Hyppää pääsisältöön

Igor Levit löytää muunnelmajärkäleistä ilon

Kaikkihan nykyään levyttävät Bachin Goldberg-muunnelmia, myös venäläis-saksalainen pianisti Igor Levit. Joukosta erottuakseen Levit on kuitenkin levyttänyt samaan syssyyn Beethovenin Diabelli-muunnelmat sekä amerikkalaisen nykysäveltäjän Frederic Rzewskin muunnelmat vallankumouslaulusta People united. Kolmen levyn paketti on komea rakkaudentunnustus muunnelmamuodolle, vaikkei kaikilta osin yllä persoonalliseen mestaruuteen.

Igor Levit / Goldbergit
Igor Levit / Goldbergit Uudet levyt

Levitin Goldbergit kuulostavat keskiarvolta kaikista aiemmin kuulemistani. Mediaanisuus korvaa persoonallisuuden, paitsi korukuvioissa, jotka ovat erityisen epämuodikkaita ja jäykkiä. Diabelli-muunnelmien parissa Levit on enemmän kotonaan. Persoonaa kai tarvitsee vähemmän, koska Beethoven tarjoilee riittämiin impulsseja, joihin Levit reagoi vikkelästi. Romanttinen virtuoosipaahto yltyy välillä niin kuumaksi, että kulmakarvat kärventyvät.

Levypaketin keskeisen viestin viimeistelee Rzewskin monityylinen muunnelmateos. Sävellyksellisesti se ei tietenkään yllä Bachin tai Beethovenin yhtenäisyyteen - Rzewskin tyylittelyssä on jotain oudon koleaa ja maneerimaista. Silti Levit onnistuu välittämään kuulijalle ilon muuntelusta, kokeilusta ja tutkimusretkeilystä musiikissa, ja se on tärkeintä.

J.S. Bach: Goldberg-muunnelmat. Ludwig van Beethoven: Diabelli-muunnelmat. Frederic Rzewski: Muunnelmia Ortegan laulusta El Pueblo unido jamas sera vencido. - Igor Levit, piano. (Sony, 88875060962)

Kuuntele Uudet levyt 5.2.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.