Hyppää pääsisältöön

Kauneus vaikuttaa aivoihimme rakkauden tavoin

Semir Zeki on brittiläinen neurologi, joka tutkii näköhavaintoihin perustuvien aistimusten sekä tunteiden syntymisen yhteyttä. Zeki valitsi 21 tervettä oikeakätistä vapaaehtoista, joista 9 oli miestä ja 12 naista. Keski-iältään he olivat 27,5 vuotiaita. Heille esitettiin 28 arvostettua maalausta, jotka yleisesti tunnustetaan myös kauniiksi teoksiksi. Tutkimuksen mukaan taideteokset lisäsivät mielihyväkeskuksen aivoverenkiertoa ja dopamiinia peräti 10 prosentilla. Vastaava taso saavutetaan myös rakastumiskokemuksella!

Kaikki klassikkotaideteokset eivät ole kauniita
Guide Renin, John Constabelin ja Jean-Auguste-Dominique Ingresin "kauniit" maalaukset herättivät voimakkaimmat reaktiot. Sitä vastoin Quentin Massysn, Hieronymus Boschin ja Honore Damierin “rumat” maalaukset lisäsivät aivoverenkiertoa vain hieman. Mukaan mahtuivat tietysti myös Monetin, Rembrandtin, Leonardo da Vincin ja Cezannen töitä.

Miksi käyttää huumeita kun saman nautinnon saa kauneudesta?
Kauneus stimuloi aivoja siten, että aivojen etulohkossa dopamiinitaso nousee. Se säätelee tunteita ja mielihyvän kokemuksia. Sellaisten huumeiden kuten heroiini, kokaiini ja amfetamiinin teho perustuu siihen, että ne nostavat väliaikaisesti mielialaa dopamiinin välityksellä. Dopamiini myös piristää, nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta. Kauneus saattaa siis vaikuttaa myös sydämen sykettä nostavasti ja verenpainetta lisäävästi.

Tutkittavien keski-ikä oli 27,5. Dopamiini on keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni, joka iän myötä vähenee. Jos dopamiinin eristyis kerran vähenee iän myötä suositeltavaa kai olisi, että erityisesti vanhempi väki harrastaisi tiuhaan taidetta ja kauniita asioita - eikö?

Museokortti on edistää kansallista hyvinvointia
Zeki tutkimusta käytettiinkin perusteltaessa kansallisen taidepassin merkitystä Englannissa. Suomalainen musekortti tuli tuli meille keväällä 2015. Se oli sijoitus suomalaiseen hyvinvointiin!

 • Raimo Helminen: "Naispelaajille toivoisi parempia palkkioita, mutta markkinat maksavat lystin"

  Raimo Helminen toivoisi naispelaajille parempia palkkoja.

  Naisen euro huippu-urheilussa on kolme senttiä. Naisen euro on heikoin juuri jääkiekossa. Kiekkolegenda Raimo Helminen soisi naisille samat palkat kuin miehille. Samalla hän kuitenkin tunnistaa alan realiteetit. Jääkiekossa naisen euro on 0,003 euroa eli 0,3 senttiä miehen eurosta. Yle Urheilun tuoreeseen vertailuun valittiin johtavat pelaajat sekä naisten että miesten arvokisajoukkueista.

 • Ismo Leikola viihtyy Yhdysvalloissa – "Sellaista sanaa kuin toppuuttelu ei siellä tunneta"

  Ismo Leikola ei kadu Yhdysvaltoihin muuttoaan

  Kolmisen vuotta sitten Ismo Leikolan stand-up –ura lähti liitoon, kun hän voitti Funniest person of the year –kisan. Nyt hän rakentaa uutta uraa Los Angelesissa. Jyväskyläläisen opiskelijaravintola Ilokiven stand-up –iltaan tuli viisitoista vuotta sitten ensimmäiselle keikalleen tuuheatukkainen fysiikanopiskelija. Keikka meni mukavasti, ja pian Ismo Leikolasta tuli klubin vakioesiintyjä.

 • 15 vuotta tien päällä ollut huippuviulisti Elina Vähälä: "En tiedä, osaisinko elää tavallista arkea"

  Huippuviulisti Elina Vähälä antaa uralleen kaiken

  Perhe-elämä ja tavallinen arki ovat saaneet väistyä, kun suomalainen huippuviulisti Elina Vähälä valloittaa maailmaa. -15 vuotta elämä on ollut sangen liikkuvaista ja viimeiset 10 vuotta erittäin liikkuvaista. -Tämmöstä tämä nyt on, soittajatytön elämä, mutta se tuntuu omimmalta. Ei ole muita vaihtoehtoja. -En tiedä, osaisinko elää tavallista elämää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua