Hyppää pääsisältöön

Haluatko elää pidempään? Harjoittele kiitollisuutta

kiitollisuuspäiväkirjassa lukee
Kiitollisuuspäiväkirja auttaa muistamaan onnelliseksi tekeviä asioita. kiitollisuuspäiväkirjassa lukee Kuva: Yle kiitollisuuspäiväkirja

Kiitollisuus on tutkitusti terveellistä. Kiitolliset ihmiset pysyvät terveempinä ja siten elävät pidempään. He tekevät myös enemmän hyviä tekoja kuin kiittämättömät ihmiset. Kiitollisuuspäiväkirja harjoittaa ja lisää kiitollisuutta.

Ihmisellä on luontainen taipumus muistaa helpommin negatiiviset kuin positiiviset asiat. Negatiiviset asiat myös helposti paisuvat päässä suuremmiksi kuin ovat. Siksi tietoinen kiitollisuus on tärkeää.
Jos kiitollisuuden tunteet ovat hukassa, voi niitä herätellä tietoisesti opettelemalla.

Kiitollisuuspäiväkirja auttaa huomaamaan kiitollisuuden aiheita

Kiitollisuuspäiväkirjaa voi toteuttaa monin eri tavoin. Hyvä aika kiitollisuuspäiväkirjan pitämiselle on ennen nukkumaan menoa. Se rauhoittaa mieltä ennen yötä ja saattaa saada sinut nukahtamaan suu hymyssä.

Kiitollisuus lisääntyy käytettäessä.

Hyvä ohje on, että kiitollisuuspäiväkirjan ei tarvitse olla pitkä. Se voi olla esimerkiksi viiden ranskalaisen viivan luettelo niistä kuluneen päivän asioista, joista on kiitollinen.
Asiat voivat olla hyvinkin pieniä, kuten työkaverin hymy, auttavainen bussikuski, linnunlaulu aamulla, kun astuit ovesta ulos, oma koti, helpottanut flunssa tai vaikka lapsen antama piirustus. Tällaiset asiat unohtuvat helposti ja vain aktiivisesti niitä muistelemalla, voit elää hyvän hetken uudestaan mielessäsi.
Tietoinen kiitollisuus tekee maailmasta kauniimman.

Kiitollisuuspäiväkirjaa voi kirjoittaa vaikka kännykän muistiinpanoihin tai mielikuvissa mietiskellen. Tai sitä voi tehdä suullisesti yhdessä vaikka kumppanin tai lapsen kanssa mietiskelemällä päivän kivoja asioita.
Yksi tärkeimmistä ohjeista kiitollisuuden harjoittamisessa on, että siihen pitää eläytyä. Kun listaat kiitollisuuden aiheita, mietiskele ja tunne jokaisen kohdalla, miltä kyseinen tapahtuma tai asia sinussa tuntui.

Näillä keinoin lisäät kiitollisuutta elämääsi:

  • Pysähdy joka päivä hetkeksi ja mieti, mistä voit olla kiitollinen nyt.
  • Kirjoita kiitollisuuspäiväkirjaa
  • Sano usein "kiitos".
  • Muistele voitettuja vaikeuksiasi.
  • Palauta mieleesi tapahtuma, jossa olet saanut tukea tai apua.
  • Puhu kiitollisuudesta.
  • Laita hyvä kiertämään ja levitä kiitollisuutta.
  • Keskity läsnäoloon, kiitollisuus ei kasva kiireessä.
  • Kiitollisuus ei tarkoita, että raskaita tunteita tulisi väheksyä. Anna kaikille tunteillesi arvoa. Kukaan ei ole jatkuvasti kiitollinen, mutta kiitollisuus antaa toivoa.

Mitä kiitollisuus tarkoittaa? HelsinkiMission toiminnanjohtaja Olli Valtonen puhuu kiitollisuudesta:

Mistä sinä olet kiitollinen juuri nyt? Kerro se täällä.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän