Hyppää pääsisältöön

Kuinka otat selfien, jossa on kultainen leikkaus?

Kultainen leikkaus on yksinkertainen sommittelun perussääntö kaikissa kuvataiteissa ja arkkitehtuurissa. Sen soveltaminen on antiikin ajoista alkaen ollut suosittu tapa tehdä mittasuhteista sellaisia, että ne miellyttävät ihmissilmää.

Videolla Puoli seitsemän -ohjelman kauneusviikosta innostunut Mittamies tekee asiasta selkoa yhdessä taidehistorioitsija Juha-Heikki Tihisen kanssa. Tavallisesti kaikenlaisia Suomen lajissaan suurimpia kohteita mittaileva harmaapukuinen herra näyttää myös kuinka kultaisen leikkauksen mukaisia selfieitä otetaan. Tässä perusteet lyhyesti:

Kuva-ala jaetaan vaaka- sekä pystysuunnassa kolmeen osaan, siten että osien suhde on kultainen leikkaus, yksinkertaistettuna 2:3. Näin muodostuvien viivojen neljälle risteyskohdalle kohdistetaan kuvan sommittelun kannalta tärkeitä tapahtumia. Näin kuvaan saa enemmän jännitettä ja mielenkiintoa verrattuna siihen, että kohteet sommiteltaisiin keskelle kuvaa. Tätä kultaisen leikkauksen hyödyntämistapaa kutsutaan myös kolmanneksen säännöksi.

Puoli Seitsemän Mittamies vierailulla Mikkelissa Suutarisen betonielementtitehtaalla.
Puoli Seitsemän Mittamies vierailulla Mikkelissa Suutarisen betonielementtitehtaalla. Kuva: YLE / Totti Toivonen Kultainen leikkaus,mittamies

Tässä kuvassa kultaisen leikkauksen viivoille on kohdistettu Mittamiehen pää sekä vanha kuorma-auto.

Tämäkin kuva osoittaa, kolmanneksen säännön soveltaminen ei ole pilkuntarkkaa hommaa. Se on ainoastaan summittainen ohje ja apuväline, joka helpottaa kuvan sommittelua. Monet kuvat ovat onnistuneita juuri siksi, että niissä ei ole noudatettu kultaista leikkausta. Kolmenneksen säännön tunteminen antaa kuvaajalle kuitenkin mahdollisuuden pohtia, kannattaako sitä kulloisessakin kuvassa hyödyntää vaiko ottaa harkitusti eri tavalla sommiteltu kuva.

Kultainen leikkaus löytyy myös luonnosta ja se liittyy läheisesti Fibonaccin lukujonoon, joka löytyy jopa kukkakaalista.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän