulloinkin kuin kesälomalla ja auringonpaisteessa. Luonnosta saa syviä elämyksiä myös tuiskussa ja vihmassa.

Miehen kasvot lumisessa maisemassa. Pipon alta pilkistävät hiukset ovat valkeassa kuurassa ja myös pipoa peittää hentoinen kuura.
Lemmenjoella pakkanen kuorrutti dokumentaristin kuuraukoksi. Miehen kasvot lumisessa maisemassa. Pipon alta pilkistävät hiukset ovat valkeassa kuurassa ja myös pipoa peittää hentoinen kuura. Kuva: DocArt, Sari Orkomies lemmenjoki

Syviä elämyksiä luonnosta

Petteri Saarion tunnistettavaan kertomistapaan kuuluu omakohtainen pohdinta elämästä, luonnosta ja ihmiselosta. Erämaan lumo ei ole poikkeus.

– Erämaan lumo on matka omaan luontooni, itseeni. Se on alkukoti, johon luonnonystävä aina kaipaa. Se on tunne, että napanuora levottomaan rakennettuun maailmaan, sähköön ja öljyn ääneen katkeaa. Se on mielentila, jonka saavuttamiseksi ei tarvitse mennä kauas.

– Kun lähtee liikkeelle silloin, kun muut eivät ole liikkeellä, erämaan tunnun voi kohdata ja löytää omasta lähimetsästä myös ruuhka-Suomessa. Parhaita ajankohtia ovatkin aamuvarhaiset hetket, erityisesti lomakausien ulkopuolelle, kaikkina vuodenaikoina, Petteri pohtii.

Katsekontakti kuuttiin

Petteri kertoo huomanneensa, että nauttii kaikkein eniten luontoelämyksistä silloin, kun niiden eteen on täytynyt hikoilla, palella, kastua.

– Katsekontakti karhuun, kotkaan, kuuttiin tai taimeneen pinnan alla saa aina kylmät väreet kulkemaan selkäpiitä pitkin. Tunne siitä, että välillämme on yhteys, on taianomainen. Mutta aina luontoelämys tai sykähdyttävä hetki ei edellytä suurta petoeläintä tai messiaanista maisemaa.

– Joskus kohtaaminen sormenpäänkokoisen neidonkengän kanssa, aamuvarhainen linnunlaulu tai vaikkapa se, miltä silokallio tai ikivanhan hongan kaarna tuntuu sormien alla, voi tehdä suuren vaikutuksen, Petteri korostaa.

Kun pyytää dokumentintekijää valitsemaan kohokohdat Erämaan lumon kuvauksista, hän vaikenee pitkäksi toviksi.

– Paha kysymys. On ollut hirmuisesti hienoja hetkiä ja paikkoja. Kevon luonnonpuiston häikäisevän puhtaat lumikentät, Lemmenjoen autiot ruskarannat, revontulten metsästys Lapissa, taimenten kohtaaminen pinnan alla - on mahdotonta poimia yhtä tai muutamaa kohokohtaa. Kuvausmatkat erämaihin ovat olleet hyvin kokonaisvaltainen elämys.

Talvinen metsä yöllä. Puiden oksilla tykkylunta, kuu loistaa taustalla pilviharson läpi.
Erämaan lumo -sarjassa tärkeä rooli on aineettomilla luonnonvaroilla, kuten pimeydellä. Talvinen metsä yöllä. Puiden oksilla tykkylunta, kuu loistaa taustalla pilviharson läpi. Kuva: DocArt, Petteri Saario petteri saario,talvi,metsät

Intohimoinen luonnonpuolustaja

Dokumentaristilla itsellään on yksi toive ylitse muiden.

– Toivon, että sarja avaa ihmisten silmät huomaamaan kuinka upea, monipuolinen ja hyvinvointiamme rikastuttava luontomme on. Ja tietenkin toiveena on myös se, että ihmiset omassa elämässään pyrkisivät tekemään valintoja ja vaikuttamaan niin, että upea Suomen erämaaluonto säilyisi myös tulevaisuudessa.

Intohimoisena luonnonpuolustajana Petteri tekee työtään koko sydämellä. Hän toivoo nykypäättäjiemme ymmärtävän elinvoimaisen luonnon arvon ja haluaa työnsä kannustavan päättäjiä tekemään hyviä päätöksiä luonnon suojelemiseksi ja luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi. Luonnonsuojelua ei hänen mielestään pidä nähdä rahareikänä.

– Luonnon säilyminen on monella tavalla kannattavaa myös kansantaloudellisesti ja kansanterveydellisesti. Tutkimukset vahvistavat kiistatta, että luonto parantaa hyvinvointiamme, ehkäisee sairauksia, nopeuttaa parantumista ja edistää työssä viihtymistä, Petteri tiivistää.

Erämaan lumo -dokumenttisarja

  • Osa 1: Lapin mahtavat kansallispuistomme TV1, 28.2.2016, klo 18:15.
  • Osa 2: Oulanka ja Paanajärvi: luonnon parantava voima TV1, 6.3.2016, klo 18.15.
  • Osa 3: Sykähdyttävän Saimaan sylissä TV1, 13.3 2016, klo 18.15.
  • Osa 4: Repovesi: Etelä-Suomen jylhin erämaa TV1, 20.3.2016, klo 18.15.
  • Osa 5: Ulkoluodoilla kauneuskin on karua TV1, 27.3.2016, klo 18.15.
  • Osa 6: Kevo: Euroopan Suuri Kanjoni TV1, 3.4.2016, klo 18.15.
Kommentit