Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Näin arkkitehtuurilla luodaan parempi maailma

Pritzker -palkittu Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elementalin töitä
Paloja chileläisen Pritzker-palkitun arkkitehti Alejandro Aravenan suunnittelemista rakennuksista. Pritzker -palkittu Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elementalin töitä Kuva: ELEMENTAL arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena,inari virkkala

Parempaa maailmaa kaikille! Arkkitehti Inari Virkkala kertoo, miten yhteiskunnallinen kantaaottavuus on palannut arkkitehtuuriin. Tietä näyttää Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuraattori Alejandro Aravena.

Arkkitehdeistä ei ensimmäisenä tule mieleen maailmanparantajat. Arkkitehdit esitetään pikemminkin rakennetun ympäristön ongelmien aiheuttajina kuin ratkaisijoina. Viimeisen vuoden aikana mielikuva on onneksi saanut kaivattua ravistelua. Viimeksi tänä keväänä, kun chileläinen Alejandro Aravena palkittiin arkkitehtuurin Nobeliksi kutsutulla Pritzker-palkinnolla

UC Innovation Center UC Innovation Center – Anacleto Angelini, Alejandro Aravena 2014 kuva: Nina Vidic
Esimerkkejä Alejandro Aravenan suunnittelemista näyttävistä julkisista rakennuksista: Innovaatiokeskus, joka suojelee salaisuuksiaan. Universidad Católica de Chile Santiago 2014 UC Innovation Center UC Innovation Center – Anacleto Angelini, Alejandro Aravena 2014 kuva: Nina Vidic Kuva: ELEMENTAL inari virkkala,arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena

Lukuisia julkisia rakennuksia suunnitellut Aravena tunnetaan parhaiten Elemental-toimistonsa kanssa toteutetuista sosiaalisen asuntosuunnittelun projekteista. Näissä vähävaraisille suunnitelluissa rakennuksissa hienointa on vaiheittaisuus. Kun budjetti ei riittänyt talojen rakentamiseen kokonaisuudessaan, Elemental suunnitteli talot niin, että niistä voitiin rakentaa alkuvaiheessa vain välttämättömät osat, ja asukkaat pystyivät täydentämään rakennuksia elintasonsa kohotessa.

Alejandro AravenaAlejandro Aravena
Kuva: ELEMENTAL
Aravenassa henkilöityy yhteiskunnallisesti kantaaottavan suunnittelijan paluu

Aravenan valinta Priztker-palkinnon saajaksi on osa isompaa muutosta arkkitehtien työkuvassa ja roolissa. Tuomariston sanoin: " Aravenassa henkilöityy yhteiskunnallisesti kantaaottavan suunnittelijan paluu." Tänä vuonna Aravenan edustama näkemys arkkitehtuurista saa suurta näkyvyyttä. Hän kuratoi ensi kesäksi maailman arvostetuimman arkkitehtuurinäyttelyn Venetsian arkkitehtuuribiennaalin teemalla Reporting from the Front.

Asuinkortteli Monterrey, Mexico 2010. Suunnittelija Alejandro Aravena. Kuva Ramiro Ramirez
Ilmakuva asuinkorttelista, Monterey Meksiko 2010 Asuinkortteli Monterrey, Mexico 2010. Suunnittelija Alejandro Aravena. Kuva Ramiro Ramirez Kuva: ELEMENTAL arkkitehtuuri (erikoisala),Alejandro Aravena,pritzker-palkinto
Alejandro Aravena, Monterrey Housing, 2010, Monterrey, Mexico
Keltainen lisäosa. Yksi asukas on saanut rahat kokoon lisärakentamista varten Alejandro Aravena, Monterrey Housing, 2010, Monterrey, Mexico Kuva: Ramiro Ramirez pritzker-palkinto

Isossa-Britanniassa arkkitehtikollektiivi palkittiin arvostetulla kuvataidepalkinnolla työstä haavoittuvilla asuinalueilla

Arkkitehtien roolin muutos tunnustettiin näkyvästi myös Isossa-Britanniassa, kun maan arvostetuin taidepalkinto Turner Prize myönnettiin joulukuun alussa nuorista arkkitehdeistä koostuvalle Assemble -kollektiiville. Assemblen rakentamat kulttuuri-installaatiot, kuten The Cineroleum leffateatteri vanhalle huoltoasemalle, ovat vahvistaneet sosiaalisia verkostoja haavoittuvilla asuinalueilla ja jopa luoneet uusia työpaikkoja.

The Cineroleum -elokuvateatteri
The Cineroleum. Isossa-Britanniassa on 4000 tyhjää huoltoasemaa. Niinpä Assemble -kollektiivi muutti kokeeksi kierrätysmateriaaleilla autojen tankkauspisteeen ihmisten kohtaamispaikaksi. The Cineroleum -elokuvateatteri Kuva: Lewis Jones arkkitehtuuri (erikoisala),inari virkkala

Samaan aikaan Suomessa

Society Lab konsepti
Mobiilisovellus Society Lab oli yksi turvapaikanhakijoile uusia asumisratkaisuja etsineen Rajalta kotiin -kilpailun voittajista Society Lab konsepti 808389

Suomessa yhteiskunnallisesti kantaaottavan arkkitehtuurin paluuta vahvistaa köyhiin oloihin arkkitehtipalveluita tarjoavan Ukumbi ry:n perustajajäsenen Jenni Reuterin valitseminen Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin perusteiden professoriksi.

Arkkitehtuurimuseo ja Suomen arkkitehtiliitto SAFA tarttuivat Venetsian biennaalin kuraattorin Alejandro Aravenan teemaan “Reporting from the Front” julistamalla kansainvälisen suunnittelukilpailun Rajalta kotiin, jossa kartoitettiin ratkaisuja pakolaisten asumiseen.

Kiinnostavasti kilpailun voittajat eivät esittäneet uusia rakennuksia vaan keinoja olemassaolevien seinen parempaan hyödyntämiseen: mobiiliapplikaatioita, sekä palveluita ja järjestelmiä asumisen ja osaamisen välittämiseen. Kilpailussa palkitut ehdotukset esitellään Suomen palviljongissa Venetsian biennaalissa, mutta sitä ennen niihin pääsee tutustumaan Arkkitehtuurin päivän Koteja kaikille-seminaarissa keskiviikkona 3.helmikuuta.

Kun projektit suunnitellaan yhdessä, niillä on todellista merkitystä maailman viheliäisimpien ongelmien ratkaisuissa.

Miten arkkitehtuurilla sitten voi parantaa maailmaa? Kaikkia tässä artikkelissa mainittuja tekijöitä yhdistää tulevien käyttäjien tarpeiden ja toiveiden kuuntelu herkällä korvalla. Kun projektit suunnitellaan yhdessä, niillä on todellista merkitystä maailman viheliäisimpien ongelmien ratkaisuissa.

Mahtavaa arkkitehtuurin päivää ja vikkoa sekä parempaa maailmaa kaikille!

Komitu
Komitu Arkkitehdit -työryhmän Kambodzaan toteuttama Kouk Khleangin nuorisokeskus valittiin mukaan uusimpaan Arkkitehtuurin kaksivuosikatsaukseen. Komitu Kuva: Copyright: Montana Rakz arkkitehtuuri (erikoisala),inari virkkaa
Kouk Khleang Youth Centre (KKYC)
Inari Virkkala ja rakennusmestari Mr. Srey mittaavat Kouk Khleangin nuorisokeskuksen porrasta paikalleen heinäkuussa 2013. Kouk Khleang Youth Centre (KKYC) Kuva: Li Andersson komitu

Kirjoittaja Inari Virkkala on rakentanut Kambodzaan hiljattain Global Energy Awardilla palkitun Kouk Khleangin nuorisokeskuksen osana Komitu Arkkitehdit -työryhmää Aaltonen Hovila Kassi Koivisto Suomi Virkkala. Virkkala toimii kansainvälisen Arkkitehdit yli Rajojen - järjestön hallituksessa ja on yksi vuorovaikutteista kaupunkisuunnittelua tekevän Uusi kaupunki -kollektiivin perustajajäsenistä.

Lue lisää:
Alejandro Aravena ja hänen arkkitehtitoimistonsa Elemental
Turner-palkinnon voittanut Assemble

Lue Inari Virkkalan aiempia artikkeleita:
Rajalta kotiin - arkkitehdit etulinjaan ratkaisemaan pakolaisten asumista!
Arkkitehdit apuun - Nepalin maanjäristyksen jäljet suomalaisin silmin

Uusi kaupunki -kollektiiviin kuuluva Inari Virkkala nähtiin Kaupunki uusiksi ohjelmassa Yle Teemalla muutamassa Suomea kaupunki kerrallaan paremmaksi. Sarja yhä katsottavissa Yle Areenassa.

 • Erkka Filander ajatteli kiusattujen kasvoja kirjoittaessaan runoteostaan

  Tanssiva karhu -ehdokas esittelyssä

  Erkka Filander muisteli koulunsa kiusattuja ja kirjoitti kehutun runoteoksen marttyyreistä ja rakennuksista. Nyt Torso on ehdolla Ylen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi. Mutta miksi Filander on sitä mieltä, ettei hänen teostaan kannata lukea ääneen? Erkka Filanderin Torso on runoteos arkkitehtuurista, tiloista ja marttyyriudesta.

 • Stadin slangi yhdistää ja erottaa

  Slangi on puhetapa, jota vain ryhmään kuuluvat ymmärtävät.

  Stadi vai Hesa? Tämä oli joskus tärkeätä tietää. Nyttemmin nuoret paljasjalkaiset ovat alkaneet kuin kiusallaan puhua Hesoista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Villen keittiössä poronsorkkia ja puff puff -palleroita

  Ville Haapasalo kutsuu keittiöön vieraita kahdeksasta maasta

  Villen keittiö 30 minuutissa -ruokakulttuuriohjelmassa laitetaan ruokaa suurella sydämellä. Ohjelmassa Ville Haapasalo saa vieraakseen hyvän ruoan ystäviä kahdeksasta eri maasta. Joka viikko perehdytään yhden maan ruokaperinteisiin.

 • Jouni Tossavainen: Nykyaikainen kilpaurheilu ei edistä ihmisen terveyttä

  Siinä hetkessä alan kilpailla, kun joku yrittää ohi.

  Porukat lenkkeilevät kuola valuen, kuonot kurtussa ja aivot narikassa. Millä tahansa lenkillä hymyilevä vastaantulija on poikkeus, ystävällinen tervehdys ihme. Tiukka ruumis on aina kauniimpi näky kuin lukeva ihminen. Kirjailija ja runoilija Jouni Tossavainen kirjoitti KulttuuriCocktailille esseen liikunnasta – ja liikkumattomuudesta.

 • Uljas uusi maailma – Suomen ensimmäinen sähkömusiikkidraama

  Martti Vuorenjuuri teki antiutopiasta radiosovituksen 1958.

  Vuonna 1958 syntyi Suomen ensimmäinen sähkömusiikkiteos, kun Martti Vuorenjuuri toteutti kuunnelmasovituksensa Aldous Huxleyn antiutooppisesta romaanista Uljas uusi maailma. Huxleyn pessimistinen romaani (1932, suom. 1944) on klassinen kuvaus tulevaisuuden totalitaarisesta yhteiskunnasta, johon ihmiset on sopeutettu jo lapsesta pitäen.

 • Taidetutkimukset-sarjan kolmannella kaudella etsitään taas kadonneita mestariteoksia

  Kauden taiteilijat ovat Vuillard, Constable ja Gainsborough

  Taidetutkimukset on BBC:n jännittävä sarja, jossa etsitään ja löydetään kadonneita mestariteoksia. Taidetuntijat Philip Mould ja Bendor Grosvenor sekä toimittaja Fiona Bruce perehtyvät teoksiin, joiden he uskovat olevan kuuluisien taiteilijoiden tuntemattomia tai kadonneita töitä ja yrittävät koota todisteet, joilla maailman johtavat taide-ekspertit saataisiin vakuuttuneeksi niiden aitoudesta.

 • Saisinko yhden neuvoa antavan? Työelämäni on ihan muuttunut.

  Uusi Pietari K. podcast ja essee joka viikko

  Mitä yhteistä on Aleksis Kivellä ja jälkiteollisella pätkätyöläisellä? Ennen kaikkea työpaikkaryyppääminen. Suomalaisten ryyppyreissujen väheneminen liittyy työkulttuurin muutoksiin, mutta onneksi jälkiteollinen työkulttuuri on palauttanut työpaikkapöhnän arvon. Uusi Pietari K. podcast ja essee joka viikko läpi kesän.

 • Juha Hurme: Viiankiaapa

  Viiankiaapa

  Aapasuo on Suomen pohjoiselle luonnolle ominainen, mutta kömpelölle ja jäykistyneelle karvattomalle apinalle hankalaa maastoa. Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman kolumnisti Juha Hurme on huolestunut Viiankiaavan kohtalosta.

 • Mene metsään! Avaruusromua 25.6.2017

  Metsässä olo rauhoittaa, ja myös musiikki.

  Metsässä oleskelu laskee verenpainetta, vähentää lihasjännitystä ja alentaa sydämen sykettä. Metsässä olo rauhoittaa. Sanotaan, että jo muutama minuutti metsässä vaikuttaa meihin, mutta metsän hyödyt ja vaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos metsässä viihtyy pitempään. Stressi helpottaa. Olo paranee. Amerikkalainen Robert Scott Thompson on tehnyt metsäistä musiikkia. Steve Roach ja Robert Logan lähestyvät asiaa biologian ja ihmisen luontosuhteen kautta. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Tanssin huumassa humppa karkaa käsistä

  Humppa karkasi käsistä

  Tanssilava ja yötön yö. Ja Ylen massiivinen Hulahula Suomi -hanke ja haaste tanssin maailmanennätykseen juhannusiltana! Teeman Elävä arkisto säestää näitä ihan omilla tanssityyleillään. Tanssi huumaa -paketissa nähdään ohjelmat Dansholmen (1966) ja Humppa karkasi käsistä (1981). Ohjelmat televisiossa: Maanantaina 19.6.

 • Miten olla mies, jos vasara ei pysy kädessä?

  Osallistu Maryan Abdulkarimin lukupiiriin täällä!

  Toimittaja Maryan Abdulkarimin vetämässä verkkolukupiirissä on luettu Reko Lundánin romaani Rinnakkain. On loppuyhteenvedon aika: mitä ajatuksia kirja herätti, ja kannattaako se lukea? Osallistu keskusteluun!

 • Raastuvassa tavataan! Näin Spandau Ballet repi itsensä kappaleiksi

  Hitintekijöiden tarina Teemalla 5.8. klo 20.

  Seksikäs saksofoni ja syvät miesäänet, niistä on uusromanttinen synapoppi tehty. Teema esittää Duran Duranin arkkivihollisen Spandau Ballet'n noususta, tuhosta ja comebackistä kertovan dokumenttielokuvan Soul Boys of the Western World Suomen-ensi-illassa lauantaina 5.8. klo 20.