Hyppää pääsisältöön

Kauneus vaikuttaa aivoihimme rakkauden tavoin

Semir Zeki on brittiläinen neurologi, joka tutkii näköhavaintoihin perustuvien aistimusten sekä tunteiden syntymisen yhteyttä. Zeki valitsi 21 tervettä oikeakätistä vapaaehtoista, joista 9 oli miestä ja 12 naista. Keski-iältään he olivat 27,5 vuotiaita. Heille esitettiin 28 arvostettua maalausta, jotka yleisesti tunnustetaan myös kauniiksi teoksiksi. Tutkimuksen mukaan taideteokset lisäsivät mielihyväkeskuksen aivoverenkiertoa ja dopamiinia peräti 10 prosentilla. Vastaava taso saavutetaan myös rakastumiskokemuksella!

Kaikki klassikkotaideteokset eivät ole kauniita
Guide Renin, John Constabelin ja Jean-Auguste-Dominique Ingresin "kauniit" maalaukset herättivät voimakkaimmat reaktiot. Sitä vastoin Quentin Massysn, Hieronymus Boschin ja Honore Damierin “rumat” maalaukset lisäsivät aivoverenkiertoa vain hieman. Mukaan mahtuivat tietysti myös Monetin, Rembrandtin, Leonardo da Vincin ja Cezannen töitä.

Miksi käyttää huumeita kun saman nautinnon saa kauneudesta?
Kauneus stimuloi aivoja siten, että aivojen etulohkossa dopamiinitaso nousee. Se säätelee tunteita ja mielihyvän kokemuksia. Sellaisten huumeiden kuten heroiini, kokaiini ja amfetamiinin teho perustuu siihen, että ne nostavat väliaikaisesti mielialaa dopamiinin välityksellä. Dopamiini myös piristää, nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta. Kauneus saattaa siis vaikuttaa myös sydämen sykettä nostavasti ja verenpainetta lisäävästi.

Tutkittavien keski-ikä oli 27,5. Dopamiini on keskushermoston välittäjäaineena toimiva hormoni, joka iän myötä vähenee. Jos dopamiinin eristyis kerran vähenee iän myötä suositeltavaa kai olisi, että erityisesti vanhempi väki harrastaisi tiuhaan taidetta ja kauniita asioita - eikö?

Museokortti on edistää kansallista hyvinvointia
Zeki tutkimusta käytettiinkin perusteltaessa kansallisen taidepassin merkitystä Englannissa. Suomalainen musekortti tuli tuli meille keväällä 2015. Se oli sijoitus suomalaiseen hyvinvointiin!

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!