Hyppää pääsisältöön

Kauniit & Uhkarohkeat oli vielä tammikuussa tuiki tuntematon – vaikka kaikki levy-yhtiöt halusivat heidät talliinsa

Tällä viikolla julkisuuteen marssinut Kauniit & Uhkarohkeat on tehnyt biisejä jo yli vuoden ajan ilman yhtään keikkaa.

Kauniit & Uhkarohkeat: ylhäältä myötäpäivään Eetu Kalavainen, Joona Koskela, Roope Palve, Lauri Halavaara ja Joonas Keronen. // Kuva: Promokuva

Keskiviikkona Spotifyssä julkaistiin suomalainen popbiisi Kuningatar, jonka esittää Kauniit & Uhkarohkeat -niminen bändi. Biisi on ammattimaisesti tehty, soundiltaan miellyttävä ja kertosäe jää mieleen, ja bändi on noteerattu muun muassa YleX Läpimurto -listauksessa.

Mutta keitä ovat Kauniit & Uhkarohkeat? Googlaamalla heistä ei löydy juuri mitään tietoa. Silti jyväskyläläis-helsinkiläinen Kauniit & Uhkarohkeat, eli Kaunarit, on ollut olemassa jo yli vuoden ajan, kertoo bändin laulaja Eetu Kalavainen puhelinhaastattelussa.

Kaunareiden jäsenet – laulaja Kalavainen, melodinen perkussionisti Joonas Keronen, rytminen perkussionisti Joona Koskela, kitaristi Lauri Halavaara sekä basisti Roope Palve – ovat tunteneet toisensa vielä kauemmin.

Aiemmin he soittivat eri bändeissä, kunnes pari vuotta sitten alkoivat tehdä yhdessä biisejä.

- Sitten tajuttiin vaan yhtäkkiä, että hei meidän viiden pitää tehdä nyt suomenkielinen bändi, että tämä on se, mihin kaikki on koko ajan johtanut.

Tämä tapahtui loppuvuodesta 2014. Yleensä aloittelevat bändit lähtevät suhteellisen nopeasti hankkimaan nimeä julkaisemalla biisejä ja keikkailemalla missä pystyvät. Kauniit & Uhkarohkeat päätti heti alusta lähtien valita toisen tien:

Kaikki tehdään kunnolla, mahdollisimman hyvin. Keikkojakaan ei vedetä, ennen kuin on kunnon meininki päällä. Se, ettei suuri yleisö ollut kuullut Kauniista & Uhkarohkeista ennen tätä viikkoa, on siis ollut osa suunnitelmaa.

- Meillä on jo tosi paljon biisejä, mutta olemme ottaneet sen linjan, että mieluummin päräytämme hienosti, isosti ja kunnolla harjoitellusti kuin valitsemme sen toisen, traditionaalisemman tavan bändille tulla esiin, laulaja Eetu Kalavainen sanoo.

Bändit kiinnostavat sooloartistibuumin jälkeen

Se ilmeisesti kannatti. Kaunareilla on nimittäin jo levytyssopimus Warnerin kanssa takataskussaan. Eikä Warner ollut ainoa vaihtoehto.

- Meillä oli niin onnekas tilanne, että pystyimme kilpailuttamaan levy-yhtiöitä. Kaikki majorit halusivat sainata meidät, joten pystyimme saamaan kivat puitteet tähän tekemiseen.

Levy-yhtiöiden iso kiinnostus ennen yhdenkään biisin julkaisua on monen jutun summa, Kalavainen arvelee. Tärkeimpänä asiana hän pitää sitä, että demobiisit oli hiottu niin hyviksi.

Lisäksi bändillä oli takanaan erittäin osaava tiimi: manageriksi he saivat Jussi Hautalan, tuottajina heillä on ollut Hank Solo ja Jonas W. Karlsson – kaikki tunnettuja nimiä suomalaisen popmusiikin tekijöiden keskuudessa. Kaunarit ovat tehneet vaikutuksen myös muun muassa Kasmiriin, johon perkussionisti Joonas Keronen on tutustunut johtamansa videotuotantoyhtiö Luomustudion tuotannoissa.

Yksi syy levy-yhtiöiden mielenkiinnolle saattoi olla myös siinä, että sooloartistien dominoitua listoja vuosikausia bändit alkavat taas vaikuttaa mielenkiintoisilta.

- Haloo Helsinki! on nyt tauolla, Tiisu taas on ikään kuin samaa leikkikenttää mutta eri laite, Kalavainen kertaa tämän hetken isoja bändejä – joita ei tosiaan ole montaa.

Yleisön fiilisteltävänä on Kaunareilta vasta yksi biisi, mutta uusia kappaleita tehdään koko ajan. Tarkoituksena olisi nousta lavoille viimeistään kesälle, mahdollisesti jo aiemminkin. Albumia on lupa odotella loppuvuodesta.

Mutta miltä nyt tuntuu, kun se ensimmäinen sinkku on ilmoilla, some-kanavat auki ja yleisön ensireaktio hyvää?

- Kyllä tämä on aika helpotus. Kuningatar-biisin kanssakin on odotettu jonkin aikaa, ja on ihan mahtavaa huomata, että ihmiset tykkäävät siitä. Se on kuitenkin ihan hyvä juttu, kun popmusiikkia tekee, Kalavainen nauraa.

Kuuntele Kuningatar Spotifystä:

Kuuntele myös Venla Kokkosen Uuden musiikin iltavuoron haastattelu Kaunareista:

Lue myös:

Päiväkirjamaisuutta ja urbaania soundia – uusi naisartistien buumi valtasi soittolistat