Hyppää pääsisältöön

Dramaattisia hetkiä vuoden 1994 pesäpallofinaalissa

Miesten superpesiksen loppuotteluihin olivat vuonna 1994 raivanneet tiensä Hyvinkään Tahko ja Oulun Lippo. Ensimmäinen finaali pelattiin Tahkon kotikentällä Pihkalassa. Kehnojen olosuhteiden vuoksi tuomaristo harkitsi jopa ottelun siirtämistä, mutta sateen loputtua peli päätettiin aloittaa. Pelillisesti finaali ei noussut suurten otteluiden joukkoon, mutta erikoisia tapahtumia siinä riitti.

1990-luvun alussa hiekkatekonurmet olivat vielä harvojen herkkua ja syyskuussa 1994 Hyvinkään Pihkalassakin pelattiin vielä hiekkakentällä. Aamupäivän jatkuneen rankkasateen jälkeen joukkueet olivat erimielisiä siitä, onko kenttä pelikelpoinen: Oulusta asti paikalle tullut Lippo oli pelaamisen kannalla, tahkolaiset puolestaan halusivat siirtää ottelua. Tuona vuonna mestaruuspokaalia pääsi nostelemaan kahdella voitolla.

Hiekkakenttä osoitti arvaamattomuutensa heti ottelun alussa. Lipon Timo Keränen löi kovan leikkurin kakkosrajaan eikä Tahkon sieppari Kimmo Pulliainen ehtinyt alta pois. Keräsen lyömä pallo osui keskelle kalkittua rajaa, josta se kimpoaa huomattavasti kovempaa kuin tavallisesta hiekasta. Pallo pomppasi suoraan Pulliaisen otsaan, joka jäi maahan makaamaan. Hetken aikaa tilanne näytti hyvin huolestuttavalta, mutta nopeasti huomattiin, että Pulliainen oli tajuissaan, pystyi puhumaan ja liikuttamaan raajojaan.

Kypärät tulivat pesäpallossa pakollisiksi kaudella 1989, mutta vielä vuonna 1994 käytössä oli kypäriä, jotka eivät suojanneet tarpeeksi esimerkiksi otsaa. Hoitotoimenpiteiden jälkeen Pulliainen nostettiin ambulanssiin ja vietiin sairaalaan tarkastukseen. Vakavalta onnettomuudelta onneksi vältyttiin ja Pulliainen palasi kentälle viikon päästä pelattuun toiseen osaotteluun Oulussa.

Erikoiset tapahtumat eivät jääneet Pulliaisen loukkaantumiseen, sillä pallo osui vielä kahteen muuhunkin päähän ottelun aikana. Kakkospuolella istunut katsoja ja Tahkon Marko Hovi selvisivät kuitenkin osumista pienemmillä kuhmuilla. Toisella jaksolla Simo Eerikäisen kotiutuslyönnin aikana loukkaantuivat sekä kotipesään syöksyvä Tahkon Jukka Yrjänen että pallon kiinniottanut koppari Mika Laatikainen. Teippausten jälkeen molemmat pystyivät kuitenkin jatkamaan peliä.

Itse ottelun juoni oli selkeä: Lipolta tuntui onnistuvan kaikki, Tahkon pelaajilta ei oikein mikään. Tahko-legenda Kari Kuusiniemi yritti herätellä joukkuettaan kuumentamalla Lipon lukkaria Kari Kalliota, mutta kokenut Kallio ei antanut härnäyksen sotkea peliään. Kentän kuningas oli jo ensimmäisellä jaksolla neljä juoksua lyönyt Oulun Riku Kytösalmi.