Hyppää pääsisältöön

Roope Salminen Show muistuttaa hämmentävän paljon Between Two Ferns -talk show'ta – juontajan mukaan kyse ei ole kopiosta

Formaatin kopioiminen ilman lupaa on tekijänoikeusrikos. Siihen Roope Salminen Show ei Salmisen mukaan ole syyllistynyt.

Kuvakaappaukset ohjelmista Roope Salminen Show ja Between Two Ferns.

Kiusallinen julkisuuden henkilön haastattelu mustaa taustaa vasten kahden kasvin välissä. Kuulostaa aivan Hangover-elokuvasarjasta tutun Zach Galifianakisin Between Two Ferns -talk show'lta.

Kuulostaa myös maaliskuussa Subilla alkavalta _Roope Salminen Show'lta._

Formaatin uudelleenversioiminen ei ole uusi juttu. Onhan esimerkiksi lauantaina 6. helmikuuta käynnistyvä Saturday Night Live Suomi-versio yhdysvaltalaisformaatista.

Roope Salminen Show'n kohdalla ei kuitenkaan mainita, että ohjelma pohjautuisi jo olemassaolevaan formaattiin, eivätkä ohjelman tekijät ole ostaneet oikeuksia alkuperäiseen formaattiin. Lisäksi Salminen kirjoittaa julkisessa Facebook-päivityksessään ohjelmastaan, että oon myös ollut alusta saakka kehittämässä formaattia ja vastannut käsikirjoituksesta.

Onko kysymys mahdollisesta tekijänoikeusrikkomuksesta?

Salminen kommentoi YleX:lle, että kyse ei ole formaatin varastamisesta eikä plagioinnista. Samankaltaisuus ei ole kuitenkaan sattumaa: juontaja kertoo olevansa suuri Between Two Ferns -fani. Idea Roope Salminen Show'hun lähti ajatuksesta, että Between Two Ferns pitäisi tuoda Suomeen.

- Kun lähdettiin kehittämään Roope Salminen Show'n formaattia, niin siitä tuli aika erilainen kuin Between Two Fernsistä, Salminen sanoo.

Suurin ero on Salmisen mukaan käsikirjoituksessa. Between Two Ferns -ohjelmaan saapuva vieras tietää etukäteen, millaisesta formaatista on kyse ja minkä tyyppisiä kysymyksiä Galifianakis esittää. Salmisen mukaan Between Two Ferns on käsikirjoitettu – toisin kuin Roope Salminen Show.

Kun presidentti Barack Obama vieraili Between Two Ferns -ohjelmassa, Obama tiesi jakson ohjaaja Scott Auckermannin mukaan mitä odottaa ja mihin suuntaan keskustelu etenee. Valkoisen talon sihteeri Jay Carneyn mukaan osa presidentin haastattelusta oli käsikirjoitettu valmiiksi. Lisäksi Between Two Ferns -ohjelmaa on tehty keskimäärin vain muutaman jakson vuosivauhtia, joten vieraat ovat voineet nähdä aiempia jaksoja ennalta. Roope Salminen Show'n jaksot on jo kuvattu, vaikka sarja käynnistyy vasta maaliskuussa

- Roope Salminen Show perustuu improvisaatioon. Olemme toki miettineet kysymykset valmiiksi, mutta nekin aina elävät hetkessä, Salminen sanoo.

Tässä piilee Salmisen mukaan formaatin etu verrattuna Between Two Fernsiin: koska käsikirjoitusta ei käytännössä ole, keskustelu voi edetä mihin suuntaan vain.

"Jos olisimme pöllineet formaatin, olisimme tehneet sen vähän smootimmin."― Roope Salminen

Mutta entäs ohjelman miljöö? Roope Salminen Show näyttää puitteiltaan aivan Between Two Ferns -ohjelmalta.

Salmisen mukaan se on tarkoituskin. Kyseessä on silmänisku niille, jotka ovat katsoneet yhdysvaltalaissarjaa.

- Olisi tuntunut vähän huijaukselta olla jättämättä vinkkiä siitä, mistä alkuperäinen idea on lähtenyt liikenteeseen, Salminen sanoo.

Juontaja kertoo huvittuneensa plagiointiväitteistä jo sen vuoksi, että jos kyseessä olisi alkuperäisen formaatin puhdas kopiointi, ohjelman tekijät eivät luultavasti olisi tehteet lavasteita Between Two Ferns -tyylisesti.

- Jos olisimme pöllineet formaatin, olisimme tehneet sen vähän smootimmin.

Katso alta Between Two Fernsin Barack Obama -jakso. Alla myös linkki MTV3 Katsomoon Roope Salminen Show'n esimakuvideoon.

Linkki Katsomoon.

Lue myös:

Roope Salminen voitti yli 12 000 euroa pokeriturnauksessa: Rahat menevät vanhoihin velkoihin

Nyt on tähdet kohdallaan – Roope Salminen & Koirat Emma-ehdokkaaksi sääntömuutoksen takia

Roope Salminen tuomitsee Madafakin darran tyylittömän käytön lätkämatsissa: “Eihän noin nyt voi jumalauta tehdä”

Hän oli jo muusikko, näyttelijä ja juontaja – keväällä Roope Salminen on myös talk show -isäntä