Hyppää pääsisältöön

Mukavasti nyrjähtäneet Goldberg-muunnelmat

Ranskalainen pianistitähti Alexandre Tharaud on tarttunut Bachin Goldberg-muunnelmiin tismalleen samoilla taustapuheilla kuin kaikki muutkin: riemastuttava aarreaitta, päättymätön tutkimustyö, taustamyytti unimusiikista ja niin edelleen. Onneksi lopputulos ei ole sama kuin kaikilla muilla, vaan persoonallinen yhdistelmä samettista kosketusta ja eksentrisyyttä.

Goldbergit / Tharaud
Goldbergit / Tharaud Uudet levyt

Tharaud soittaa kunnon Steinwayta ja käyttää tarvittaessa pedaalia, mutta sointimassojen asemesta hän etsii pehmeitä, läpikuultavia ja kirkkaita sointeja. Niiden yhdistelemisessä Tharaud osoittautuu maailmanluokan mestariksi, ja kaikki kolmekymmentä variaatiota saavat persoonallisen karaktäärin. Nerouden äärellä ollaan, kun Tharaud täyttää hellyydellä tiukan kontrapunktisen muunnelman kahdeksantoista, ja kun hän keinuttelee juonikkaasti kolmimuunteista muunnelmaa yksitoista. Outoa kyllä syvällisissä mollimuunnelmissa on läpisoiton tuntu, ehkä siksi että napakasti aksentoidulle huumorille tai sormileikeille ei ole tilaa.

Tharaud käsittelee rytmiä aavistuksen nykivästi minun makuuni. Jopa alun aariassa rytmi kallistelee, yleensä eteenpäin. Kenties syynä on se, että Tharaud lataa aksenttitemppuja ja rubatoa päällekkäin. Glenn Gould säilytti klassikkotulkinnassaan joko rytmin tai fraseerauksen vakiona, mikä piti hänen eksentrisen pakettinsa kasassa. Mutta sanottakoon, että Tharaud'n tulkinta on rytmisesti vinksallaan vain pikkuisen ja hauskasti, mikä antaa sille kaivattua säröä verrattuna esimerkiksi Lars Vogtin hiljattaisen levyn rikkeettömyyteen.

Tharaud'n levytykselle lisäarvoa tuo myös ranskalaisella tyylitajulla tehty DVD-levy. Vaikka Tharaud soittelee studiotaltioinnin playbackinä, taltioinnin kuvakieli on niin herkullisen monipuolista, että sitä voi suositella kaikille, jotka pitävät musiikin visualisoinnista. Kun vielä levyn äänityskin kimaltaa poikkeuksellisen kauniisti, niin kokonaisuutena Alexandre Tharaud'n Goldberg-muunnelmat kilpailevat erittäin ansiokkaasti tilasta minun levyhyllyssäni - ja kerrottakoon että siellä on jo Goldbergejä kymmenittäin.

J.S. Bach: Goldberg-muunnelmat. - Alexandre Tharaud, piano. (Erato, 0825646051779)

Kuuntele Uudet levyt 5.2.2016, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.