Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Näin arkkitehtuurilla luodaan parempi maailma

Pritzker -palkittu Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elementalin töitä
Paloja chileläisen Pritzker-palkitun arkkitehti Alejandro Aravenan suunnittelemista rakennuksista. Pritzker -palkittu Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elementalin töitä Kuva: ELEMENTAL arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena,inari virkkala

Parempaa maailmaa kaikille! Arkkitehti Inari Virkkala kertoo, miten yhteiskunnallinen kantaaottavuus on palannut arkkitehtuuriin. Tietä näyttää Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuraattori Alejandro Aravena.

Arkkitehdeistä ei ensimmäisenä tule mieleen maailmanparantajat. Arkkitehdit esitetään pikemminkin rakennetun ympäristön ongelmien aiheuttajina kuin ratkaisijoina. Viimeisen vuoden aikana mielikuva on onneksi saanut kaivattua ravistelua. Viimeksi tänä keväänä, kun chileläinen Alejandro Aravena palkittiin arkkitehtuurin Nobeliksi kutsutulla Pritzker-palkinnolla

UC Innovation Center UC Innovation Center – Anacleto Angelini, Alejandro Aravena 2014 kuva: Nina Vidic
Esimerkkejä Alejandro Aravenan suunnittelemista näyttävistä julkisista rakennuksista: Innovaatiokeskus, joka suojelee salaisuuksiaan. Universidad Católica de Chile Santiago 2014 UC Innovation Center UC Innovation Center – Anacleto Angelini, Alejandro Aravena 2014 kuva: Nina Vidic Kuva: ELEMENTAL inari virkkala,arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena

Lukuisia julkisia rakennuksia suunnitellut Aravena tunnetaan parhaiten Elemental-toimistonsa kanssa toteutetuista sosiaalisen asuntosuunnittelun projekteista. Näissä vähävaraisille suunnitelluissa rakennuksissa hienointa on vaiheittaisuus. Kun budjetti ei riittänyt talojen rakentamiseen kokonaisuudessaan, Elemental suunnitteli talot niin, että niistä voitiin rakentaa alkuvaiheessa vain välttämättömät osat, ja asukkaat pystyivät täydentämään rakennuksia elintasonsa kohotessa.

Alejandro AravenaAlejandro Aravena
Kuva: ELEMENTAL
Aravenassa henkilöityy yhteiskunnallisesti kantaaottavan suunnittelijan paluu

Aravenan valinta Priztker-palkinnon saajaksi on osa isompaa muutosta arkkitehtien työkuvassa ja roolissa. Tuomariston sanoin: " Aravenassa henkilöityy yhteiskunnallisesti kantaaottavan suunnittelijan paluu." Tänä vuonna Aravenan edustama näkemys arkkitehtuurista saa suurta näkyvyyttä. Hän kuratoi ensi kesäksi maailman arvostetuimman arkkitehtuurinäyttelyn Venetsian arkkitehtuuribiennaalin teemalla Reporting from the Front.

Asuinkortteli Monterrey, Mexico 2010. Suunnittelija Alejandro Aravena. Kuva Ramiro Ramirez
Ilmakuva asuinkorttelista, Monterey Meksiko 2010 Asuinkortteli Monterrey, Mexico 2010. Suunnittelija Alejandro Aravena. Kuva Ramiro Ramirez Kuva: ELEMENTAL arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena,pritzker-palkinto
Alejandro Aravena, Monterrey Housing, 2010, Monterrey, Mexico
Keltainen lisäosa. Yksi asukas on saanut rahat kokoon lisärakentamista varten Alejandro Aravena, Monterrey Housing, 2010, Monterrey, Mexico Kuva: Ramiro Ramirez pritzker-palkinto

Isossa-Britanniassa arkkitehtikollektiivi palkittiin arvostetulla kuvataidepalkinnolla työstä haavoittuvilla asuinalueilla

Arkkitehtien roolin muutos tunnustettiin näkyvästi myös Isossa-Britanniassa, kun maan arvostetuin taidepalkinto Turner Prize myönnettiin joulukuun alussa nuorista arkkitehdeistä koostuvalle Assemble -kollektiiville. Assemblen rakentamat kulttuuri-installaatiot, kuten The Cineroleum leffateatteri vanhalle huoltoasemalle, ovat vahvistaneet sosiaalisia verkostoja haavoittuvilla asuinalueilla ja jopa luoneet uusia työpaikkoja.

The Cineroleum -elokuvateatteri
The Cineroleum. Isossa-Britanniassa on 4000 tyhjää huoltoasemaa. Niinpä Assemble -kollektiivi muutti kokeeksi kierrätysmateriaaleilla autojen tankkauspisteeen ihmisten kohtaamispaikaksi. The Cineroleum -elokuvateatteri Kuva: Lewis Jones arkkitehtuuri (erikoisala),inari virkkala

Samaan aikaan Suomessa

Society Lab konsepti
Mobiilisovellus Society Lab oli yksi turvapaikanhakijoile uusia asumisratkaisuja etsineen Rajalta kotiin -kilpailun voittajista Society Lab konsepti 808389

Suomessa yhteiskunnallisesti kantaaottavan arkkitehtuurin paluuta vahvistaa köyhiin oloihin arkkitehtipalveluita tarjoavan Ukumbi ry:n perustajajäsenen Jenni Reuterin valitseminen Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin perusteiden professoriksi.

Arkkitehtuurimuseo ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA tarttuivat Venetsian biennaalin kuraattorin Alejandro Aravenan teemaan “Reporting from the Front” julistamalla kansainvälisen suunnittelukilpailun Rajalta kotiin, jossa kartoitettiin ratkaisuja pakolaisten asumiseen.

Kiinnostavasti kilpailun voittajat eivät esittäneet uusia rakennuksia vaan keinoja olemassaolevien seinen parempaan hyödyntämiseen: mobiiliapplikaatioita, sekä palveluita ja järjestelmiä asumisen ja osaamisen välittämiseen. Kilpailussa palkitut ehdotukset esitellään Suomen palviljongissa Venetsian biennaalissa, mutta sitä ennen niihin pääsee tutustumaan Arkkitehtuurin päivän Koteja kaikille-seminaarissa keskiviikkona 3.helmikuuta.

Kun projektit suunnitellaan yhdessä, niillä on todellista merkitystä maailman viheliäisimpien ongelmien ratkaisuissa.

Miten arkkitehtuurilla sitten voi parantaa maailmaa? Kaikkia tässä artikkelissa mainittuja tekijöitä yhdistää tulevien käyttäjien tarpeiden ja toiveiden kuuntelu herkällä korvalla. Kun projektit suunnitellaan yhdessä, niillä on todellista merkitystä maailman viheliäisimpien ongelmien ratkaisuissa.

Mahtavaa arkkitehtuurin päivää ja vikkoa sekä parempaa maailmaa kaikille!

Komitu
Komitu Arkkitehdit -työryhmän Kambodzaan toteuttama Kouk Khleangin nuorisokeskus valittiin mukaan uusimpaan Arkkitehtuurin kaksivuosikatsaukseen. Komitu Kuva: Copyright: Montana Rakz arkkitehtuuri (erikoisala),inari virkkaa
Kouk Khleang Youth Centre (KKYC)
Inari Virkkala ja rakennusmestari Mr. Srey mittaavat Kouk Khleangin nuorisokeskuksen porrasta paikalleen heinäkuussa 2013. Kouk Khleang Youth Centre (KKYC) Kuva: Li Andersson komitu

Kirjoittaja Inari Virkkala on rakentanut Kambodzaan hiljattain Global Energy Awardilla palkitun Kouk Khleangin nuorisokeskuksen osana Komitu Arkkitehdit -työryhmää Aaltonen Hovila Kassi Koivisto Suomi Virkkala. Virkkala toimii kansainvälisen Arkkitehdit yli Rajojen - järjestön hallituksessa ja on yksi vuorovaikutteista kaupunkisuunnittelua tekevän Uusi kaupunki -kollektiivin perustajajäsenistä.

Lue lisää:
Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elemental
Turner-palkinnon voittanut Assemble

Lue Inari Virkkalan aiempia artikkeleita:
Rajalta kotiin - arkkitehdit etulinjaan ratkaisemaan pakolaisten asumista!
Arkkitehdit apuun - Nepalin maanjäristyksen jäljet suomalaisin silmin

Uusi kaupunki -kollektiiviin kuuluva Inari Virkkala nähtiin Kaupunki uusiksi ohjelmassa Yle Teemalla muutamassa Suomea kaupunki kerrallaan paremmaksi. Sarja yhä katsottavissa Yle Areenassa.

 • Kirsikka, Itis, Lohi ja Ruuti – joko alkoi tehdä mieli ostoksille?

  Mitä kauppakeskuksen nimellä markkinoidaan?

  Uuden kauppakeskuksen rakentamisen täytyy olla valtava investointi. Luulisi, että on piste i:n päälle valita paras mahdollinen nimi liikekeskittymälle. Välillä tuntuu, että markkinoinnin viimeistelyyn ei jakseta panostaa, ja nimiasia kuitataan kevyesti tajuamatta, että nimi komeilee jokaisen ilmoituksen alussa hamaan tulevaisuuteen.

 • Avaruusromua: Älä kuuntele!

  Seireenien laulua ja muuta ihmeellistä.

  Seireenit ovat puoliksi naisia, puoliksi lintuja. Niillä on naisen ylävartalo, pitkät lintumaiset jalat ja kotkan siivet. Niiden jaloissa ja siivissä on terävät kynnet kuin lepakoilla. Ne laulavat, eikä niiden laulua voi vastustaa. Ne ovat hengenvaarallisia. Seireenit elävät merellä. Ne houkuttelevat maagisella laulullaan merenkävijöitä luokseen ja repivät heidät kappaleiksi. Avaruusromussa seireenien laulua ja muuta ihmeellistä EBU:n Taiteen syntymäpäivän 2018 satelliittilähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mennään yksille Kielibaariin

  Kielibaarissa voit virittää keskustelua kielen muuttumisesta

  Monet saavat inhon väristyksiä muistellessaan kouluvuosien äidinkielen opetusta. Toisista kehittyy kärkkäitä kielipoliiseja, jotka jakavat huomautuksia muiden tekemistä kielioppivirheistä. Kielibaarin henkilökunta haluaa edistää suomen kielen osaamista hyväntuulisesti ja ketään pois sulkematta. Vapaa toimittaja ja opettaja Sari T.

 • Raivostuttava ja rakas merisää

  Mielipiteitä radion merisäätiedotteista

  - Totta kai!, vastasi moni Aristoteleen kantapään facebook-ryhmän jäsen, kun kysyin kuuntelevatko he radion merisäätiedotteita. Kiitos kiinnostavista kommenteista! Olennainen osa lapsuuden äänimaisemaa, nostalgiatrippi, turvallinen, hypnoottinen, runollinen, klassikko. Muun muassa näillä sanoilla he luonnehtivat ohjelmaa. Valtaosa piti tiedotteiden lukemista positiivisena asiana.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Kalastuksen yö Kolpissa – piilossa Pohjanmaan kesätapahtumien parvessa

  Valoissa kesäyössä kolppilaiset menevät narraamaan kalaa.

  Kesän ellei vuoden kohokohta monelle kolppilaiselle on Kalastuksen yö, joka on järjestetty vuosittain jo kohta parin vuosikymmenen ajan. Kalastuksen lisäksi tapahtumassa saattaa kokea sumopainia, maailmanennätysyrityksiä ja palavia autoja.

 • Kirsikka, Itis, Lohi ja Ruuti – joko alkoi tehdä mieli ostoksille?

  Mitä kauppakeskuksen nimellä markkinoidaan?

  Uuden kauppakeskuksen rakentamisen täytyy olla valtava investointi. Luulisi, että on piste i:n päälle valita paras mahdollinen nimi liikekeskittymälle. Välillä tuntuu, että markkinoinnin viimeistelyyn ei jakseta panostaa, ja nimiasia kuitataan kevyesti tajuamatta, että nimi komeilee jokaisen ilmoituksen alussa hamaan tulevaisuuteen.

 • Li Andersson: "Eihän kukaan hanki kestävyysvajeen takia lapsia"

  Onko pakko tehdä lisää vauvoja?

  Hedelmällisyys ja lisääntyminen aiheuttavat keskustelua valtiovarainministeriöstä lähtien. KulttuuriCocktail selvitti, minkälaista kuvaa hedelmällisyydestä ja lisääntymisestä luodaan mediassa, kulttuurissa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

 • Avaruusromua: Älä kuuntele!

  Seireenien laulua ja muuta ihmeellistä.

  Seireenit ovat puoliksi naisia, puoliksi lintuja. Niillä on naisen ylävartalo, pitkät lintumaiset jalat ja kotkan siivet. Niiden jaloissa ja siivissä on terävät kynnet kuin lepakoilla. Ne laulavat, eikä niiden laulua voi vastustaa. Ne ovat hengenvaarallisia. Seireenit elävät merellä. Ne houkuttelevat maagisella laulullaan merenkävijöitä luokseen ja repivät heidät kappaleiksi. Avaruusromussa seireenien laulua ja muuta ihmeellistä EBU:n Taiteen syntymäpäivän 2018 satelliittilähetyksestä. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Buddy Holly: Rave On!

  Rock alkoi Elviksestä, mutta popin aloitti Buddy Holly.

  Rock'n’roll alkoi Elviksestä, mutta popmusiikin aloitti Buddy Holly & The Crickets. Uusi dokumenttielokuva kertoo vain 22-vuotiaana kuolleen artistin tarinan.

 • Rakkaudesta kotimaanmatkailuun

  Kotimaan matkailua Teemalla

  Teemalla on maaliskuussa aloittanut uusi kaksikielinen ohjelmasarja Egenland, joka kulkee ympäri Suomen kulttuurikohteesta toiseen yleisöltä saatujen vinkkien pohjalta. Myös Teeman Elävä arkisto on tien päällä kotimaassa - ja lisäksi aikamatkalla, joka ulottuu 1940-luvulta 80-luvulle. Matkailuohjelmia Teemalla: Torstaina 12.4. klo 22.40, perjantaina 13.4. klo 15 ja maanantaina 16.4.

 • Teemalauantai tanssii! Askelmerkit tanssin keväälle antaa kaksi upeaa elokuvaa, German Kralin Viimeinen tango ja Ettore Scolan Tanssit

  Tanssia, elokuvaa ja historiaa Teemalla 14.4. klo 21.15

  Teemalauantai avaa tanssin kevään kahden suurenmoisen tanssielokuvan illalla. German Kralin ohjaama Viimeinen tango kertoo argentiinalaisen tangon legendoista Juan Carlos Copesista ja Maria Nievesistä, heidän pitkästä yhteisestä urastaan, myrkyisästä rakkaudesta, erosta sekä viimeisestä yhteisestä tangosta. Le bal eli Tanssit on Ettore Scolan elokuva, jossa Ranskan lähihistoria käydään läpi tanssisalissa. Musiikki, kostyymit ja aikakaudet vaihtuvat – mutta tanssijat pysyvät samoina.

 • Suomen pisin silta vie Södra Vallgrundin kylään – modernia saaristolaiselämää Merenkurkun maailmanperintökohteessa

  Saaristolaiskylä on elävä aktiivisten asukkaiden ansiosta.

  Nykyisin täällä ei enää hiivitä jäällä hylkeitä pyytämässä tai muuteta kesäksi kalastusmajaan, mutta sadan vuoden takaisen saaristolaiselämän muistot ovat läsnä Södra Vallgrundin kylässä Raippaluodon saaressa. Talkoohenki elää vahvana nuorekkaassa 360 asukkaan kylässä, jossa siivotaan, juhlitaan ja saadaan moni homma hoitumaan yhdessä.

 • Kitaravirtuoosi Ritchie Blackmore kokosi Rainbow´n vielä kerran – taituri tunnetaan demonisena hurjapäänä, tyrannina ja naistenmiehenä

  Teemu Viinikainen arvioi Blackmoren soittoa

  Rockin suurimpiin kitarasankareihin lukeutuva Ritchie Blackmore saapuu Suomeen konsertoimaan uudelleen kootun Rainbow-yhtyeensä kanssa. Tämä on mies joka kehitti Smoke on the Waterin riffin. Blackmorea 1970-luvulta asti ihaillut KulttuuriCocktailin toimittaja Olli Kangassalo ja jazzkitaristiemme kärkeen kuuluva Teemu Viinikainen, myös Blackmore-fani, kurkistavat kitarasankarin myytin taakse.

 • Teema tanssii keväällä 2018

  Tanssia ja tanssiaiheisia elokuvia 14.4.–20.5.2018

  Teema tanssii! Tanssia ja tanssiaiheisia elokuvia nähdään 14.4.–20.5.2018.

 • Mennään yksille Kielibaariin

  Kielibaarissa voit virittää keskustelua kielen muuttumisesta

  Monet saavat inhon väristyksiä muistellessaan kouluvuosien äidinkielen opetusta. Toisista kehittyy kärkkäitä kielipoliiseja, jotka jakavat huomautuksia muiden tekemistä kielioppivirheistä. Kielibaarin henkilökunta haluaa edistää suomen kielen osaamista hyväntuulisesti ja ketään pois sulkematta. Vapaa toimittaja ja opettaja Sari T.