Hyppää pääsisältöön

Oscareita juhlitaan Teemalla näyttävästi: Huipennuksena suora lähetys punaiselta matolta ja gaalasta

Chris Rock juontaa Oscarit.
Chris Rock juontaa Oscarit. Kuva: © 2016 American Broadcasting Companies, Inc. All rights reserved. oscar-gaala 2016, oscarit, oscar

Vuoden säkenöivin juhla – Oscar®-gaala ­­­– nähdään jo kolmatta kertaa Yle Teemalla. Suora lähetys Hollywoodista esitetään suomeksi ja ruotsiksi selostettuna televisiossa 28.2. ja 29.2. välisenä yönä. Tämän lisäksi Teeman ohjelmistossa esitetään helmi-maaliskuussa Oscar-palkittuja elokuvia, dokumentteja sekä muuta teemaan sopivaa sisältöä.

Oscar-gaala ja punainen matto suorana lähetyksenä klo 2.00 alkaen

Suora lähetys 28.2. ja 29.2. välisenä yönä Hollywoodista on katsottavissa sopimusteknisistä syistä vain televisiosta, ei Yle Areenan kautta. Klo 2.00 alkaa lähetys punaiselta matolta. Tähtien saapumista Oscar-gaalaan ja punaisen maton pukuloistoa kommentoivat elokuvakriitikko Anna Möttölä ja näyttelijä-ohjaaja-muusikko Mari Rantasila.

Klo 03.30 alkaa suora lähetys Oscar-gaalasta. Juontajana toimii näyttelijä-koomikko Chris Rock. Lähetystä suomeksi kommentoivat toimittaja J.P. Pulkkinen ja Anna Möttölä.

Chris Rock juontaa Oscarit.
Chris Rock juontaa Oscarit. Kuva: © 2016 American Broadcasting Companies, Inc. All rights reserved. oscar-gaala 2016,Oscar-palkinto

Suoriin lähetyksiin on saatavissa tänä vuonna myös ruotsinkielinen selostus, josta vastaavat Nicklas Aldén ja Silja Sahlgren-Fodstad.

Teema kutsuu myös tänä vuonna kaikki Suomen Oscar-fanit seuraamaan suoraa lähetystä televisiosta ja kannustaa yökyöpeleitä jakamaan jälleen tunnelmia omasta gaalakatsomosta Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa tunnisteella #Oscarit.

Myös YleX on mukana suoran Oscar-lähetyksen juhlahumussa. YleX Aamun juontajat Tommi Manninen ja Samuel Nyman seuraavat lähetystä somessa ja pelaavat mm. Oscar-bingoa. Kaksikko jatkaa valvojaisista samoilla silmillä aamun radiolähetykseen.

Ohjelmat ovat jälkikäteen katsottavissa Areenassa. Sekä gaala että lähetys punaiselta matolta esitetään uudelleen suomeksi tekstitettynä Yle Teemalla maanantai-iltana 29.2. klo 19.00 alkaen.

Teemalauantai 27.2. OSCARIEN ILTA

Oscar-kuumetta nostattavassa teemaillassa esitetään seitsemän Oscarin voittaja Puhallus, pääosissa Paul Newman ja Robert Redford, sekä viihdyttävä dokumenttielokuva Oscarien jaon historiasta.

Oscarit-teemalauantai.
Oscarit-teemalauantai. Kuva: Yle kuvapalvelu. oscarit,Teemalauantai

Puhallus (12) klo 21.00

(The Sting, USA 1973) Oscar-illan avaa seitsemän Oscarin voittaja vuodelta 1973: George Roy Hillin ohjaama, ragtimen tahtiin etenevä mainio huijaustarina Puhallus, pääosissa Paul Newman ja Robert Redford.

Ja Oscarin saa… klo 23.03

(And the Oscar Goes to…) Teemaillan päättää pitkä, viihdyttävä dokumenttielokuva Ja Oscarin saa…, joka kertoo Oscar-palkintojen jaon värikkäästä ja tähtiloisteisesta historiasta.

Oscar-palkittuja dokumentteja ja elokuvia 19.2. alkaen

Teeman laajaan Oscar-kokonaisuuteen kuuluu paljon Oscar-palkittuja elokuvia ja dokumentteja. Tv-ensi-illassa nähdään 12 vuotta orjana perjantaina 26.2.

Clint Eastwood ja Hilary Swank elokuvassa Million Dollar Baby
Clint Eastwood ja Hilary Swank elokuvassa Million Dollar Baby Million Dollar Baby,teeman elokuvat

19.2. Kino: Million Dollar Baby (12) klo 21.00

(USA, 2004) Neljän Oscarin draama ikääntyneestä valmentajasta, joka ottaa hoiviinsa nyrkkeilijäksi haluavan köyhän tarjoilijattaren. O: Clint Eastwood. N: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman.

20.2. The Artist (7) klo 21.00

(Ranska/USA, 2011) Ranskalainen Hollywood-tarina The Artist voitti vuonna 2012 peräti viisi Oscaria, muun muassa parhaan elokuvan palkinnon. Myös elokuvan ohjaaja Michel Hazanavicius, pääosan esittäjä Jean Dujardin ja musiikin säveltäjä Ludovic Bource palkittiin Oscareilla.

21.2. Searching for Sugar Man (S) klo 21

(Ruotsi, 2012) Ruotsalaisen Malik Bendjelloulin (1977–2014) ainoaksi pitkäksi ohjaukseksi jäänyt, Oscarin vuonna 2013 voittanut dokumenttielokuva on sekä huikea jännityskertomus että todistus musiikin ihmeellisestä voimasta. Elokuva kertoo Sixto Rodriguezista, josta piti tulla kuuluisa laulaja-lauluntekijä 1970-luvun Amerikassa mutta jonka ura päättyi ennen kuin se koskaan edes alkoi. Tästä uskomaton tositarina kuitenkin vasta alkaa...

Chiwetel Ejiofor, Craig Tate ja Paul Giamatti elokuvassa 12 vuotta orjana
Chiwetel Ejiofor, Craig Tate ja Paul Giamatti elokuvassa 12 vuotta orjana 12 Years a Slave,12 vuotta orjana

26.2. Kino: 12 vuotta orjana (16) klo 21.00, tv-ensi-ilta!

(12 Years a Slave, USA 2013) Kolmella Oscarilla palkittu tositarina tummaihoisesta miehestä, joka siepataan orjaksi Louisianaan. O: Steve McQueen. N: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt.

26.2. Kino: Miehuuskoe (12) klo 23.10

(The Graduate, USA 1967) Mike Nicholsin ohjaama tyylikäs ja ironinen romanttinen komedia valmistui jouluksi 1967. Se oli suuri arvostelu- ja yleisömenestys sekä merkki uuden, avoimemman Hollywoodin noususta. Nicholsille se toi Oscarin. Pääosassa on Dustin Hoffman läpimurtoroolissaan, naispääosissa äitinä ja tyttärenä nähdään Anne Bancroft ja Katharine Ross.

27.2. Puhelu (S) klo 19.00

(The Phone Call, Britannia 2013) Lyhytelokuvan Oscar-voittaja vuodelta 2015. Heather on ujo nainen, joka työskentelee kriisikeskuksen puhelinpalvelussa. Puhelu mystiseltä mieheltä muuttaa hänen elämänsä ikuisesti. N: Sally Hawkins.

27.2. Auringonnousu (S) klo 19.25

(Sunrise, USA 1927) Friedrich Wilhelm Murnaun ohjaama mykän elokuvan loppukauden upea kukinto. ”Hieno elokuva, hupsu, tunteellinen, raadollinen ja lopulta myös oikeamielinen”, kirjoittaa Helena Ylänen. Auringonnousu voitti kolme Oscaria kaikkien aikojen ensimmäisessä Oscar-gaalassa vuonna 1929.

Elokuva Bernadetten laulu.
Elokuva Bernadetten laulu. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Bernadetten laulu

28.2. Kino Klassikko: Bernadetten laulu (S) klo 18.00

(The Song of Bernadette, USA 1943) Neljällä Oscarilla palkittu kaunis klassikko ranskalaisesta maalaistytöstä, jonka puheet Marian ilmestyksestä herättävät niin kohua kuin epäuskoa. O: Henry King. N: Jennifer Jones.

28.2. 20 Feet from Stardom (S) klo 21.00

(USA 2013) Vuonna 2014 parhaan dokumenttielokuvan Oscarin voittanut liikuttava ja svengaava kertomus rockin suurista tuntemattomista sankareista: taustalaulajista. Merry Clayton, Darlene Love, Claudia Lennear, Lisa Fischer ja Judith Hill ovat tehneet pitkän uran kuuden metrin päässä tähteydestä ja astuvat nyt esiin. Ohjaus Morgan Neville.

6.3. Kino Klassikko: Paikka auringossa (12) klo 18.00

(A Place in the Sun, USA 1951) Kuuden Oscarin klassikko amerikkalaista unelmaa rikkaan avioliiton kautta tavoittelevasta nuoresta miehestä. O: George Stevens. N: Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Shelley Winters.

Kaikki Oscareista: Yle.fi/oscargaala

Lue myös - yle.fi:stä poimittua