Hyppää pääsisältöön

Banshee: Kovaa peliä Pennsylvaniassa

Banshee-sarjan Lucas Hood (Antony Starr) ja Rebecca Bowman (Lili Simmons)
Kapinallinen amissityttö Rebecca (Lili Simmons) on yksi sheriffi Lucas Hoodin (Anthony Starr) uusista tuttavuuksista Bansheen pikkukaupungissa. Banshee-sarjan Lucas Hood (Antony Starr) ja Rebecca Bowman (Lili Simmons) Kuva: Yle/HBO Yle TV2,Banshee

HBO:n tuottama Banshee (16) on tehokas toiminta- ja rikosdraama, jonka koomas tuotantokausi nähdään Kakkosella sekä kahtena viiden jakson putkena että osa viikossa perjantaisin keskiviikkoisin 28.2.2018 alkaen. Yle Areenassa sarjan osat julkaistaan vuorokautta tv-esitystä aiemmin.

Lue myös: HBO-sarjojen viikko: Looking, Banshee ja The Leftovers jatkuvat Ylen kanavilla

"Sinulla on koko maailma edessäsi, mutta menet siihen ainoaan paikkaan, mihin ei pitäisi."

Nämä sanat lausutaan Bansheen (2011-2016) alussa sen päähenkilölle (Anthony Starr), viidentoista vuoden tuomion istuneelle timanttivarkaalle, jonka oikea nimi jää pysyvästi salaisuudeksi.

Miehellä on kuitenkin missio. Hän haluaa jäljittää entisen rikoskumppaninsa ja rakastettunsa sekä tälle jääneen, miljoonien arvoisen ryöstösaaliin.

Niinpä matka suuntautuu pikkukaupunki Bansheehen, joka sijaitsee amissien seuduilla Pennsylvaniassa.

Sitten, yhdessä yllättävässä ja rajussa rysäyksessä, häiskällä on uusi identiteetti kaupungin uutena sheriffinä, Lucas Hoodina.

Edessä avautuvalla pelikentällä seisovat mm. perheen perustanut ex-kumppani Carrie (Ivana Milicevic), baaria pitävä vanha nyrkkeilijä Sugar Bates (Frankie Faison), teini-ikäiseltä vaikuttava pormestari Kendall (Daniel Ross Owens) ja paikallinen mahtimies Kai Proctor (Ulrich Thomsen).

Puhumattakaan kintereillä seuraavasta ukrainalaismafiasta, jonka pomon tytär Carrie sattumoisin on.

Ja tästä Banshee oikeastaan vasta alkaa.

Bansheen hahmot ja heidän välisensä labyrinttimaiset suhteet tekevät sarjasta kiehtovan ja viihdyttävän muotokuvan fiktiivisestä pikkukaupungista.― Rob Owen, Pittsburgh Post-Gazette
Banshee-sarjan päähenkilö, sheriffi Lucas Hood (Anthony Starr)
Sheriffi Lucas Hood kohtaa myyttisen asetelman, pikkukaupungin, jota pyörittää häikäilemätön Kai Proctor (Ulrich Thomsen) Banshee-sarjan päähenkilö, sheriffi Lucas Hood (Anthony Starr) Kuva: Yle/HBO Yle TV2,Banshee

Tuoreen tuntuista toimintasarjaa on vaikea tehdä ilman moneen kertaa nähtyjä kliseitä. Juju onkin siinä, miten niitä käytetään, ja sen Banshee tekee taitavasti.

Mikä ei ole sinällään ihme, kun tuottajaportaasta löytyy Alan Ballin (Mullan alla, True Blood) ja Stephanie Laingin (Veep, Eastbound & Down) kaltaisia, kaiken nähneitä konkareita.

Perusasetelmaltaan Banshee on tavallaan moderni western, vaikka itärannikolla tapahtuukin.

Väkivaltaisten yhteenottojen, paljaan pinnan ja prototyyppipahisten ohella Banshee onnistuu luomaan sellaisen tunnun, ettei sarja ole ytimeltään niin yksiulotteinen kuin ensisilmäyksellä ehkä näyttää.

Klassisten elementtien ("yksinäinen ratsastaja", koko seutua otteessaan pitävä, lain molemmilla puolilla yhtä sulavasti liikkuva antagonisti) rinnalla on raikkaampaa, silmää iskevää otetta.

Esim. viittaus popkulttuurin kuuluisimpaan amissi-tarinaan eli Todistaja-elokuvaan tehdään sarjan itsensä toimesta juuri samalla hetkellä kun se tulee katsojankin mieleen.

Myös Bansheen kaksi seuraavaa tuotantokautta nähdään Kakkosella ja Areenassa. Tällä tietoa kolmas kausi on luvassa keväällä 2018.

Kommentit

Yle TV2