Hyppää pääsisältöön

Mustan Orfeuksen jalanjäljillä — Elokuvakerhojen kasvatin matka brasilialaisklassikon synnyinseuduille

Kulkue Rion karnevaaleilla.
Kulkue Rion karnevaaleilla. Kuva: Telle Virtanen Rio de Janeiro (osavaltio),karnevaalit

Mustan Orfeuksen maisemat tulivat minulle tutuiksi jo varhaisnuoruudessani. Tätini mies Olavi oli ollut 1930- luvulla merimieskokkina Etelä-Amerikan linjoilla. Hän oli tuonut matkoiltaan huikeita perhosensiipitauluja Rio de Janeirosta. Niiden värikylläinen maailma kiehtoi kauneudellaan. Tuon kaupungin maisemat heräsivät eloon elokuvakerhossa näkemässäni Mustassa Orfeuksessa. Tuskin vielä tuolloin olisin saattanut edes kuvitellakaan, että vuosikymmeniä myöhemmin saattaisin itsekin kokea Rion henkeäsalpaavan kauneuden ja kauneuden varjoihin kätkeytyvän karun todellisuuden.

Musta Orfeus (alkuperäiseltä nimeltään Orfeu da Conceição) on legendaarisen brasilialaisen kirjailija- runoilija Vinicius de Moraesin käsikirjoittama ja Antonio Carlos Jobimin sekä Luis Bonfán säveltämä yhteistyö 1950- luvun lopulta. Se on kaunis teos, joka avaa ainutlaatuisen näkymän Rio de Janeiron kukkuloille levittäytyvien favelojen, slummien afroperäisten asukkaiden maailmaan.

Karnevaaliaikaan sijoittuvassa draamassa nivoutuvat maagisella tavalla toisiinsa antiikin kreikkalainen mytologia ja mustien harjoittama candomlé-uskonto, orjuusvuosien aikoina syntynyt yhdistelmä, jossa ikivanhat afrikkalaiset perinteet verhottiin salakavalasti siirtomaaisäntien pakkosyöttämien katolisten tunnusmerkkien alle.

Musta Orfeus on kaikessa lyhykäisyydessään ilmaistuna riolaiseen slummiyhteisöön sovitettu antiikin ajan kreikkalainen tarina kahden ihmisen, Orfeuksen ja Eurydiken rakkaudesta, joka päättyi kuolemaan. Brasilialainen sovitus on Vinicius de Moraesin kunnianosoitus maansa afroperäiselle väestölle ja sen kulttuuriperimän vaalijoille.

Rio de Janeiron kukkuloiden ääni — Faveloista maailman estradeille

Vinicius de Moraesin käsikirjoittama Musta Orfeus syntyi monien sattumien kautta. 1940- luvun alussa Vinicius tutustui Rion slummeihin ja terreiroihin, afrobrasilialaisille jumalille omistettuihin pyhiin paikkoihin. Vuosia myöhemmin hän perehtyi kreikkalaiseen mytologiaan. Sieltä löytyi Orfeuksen ja Eurydiken tarina.

De Moraesin Orfeus on kreikkalaisen esikuvansa lailla lahjakas muusikko, joka lumoaa kitaransoitollaan kuulijansa. Jopa aamuöinen aurinko havahtuu unestaan hänen soittoonsa, avaa silmänsä ja levittää kauneimmat säteensä Rion kukkuloiden ylle.

Eurydike on maaseudulta kotoisin oleva sielukaan kaunis nuori nainen, joka saapuu karnevaalijuhliin valmistautuvaan Rioon serkkunsa vieraaksi. Eurydike ja Orfeus kohtaavat sattumalta kaiken humun pyörteissä. Jo ensikatse sytyttää hiljattain avioituneessa Orfeuksessa hämmentävien tunteiden palon.

Rakkaus syttyy, mutta rakkauden ylle lankeavat tummat varjot. Varjoista synkin on karnevaaliväen tungoksen joukkoon soluttautunut mies, joka on pukeutunut kuoleman asuun. Hän haluaa Eurydikeen omakseen...

Orfeuksen ja Eurydikeen tarina sai ensi-iltansa Rion kaupunginteatterissa vuonna 1956. Valkokankaalla se nähtiin kolme vuotta myöhemmin. Ranskalais-italialais-brasilialaista yhteistyötä oleva elokuva sai Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun, Hollywoodissa se sai parhaan vieraskielisen Oscar-palkinnon. Elokuvan ohjasi Marcel Camus.

Rio de Janeiro, vahvojen vastakohtien kaupunki

Ensikosketukseni Rioon koin vuonna 1980. Saavuimme mereltä pitkän laivamatkan jälkeen. Seisoin rahtilaivan kannella ja katselin kuinka laiva lipui hitaasti kaupungin satamaan. Aamu- usvaisesta maisemasta erottautuivat kukkulajonojen muodostama Lepäävän intiaanin silhuetti, Corcovado ja kristuspatsas, joka levitti siunaavat kätensä heräävän kaupungin ylle. Lopulta ilmaantui näköpiiriin Pão de Azugar, Sokeritoppa.

Rantauduimme pariksi päiväksi turistioppaiden mainostamaan ”trooppiseen paratiisiin”.

Copacabana, Ipanema, Leblon rantahietikoiden tuntumiin rakennettuine tyylikkäine kerrostalorivistöineen ja toinen toistan viehettävimpine pikku ravintoloineen ja kuppiloineen. Ydinkeskustan vanhan kaupunginosan koristeelliset kaakelipäällysteiset talot muistuttivat portugalilaisen siirtomaaherruuden kultakausista. Hieman ränstynyt keskusta toki oli, mutta siitä huolimatta menneiden aikojen hohdokkuuden saattoi edelleen aistia ympärillään.

Kaupungin hyvin toimeentulevien ihmisten asuinalueiden lomiin nivoutuvat kukkulat. Kukkuloiden rinteille levittäytyvät favelat, miljoonien köyhien ihmisten asuttamat slummit.

Köyhien ihmisten elämää varjostavat huumekartellit, järjestäynyt prostituutio, faveloihin pesiytyneet rikollisjengit ja korruptoituneen poliisikunnan harjoittamat välivaltaiset ratsiat.

Kaikesta huolimatta arkielämä jatkuu faveloissa niin hyvin kuin olosuhteet suinkin sallivat. Arkea elävöittävät kulttuuri- ja urheilutoiminta, juhlapyhien aikaiset yhteiset riennot ja lyhyt karnevaaliajanjakso, jolloin kenties köyhälläkin on oikeus tuntea olevansa yksi oman sambakoulunsa moninaisista tähdistä.

Karnevaaleille menin minäkin. Oheinen kooste on vuoden 2000 karnevaaleilta toteutetusta suorasta lähetyksestä.