Hyppää pääsisältöön

Isserlis hyvässä barokkivireessä

Bachin gambasonaatteja on ikiajat soitettu sellolla tai barokkisellolla, ja kun toimeen tarttuu Steven Isserlis, epäilykset sellon sopivaisuudesta joutavat romukoppaan. Sellolla soitettuna sonaatteihin tulee pyöreämpi ja romanttisempi sävy, joka sopii niihin aivan hyvin.

Isserlis / Bach
Isserlis / Bach Uudet levyt

Isserlis ja cembaloguru Richard Egarr eivät kuitenkaan ole pitäytyneet pelkässä Bach-maailmassa. He ovat valinneet mukaan myös Scarlattin ja Händelin sonaatit, ja on hauska huomata kuinka kirkkaasti ne erottuvat. Scarlatti rokkaa italialaisen suoraviivaisesti, kun taas Händel herkuttelee melodioilla pidättyväisemmin.

Steven Isserlisin sellismin laatu pysyy. Suolikielet soivat pehmeästi mutta tarkasti, ja ilmaisu yltyy välillä varsin intohimoiseksi, mutta hyvän maun rajoissa. Romantiikan puolelta lienee soittoon hiipinyt solistista ylävirettä, onneksi lähinnä ylärekisterin forte-kohtiin, joissa se ei juuri haittaa. Isserlis ja Egarr tekevät eloisaa, lähes huomaamatonta rubatoa suvereenilla yhteispelillä.

Loisteliaan brittilaadun keskellä tekee silti mieli puolustaa suomalaista osaamista. Mikko Perkolan ja Aapo Häkkisen gambaversiot Bachin sonaateista ovat yhtä tunteikkaita, mutta laveammalla, vähemmän hempeällä tavalla. Ja lisäksi niissä soi gamba.

J.S. Bach: Sonaatit gamballe ja continuolle G-duuri, g-molli ja D-duuri. Domenico Scarlatti: Sonaatti d-molli, Kk90. G.F. Händel: Sonaatti g-molli. - Steven Isserlis, sello, ja Richard Egarr, cembalo. (Hyperion, CDA68045)

Kuuntele Uudet levyt 5.2.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.