Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Näin arkkitehtuurilla luodaan parempi maailma

Pritzker -palkittu Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elementalin töitä
Paloja chileläisen Pritzker-palkitun arkkitehti Alejandro Aravenan suunnittelemista rakennuksista. Pritzker -palkittu Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elementalin töitä Kuva: ELEMENTAL arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena,inari virkkala

Parempaa maailmaa kaikille! Arkkitehti Inari Virkkala kertoo, miten yhteiskunnallinen kantaaottavuus on palannut arkkitehtuuriin. Tietä näyttää Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuraattori Alejandro Aravena.

Arkkitehdeistä ei ensimmäisenä tule mieleen maailmanparantajat. Arkkitehdit esitetään pikemminkin rakennetun ympäristön ongelmien aiheuttajina kuin ratkaisijoina. Viimeisen vuoden aikana mielikuva on onneksi saanut kaivattua ravistelua. Viimeksi tänä keväänä, kun chileläinen Alejandro Aravena palkittiin arkkitehtuurin Nobeliksi kutsutulla Pritzker-palkinnolla

UC Innovation Center UC Innovation Center – Anacleto Angelini, Alejandro Aravena 2014 kuva: Nina Vidic
Esimerkkejä Alejandro Aravenan suunnittelemista näyttävistä julkisista rakennuksista: Innovaatiokeskus, joka suojelee salaisuuksiaan. Universidad Católica de Chile Santiago 2014 UC Innovation Center UC Innovation Center – Anacleto Angelini, Alejandro Aravena 2014 kuva: Nina Vidic Kuva: ELEMENTAL inari virkkala,arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena

Lukuisia julkisia rakennuksia suunnitellut Aravena tunnetaan parhaiten Elemental-toimistonsa kanssa toteutetuista sosiaalisen asuntosuunnittelun projekteista. Näissä vähävaraisille suunnitelluissa rakennuksissa hienointa on vaiheittaisuus. Kun budjetti ei riittänyt talojen rakentamiseen kokonaisuudessaan, Elemental suunnitteli talot niin, että niistä voitiin rakentaa alkuvaiheessa vain välttämättömät osat, ja asukkaat pystyivät täydentämään rakennuksia elintasonsa kohotessa.

Alejandro AravenaAlejandro Aravena
Kuva: ELEMENTAL
Aravenassa henkilöityy yhteiskunnallisesti kantaaottavan suunnittelijan paluu

Aravenan valinta Priztker-palkinnon saajaksi on osa isompaa muutosta arkkitehtien työkuvassa ja roolissa. Tuomariston sanoin: " Aravenassa henkilöityy yhteiskunnallisesti kantaaottavan suunnittelijan paluu." Tänä vuonna Aravenan edustama näkemys arkkitehtuurista saa suurta näkyvyyttä. Hän kuratoi ensi kesäksi maailman arvostetuimman arkkitehtuurinäyttelyn Venetsian arkkitehtuuribiennaalin teemalla Reporting from the Front.

Asuinkortteli Monterrey, Mexico 2010. Suunnittelija Alejandro Aravena. Kuva Ramiro Ramirez
Ilmakuva asuinkorttelista, Monterey Meksiko 2010 Asuinkortteli Monterrey, Mexico 2010. Suunnittelija Alejandro Aravena. Kuva Ramiro Ramirez Kuva: ELEMENTAL arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena,pritzker-palkinto
Alejandro Aravena, Monterrey Housing, 2010, Monterrey, Mexico
Keltainen lisäosa. Yksi asukas on saanut rahat kokoon lisärakentamista varten Alejandro Aravena, Monterrey Housing, 2010, Monterrey, Mexico Kuva: Ramiro Ramirez pritzker-palkinto

Isossa-Britanniassa arkkitehtikollektiivi palkittiin arvostetulla kuvataidepalkinnolla työstä haavoittuvilla asuinalueilla

Arkkitehtien roolin muutos tunnustettiin näkyvästi myös Isossa-Britanniassa, kun maan arvostetuin taidepalkinto Turner Prize myönnettiin joulukuun alussa nuorista arkkitehdeistä koostuvalle Assemble -kollektiiville. Assemblen rakentamat kulttuuri-installaatiot, kuten The Cineroleum leffateatteri vanhalle huoltoasemalle, ovat vahvistaneet sosiaalisia verkostoja haavoittuvilla asuinalueilla ja jopa luoneet uusia työpaikkoja.

The Cineroleum -elokuvateatteri
The Cineroleum. Isossa-Britanniassa on 4000 tyhjää huoltoasemaa. Niinpä Assemble -kollektiivi muutti kokeeksi kierrätysmateriaaleilla autojen tankkauspisteeen ihmisten kohtaamispaikaksi. The Cineroleum -elokuvateatteri Kuva: Lewis Jones arkkitehtuuri (erikoisala),inari virkkala

Samaan aikaan Suomessa

Society Lab konsepti
Mobiilisovellus Society Lab oli yksi turvapaikanhakijoile uusia asumisratkaisuja etsineen Rajalta kotiin -kilpailun voittajista Society Lab konsepti 808389

Suomessa yhteiskunnallisesti kantaaottavan arkkitehtuurin paluuta vahvistaa köyhiin oloihin arkkitehtipalveluita tarjoavan Ukumbi ry:n perustajajäsenen Jenni Reuterin valitseminen Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin perusteiden professoriksi.

Arkkitehtuurimuseo ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA tarttuivat Venetsian biennaalin kuraattorin Alejandro Aravenan teemaan “Reporting from the Front” julistamalla kansainvälisen suunnittelukilpailun Rajalta kotiin, jossa kartoitettiin ratkaisuja pakolaisten asumiseen.

Kiinnostavasti kilpailun voittajat eivät esittäneet uusia rakennuksia vaan keinoja olemassaolevien seinen parempaan hyödyntämiseen: mobiiliapplikaatioita, sekä palveluita ja järjestelmiä asumisen ja osaamisen välittämiseen. Kilpailussa palkitut ehdotukset esitellään Suomen palviljongissa Venetsian biennaalissa, mutta sitä ennen niihin pääsee tutustumaan Arkkitehtuurin päivän Koteja kaikille-seminaarissa keskiviikkona 3.helmikuuta.

Kun projektit suunnitellaan yhdessä, niillä on todellista merkitystä maailman viheliäisimpien ongelmien ratkaisuissa.

Miten arkkitehtuurilla sitten voi parantaa maailmaa? Kaikkia tässä artikkelissa mainittuja tekijöitä yhdistää tulevien käyttäjien tarpeiden ja toiveiden kuuntelu herkällä korvalla. Kun projektit suunnitellaan yhdessä, niillä on todellista merkitystä maailman viheliäisimpien ongelmien ratkaisuissa.

Mahtavaa arkkitehtuurin päivää ja vikkoa sekä parempaa maailmaa kaikille!

Komitu
Komitu Arkkitehdit -työryhmän Kambodzaan toteuttama Kouk Khleangin nuorisokeskus valittiin mukaan uusimpaan Arkkitehtuurin kaksivuosikatsaukseen. Komitu Kuva: Copyright: Montana Rakz arkkitehtuuri (erikoisala),inari virkkaa
Kouk Khleang Youth Centre (KKYC)
Inari Virkkala ja rakennusmestari Mr. Srey mittaavat Kouk Khleangin nuorisokeskuksen porrasta paikalleen heinäkuussa 2013. Kouk Khleang Youth Centre (KKYC) Kuva: Li Andersson komitu

Kirjoittaja Inari Virkkala on rakentanut Kambodzaan hiljattain Global Energy Awardilla palkitun Kouk Khleangin nuorisokeskuksen osana Komitu Arkkitehdit -työryhmää Aaltonen Hovila Kassi Koivisto Suomi Virkkala. Virkkala toimii kansainvälisen Arkkitehdit yli Rajojen - järjestön hallituksessa ja on yksi vuorovaikutteista kaupunkisuunnittelua tekevän Uusi kaupunki -kollektiivin perustajajäsenistä.

Lue lisää:
Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elemental
Turner-palkinnon voittanut Assemble

Lue Inari Virkkalan aiempia artikkeleita:
Rajalta kotiin - arkkitehdit etulinjaan ratkaisemaan pakolaisten asumista!
Arkkitehdit apuun - Nepalin maanjäristyksen jäljet suomalaisin silmin

Uusi kaupunki -kollektiiviin kuuluva Inari Virkkala nähtiin Kaupunki uusiksi ohjelmassa Yle Teemalla muutamassa Suomea kaupunki kerrallaan paremmaksi. Sarja yhä katsottavissa Yle Areenassa.

 • Media tahtoo olla sosiaalinen

  Facebookin merkitys kasvaa myös Aristoteleen kantapäälle

  Me teemme ohjelmaa, jonka sisältöön te voitte vaikuttaa! Kuuntelijoidemme ilmiantoja, vinkkejä ja toiveita saapuu runsaasti niin sähköiseen kuin perinteiseen postilaatikkoon. Kiitos siitä!

 • Seitsemän nuorta kapinallista

  Seitsemän veljeksen uudet tulkinnat

  Mitä jos ei luettaisikaan Seitsemää veljestä suomalaisen 1800-luvun talonpoikaiselämän roisina kuvauksena, vaan tulkittaisiin veljeksiä yhteisöön sopeutumattomina kapinallisina tai peräti hylkiöinä, muukalaisina ja suvaitsevaisuuden opettajina. Saitko sinäkin Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaanin luettavaksesi äidinkielen tunnilla?

 • Purevan hauska Huovinen

  Veikko Huovisen huumori ei ole hampaatonta

  Veikko Huovinen oli vain 24-vuotias luodessaan korpifilosofi Konsta Pylkkäsen. Havukka-ahon ajattelija saattaisi olla rasittava kaveri oikeassa elämässä, mutta kirjallisena hahmona hän on täydellinen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Ratkaisu tekstiilijätevuoriin: näin T-paitasi syntyy uudelleen

  Tuotat elämäsi aikana 1000 kg tekstiilijätettä.

  70 000 tonnia vaatteita ja kodintekstiilejä päätyy joka vuosi paremman puutteessa jätteenpolttolaitoksiin Suomessa. Mutta ei enää kauan! Iso osa siitä voidaan jatkossa kierrättää, kun puhkikulutetusta puuvillasta voidaan kemiallisesti synnyttää uutta kuitua. Jos VTT:n kehittämä tekniikka lyö läpi, poisheitettävästä puuvillasta polttoon joutuu enää 15 prosenttia.

 • Finalaska - unelma suomalaisesta osavaltiosta

  Suunnitelmat suomalaisten evakuoimiseksi Alaskaan.

  Talvisodan aikaan Suomesta oltiin huolissaan Yhdysvalloissa. Pieni ja sympaattinen Suomi näytti jäävän suuren Neuvostoliiton jyräämäksi. Yhdysvallat kuitenkin pysytteli vielä tuolloin erossa Euroopan sodista, eikä apua juuri herunut. Alkuvuodesta 1940 nuoret amerikkalaiset Robert Black ja Leonard Sutton laativat suunnitelman suomalaisten evakuoimisesta Yhdysvaltoihin.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Media tahtoo olla sosiaalinen

  Facebookin merkitys kasvaa myös Aristoteleen kantapäälle

  Me teemme ohjelmaa, jonka sisältöön te voitte vaikuttaa! Kuuntelijoidemme ilmiantoja, vinkkejä ja toiveita saapuu runsaasti niin sähköiseen kuin perinteiseen postilaatikkoon. Kiitos siitä!

 • Vuosisadan kirja on Sinuhe egyptiläinen

  Vuosisadan kirja on Sinuhe egyptiläinen

  Yleisö on äänestänyt Vuosisadan kirjaksi Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen. Onnea, Sinuhe! Voittaja julkistettiin Vuosisadan kulttuurigaalassa 18.10.2017. Toiseksi eniten ääniä sai Väinö Linnan Tuntematon sotilas ja kolmanneksi Väinö Linnan trilogia Täällä Pohjantähden alla.

 • Kuinka helppoa olikaan hermostuttaa kaikki! Avaruusromua 22.10.2017

  Miltä kuulostaa neljällä vanhalla Casiolla tehty musiikki?

  Ne olivat laitteita, joilla oli helppo saada läheiset raivon partaalle. Niissä oli usein normaalia pienempi pianokoskettimisto, jonkin verran automatiikkaa ja melko hupaisia soundeja. Ne olivat pieniä muovisia kosketinsoittimia. Varsinkin 1980- ja 90-luvuilla niihin törmäsi siellä täällä. Useimmiten niiden nimi oli Casio. Miltä kuulostaa neljällä vanhalla Casiolla tehty musiikki? Entä kun musiikkia tehdään kolmella rikkakasvilla? Miltä kuulostavat pujo, hevonhierakka ja pelto-ohdake? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Virolainen muusikko Raul Saaremets muistelee karua neuvostoaikaa: “Oikeus musiikkiin riistettiin minulta”

  Melodija-levy-yhtiö päätti mitä Virossa kuunneltiin.

  Neuvostoliitossa musiikkia tuotettiin vain valtiovallan tarkan kontrollin alla. Vuonna 1964 perustettiin kulttuuriministeriön alainen Melodija, joka oli maan ainoa levy-yhtiö lähes 30 vuotta. Sen alaisuudessa toimi käytännössä koko musiikkiteollisuus: levytysstudiot, levyjen valmistus ja jakelu, levykaupat sekä promootio.

 • Kitaranrakennusblogi, osa 5: Ensimmäinen kosketus

  Jonni Roos tekee ensimmmäiset sahaukset ja höyläykset.

  Puutavaraa hankittuani, aihioita katseltuani ja luettuani kitaranrakennusta koskevia kirjoja koitti vihdoin sitten se odotettu päivä, jolloin astuin ensi kertaa Omnian Nikkariverstaan ovesta sisään.

 • Kitaranrakennusblogi, osa 6: Parhaat mahdolliset neuvot

  Jonni Roos saa neuvoja kitaranrakentamiseen Kari Niemiseltä.

  Koska olen aloittelija, tarvitsen parhaat mahdolliset neuvot. Kitaranrakentaja Kari Nieminen tekee Versoul-tuotemerkillä kitaroita maailman huipulle. Mm. Rolling Stonesin Ronnie Woodilla ja ZZ Topin Billy Gibbonsilla on useita Niemisen rakentamia kitaroita. Kari koputtelee tuomaani ruusupuuotelaudan aihiota, ja kuuntelee. Helähdys on soiva ja se soi melko korkealta.

 • Kitaranrakennusblogi, osa 4: Puutavarakaupassa

  Jonni Roos menee ihan oikeaan puutavaramyymälään.

  Kerroin aikaisemmassa blogauksessani, että ostin kitaran rungon valmiiksi höylättynä ja liimattuna lankunpalana, ja sain vielä lisäksi kolme pitkälle tehtyä runkoaihiota kaupan päälle. Stratocaster- ja telecaster -tyyppiset kitarat tehdään usein lepästä, ja ostamani lankku on kotimaista tervaleppää. Kaulaan tarvitaan kuitenkin kovempaa ja jäykempää puuta, ja näissä kitaroissa tyypillinen kaulapuu on vaahtera.

 • Kitaranrakennusblogi, osa 3: Työkaluja, neuvoja ja kirjallisuutta

  Jonni Roos kertoo, mistä löysi kitaranrakennustietoa.

  Olen jo muutamien vuosien ajan ostanut halvalla eteen tulevia puutyökaluja ilman sen kummempaa tarkoitusta. Päätettyäni rakentaa kitaran, uskoin niille tulevan käyttöä. Autotallin perukoilla minulla oli avaamaton käsisirkkeli pakkauksessaan, pienehkö yläjyrsin, pienoispora ja akkuporakone. Rakentamisen alkuvaiheessa näiden käyttökelpoisuus kitaranrakennukseen oli kuitenkin minulle epäselvää.

 • Kitaranrakennusblogi, osa 2: Lentävä lähtö

  Jonni Roos ostaa runkoaihion ensimmäiseen kitaraansa.

  Kitaranrakennukseni sai lentävän lähdön. Muusikoiden.net -ilmoituspalastalla Esa ilmoitti myyvänsä kitaran rungoksi soveltuvan palan tervaleppää.