Hyppää pääsisältöön

Postin keltakylkiset kiitäjät porhalsivat pitkin ja poikin Suomea

Posti- ja lennätinlaitoksen keltakylkinen kiitäjä porhalsi pitkin ja poikin 19600- ja 1970-luvuilla.
Postiautoja varikolla, Suomen rajalla, satamassa ja laivojen sisällä. Linjureita tien päällä sekä lossin kyydissä. Voimakkaita lumiautoja Lapin hankien keskellä ja postiveneitä saaristossa. Posti- ja lennätinlaitoksen keltakylkinen kiitäjä porhalsi pitkin ja poikin 19600- ja 1970-luvuilla. Kuva: Yle kuvanauha postiautot,Yle Elävä arkisto,Fennada-Filmi Oy,kuvakaappaus

Oli aika, jolloin postimiehet olivat koko kansan sankareita. Kesät olivat aurinkoisia, talvet runsaslumisia mutta puhtaita. Musiikkivalinnat olivat oikeita ja Suomi hehkui värikkäämpänä kuin koskaan. Tuo aika on tallentunut Fennada-Filmin lyhytelokuviin, jotka esittelevät Posti- ja lennätinlaitoksen toimintaa 1960- ja 1970-luvuilla. Samalla elokuvat esittelevät Suomen eri paikkakuntien tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Postin tie läpi Suomen 1960
Lapin postia 1960

Posti- ja lennätinlaitos syntyi kesällä 1927, kun Postihallitus ja Suomen Lennätinlaitos yhdistettiin. Laitoksen tehtäväksi tuli hoitaa yleistä posti-, lennätin-, puhelin- ja radiolaitosta sekä valvoa alan yksityisiä toimijoita.

Teknisen kehityksen myötä Posti- ja lennätinlaitoksen toimenkuva muuttui voimakkaasti 1960-luvulla. Näitä muutoksia ja uutuuksia alettiin esitellä suomalaisille tyylikkäiden värifilmien avulla. Elokuvat toteutti Fennada-Filmi, joka oli alansa suurimpia yhtiöitä Suomessa 1950–1970-luvuilla.

Vuonna 1982 Yleisradio osti Fennada-Filmin ja on siitä lähtien esittänyt Fennada-elokuvia kanavillaan.

Matka läpi Suomen 1961
Postiautot Kainuussa ja Koillismaalla 1963
Postiyhteydet Suomen saaristossa 1965
Postiautot Savossa ja Karjalassa 1966

Elokuvissa posteljooneista voideltiin koko kansan sankareita, joita eivät saariston kelirikko taikka Pohjanmaan tulvat pysäyttäneet. Miehet huristelivat rämäpäisesti meren jäällä milloin pikkubusseilla, milloin moottorikelkoilla. Aika ajoin suoritettiin lentopostin täsmäpudotus saaristoon.

Elokuvien selostajina esiintyvät aikakauden tunnetuimmat äänet aina Carl-Erik Creutzista alkaen. Filmejä varten sävellettiin myös runsaasti tunnelmallista musiikkia ja kuvamateriaalia kerrytettiin jokaiselta vuodenajalta.

Postiautolla Uudellamaalla 1968
Postiautot Keski-Suomessa 1968
Pohjanmaata postiauton ikkunasta 1970-luvulla

Suurelle yleisölle Posti- ja lennätinlaitos näyttäytyi arkielämässä etenkin laitoksen kirkkaan keltaisina postiautoina. Nämä keltakylkiset kiitäjät toteuttivat kirjekuljetusten lisäksi matkustajaliikennöintiä läpi Suomen, Lapista Ahvenanmaalle. Syrjäseuduilla samaiset postiautot toimivat liikkuvina autopostitoimistoina.

Mikäli ei sää taikka maasto sallinut, otettiin käyttöön Postin tankkimainen lumiauto. Vesistöalueilla käytössä oli veneitä monessa eri koossa. Kaikkia laitoksen kulkuneuvoja yhdisti niiden tunnistettava väritys.

Lapin postia kesällä ja talvella 1970-luvulla
Postin toimintaa Ahvenanmaalla 1973
Postiautot Lounais-Suomessa 1973

Postin palvelut olivat hyvin moninaisia. Postitoimipaikat hoitivat verojen ja muiden maksujen vastaanottamisen sekä eläkkeiden ja lapsilisien maksamisen. Postit myös myivät posti-, leima- ja veromerkkejä sekä radio- ja televisiolupia. Postilla oli merkittävä osuus Suomen rahaliikenteessä ja ne hoitivat Postipankin siirto- ja säästöliikennettä.

Posti- ja lennätinlaitos nimettiin 1981 Posti- ja telelaitokseksi ja 1990-luvulla se muutettiin liikelaitokseksi. Myöhemmin laitoksen postitoiminnan jatkajana on toiminut Posti Group Oyj ja teletoiminta on ollut TeliaSonera Finland Oyj:n alaista.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto