Hyppää pääsisältöön

15 000 suomalaista kiinnostui eromuseosta – "Särkyneet sydämet ovat kansainvälinen asia"

Helsingin Kaupunginmuseo kerää muistoja eroista uuteen näyttelyynsä. Eromuseo sai suomalaisten kiinnostuksen heräämään yhdessä vuorokaudessa.

Museum of Broken Relationships sijaitsee Kroatiassa. Sen näyttelyitä on ollut esillä ympäri maailmaa. // Kuva: Museum of Broken Relationships

Helsingin Kaupunginmuseo pyytää Museum of Broken Relationships -näyttelyynsä muistoja eroista. Nyt on mahdollista lahjoittaa exän antamia lahjoja, yhteisiä huonekaluja tai mitä tahansa hajonneesta suhteesta muistuttavaa.

Kiertävä näyttely on kroatialaisten taiteilijoiden käsialaa. Näyttelyn pääpaikka on Zagrebissa, jossa on jatkuvasti esillä erosta muistuttavia esineitä.

Facebookissa Helsingin näyttelyä mainostava tapahtuma keräsi vuorokaudessa 15 000 kiinnostunutta ja 3 000 osallistujaa. Suomalaisten innokkuus eromuistojen jakamiseen yllätti järjestäjät Helsingin Kaupunginmuseossa.

- Meille on tullut jo 40 lahjoitusta vuorokaudessa, keruukoordinaattori Aino Pitkänen kertoo.

Vaikka kyse on Helsingin Kaupunginmuseon näyttelystä, muutkin kuin helsinkiläiset saavat jakaa eromuistojaan.

- Särkyneet sydämet ovat kansainvälinen asia, joten kuka tahansa saa lahjoittaa.

Rankkoja tarinoita ilman sääntöjä

Kaupunginmuseo ja kroatialaiset taiteilijat valitsevat yhdessä näyttelyyn päätyvät esineet. Osaa lahjoituksista voi nähdä myös Museum of Broken Relationshipsin Tumblr-sivulla. Kaikki eroesineet päätyvät kroatialaisten kokoelmiin.

- Ei ole sääntöjä, millaisia esineitä saa lahjoittaa. Hurjin esine, joka kroatialaisille on lahjoitettu, on kirves, Pitkänen sanoo.

Keruukoordinaattori ei osaa vielä kertoa, minkälaiset esineet tulevat esille lopulliseen näyttelyyn. Valinnat tehdään yhdessä kroatialaistaiteilijoiden kanssa maaliskuussa.

Helsingin Kaupunginmuseossa ollaan tyytyväisiä, että maailmalla kiertänyt näyttely saatiin myös Suomeen.

- Avaamme uuden museokokonaisuuden, jonka tarkoituksena on herättää tunteita. Tämä näyttely on nimenomaan sitä, Pitkänen sanoo.

Lue myös:

Suomalaistaitelija Jani Leinonen kertoo yhteistyöstään salaperäisen Banksyn kanssa: En usko, että hän on vain yksi ihminen

Kiistanalaisen kalaveistoksen tehnyt Veikko Hirvimäki: On totta, että lapset voisivat tehdä paremman teoksen

Ku Klux Klan, Leijona-pullo ja vapaat nännit – taiteilijat julkaisevat vaihtoehtoiset Suomi-emojit