Hyppää pääsisältöön

"Isän mukaan olin pilaamassa elämääni" – Tom Gladin työ on pelata Counter-Strikeä

Suomalainen Tom Glad tavoittelee urallaan Major-turnauksen voittoa ja paikkaa maailman parhaiden pelaajien joukossa.

Tom Glad sai aluksi noottia vanhemmiltaan, koska pelasi heidän mielestä liikaa. // Kuva: Ence / Promokuva

Vuonna 2005 Tom Gladin elämässä tapahtui tavallinen, mutta perustavanlaatuisen merkittävä asia. Gladin isoveli esitteli hänelle Counter-Strike -ammuntapelin. Nyt, 11 vuotta myöhemmin, Glad on Counter-Strike -ammatilainen.

Glad tajusi pian ensimmäisten Counter-Strike -kokeilujen jälkeen olevansa keskimääräistä parempi pelaaja. Kolmen vuoden harrastamisen jälkeen hän aloitti kilpailemisen ensin kotimaassa ja pari vuotta myöhemmin ulkomailla. Vasta teini-ikäisestä Gladista oli lyhyessä ajassa kouliintunut kilpapelaaja ja e-urheilija.

"Faija saattoi riuhtaista koneen irti seinästä"

E-urheilu on ilmiönä tuore. Konsoli- ja tietokonepelaajia ei välttämättä osata rinnastaa urheilijoihin tai ammattilaisiin. Ongelmia saattaa syntyä esimerkiksi vanhempien kanssa, kun nuori keskittää valtavan määrän ajastaan pelaamiseen. Myös Tom Glad sai vanhemmiltaan huolta osakseen, kun nuori mies istui päivästä toiseen tietokoneen ääressä.

- Faija saattoi joskus riuhtaista koneen irti seinästä ja kertoi hankkivansa mulle apua, Glad kertoo YleX:lle.

Vanhemmat kuitenkin tajusivat, että pojan harrastuksessa saattaa piillä jotain. Valaistuminen tapahtui viimeistään siinä vaiheessa, kun Glad alkoi menestyä myös ulkomaisissa turnauksissa ja saada palkinnoksi pokaaleita ja huomattavia summia rahaa.

- Olen mä faijalta välillä kysellyt, muistaako se vielä, kuinka mä olen sen sanojen mukaan pilaamassa omaa elämääni.

Ammattilaisuus ei tule ilmaiseksi

Tom Glad siirtyi tammikuussa osaksi Ence-nimistä Counter-Strike -joukkuetta. Tiimin visio on selvä: Ence aikoo olla Suomen ensimmäinen ammattilaisjoukkue, jonka jokaiselle pelaajalle maksetaan palkkaa. Sen eteen on kuitenkin oltava valmis tekemään paljon töitä.

Gladin ammattilaisuus rakentuu enemmän työn kuin synnynnäisen lahjakkuuden varaan. Hän treenaa päivittäin sekä joukkueen kanssa että yksilönä. Taidollisesti maailman parhaiden e-urheilijoiden erot ovat pienet. Paremmuus testataan usein henkisellä puolella. Pään pitää kestää tiukassa paikassa. 

"Nykyään pystyn keskittymään täysin pelaamiseen ja sulkemaan kaiken muun ulkopuolelle."― Tom Glad

- Ensimmäisissä isoissa turnauksissa mä oikeasti jäädyin. En ollut todellakaan henkisesti valmis pelaamaan niin isoissa piireissä. Nykyään pystyn keskittymään täysin pelaamiseen ja sulkemaan kaiken muun ulkopuolelle, Glad sanoo.

Tavoitteena e-urheilijoiden Stanley Cup

Tom Glad ja Ence eivät ole vielä päässeet kunnolla haastamaan maailman parhaita joukkueita virallisissa kilpailuolosuhteissa, mutta esimakua on jo tullut harjoituspelien kautta.

- Joitain kärkijoukkueita vastaan ollaan pelattu todella hyvin, mutta välillä tapahtuu pieniä lipsahduksia hieman heikompia joukkueita vastaan, Glad kertoo.

Maailman kärki on Gladin mukaan saavutettavissa. Gladilla on jo nyt mielessään kruunu uralleen: kansainvälisen Major-turnauksen voitto olisi verrattavissa jääkiekkoilijoiden unelmaan voittaa himoittu Stanley Cup.

- Niissä turnauksissa on parhaat joukkueet, isoimmat palkinnot ja huikeimmat yleisöt. Sen eteen mä olen valmis tekemään kaiken, mitä vain vaatii.

Tom Glad ja Ence osallistuvat viikonloppuna 5.–7. helmikuuta järjestettävään Assembly Winter 2016 -verkkopelitapahtumaan, jonka Counter-Strike: Global Offensive -turnaus nähdään suorana TV2-kanavalta ja Yle Areenasta.

Muokattu 4.2. klo 15:03: Jutussa puhuttiin e-urheilusta konsolipelaamisena, vaikka kyseessä on myös tietokonepelaamisesta. Asiaa on nyt tarkennettu tekstissä.

Lue myös:

Suomalaisen Remedyn uutuuspelissä mukana Hollywood-näyttelijöitä – milloin peleistä aletaan puhua kulttuurialana? 

Assembly Winter alkoi Helsingissä – seuraa pelitapahtumaa suorana Yle Areenassa ja TV2:ssa 

Suomitubettajat nousuun! Tämä 24-vuotias toimitusjohtaja haluaa luoda maailman parhaan YouTube-tiimin

Puolustusvoimien Urheilukoulu: Tietokonepelaamiseen voi saada vapaata armeijasta

E-urheilijoiden liitto: Emme havittele tietokonepelaajia armeijan Urheilukouluun