Hyppää pääsisältöön

Klassinen Suomi - tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan

Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan - sen kulisseihin ja luovuuden ja tinkimättömän työn todellisuuteen. Kuvassa toimittajat Pekka Laine (vas.) ja Kare Eskola.
Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan - sen kulisseihin ja luovuuden ja tinkimättömän työn todellisuuteen. Kuvassa toimittajat Pekka Laine (vas.) ja Kare Eskola. Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan - sen kulisseihin ja luovuuden ja tinkimättömän työn todellisuuteen. Kuvassa toimittajat Pekka Laine (vas.) ja Kare Eskola. Kuva: Jyrki Valkama. Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu klassinen suomi,dokumenttiohjelmat

Palkittujen ja suosittujen Rock-Suomi - ja Iskelmä-Suomi -sarjojen jälkeen tulee Klassinen Suomi. Kymmenenosaisessa, televisiossa, radiossa ja verkossa lähetettävässä dokumenttisarjassa puhuvat muusikot, säveltäjät, taustavaikuttajat ja intohimoiset musiikin ystävät. Sanansa sanovat niin maailmantähdet kuin ruohonjuuritason vaikuttajatkin. Sarja alkaa maanantaina 7.3.2016.

Klassinen Suomi kertoo musiikin huippuosaajista, soittajan ensiaskeleista, harjoituskopin yksinäisyydestä, yhdessä soittamisen ilosta ja jaetun elämyksen voimasta, opettajista, oppilaista ja luomistyön iloista ja suruista.

Runsaan arkistoaineiston ja myös kotien kätköistä kaivettujen löytöjen ryydittämä kokonaisuus vie katsojan moniääniseen ja värikkääseen maailmaan, jota pyörittää rakkaus musiikkiin ja uteliaisuus sen edessä. Sarjan ovat käsikirjoittaneet ja toimittaneet Pekka Laine, Kare Eskola ja Anu Holttinen. TV-sarjan on ohjannut Teemu Holttinen.

Klassinen Suomi -radiosarja tarjoaa radiomaailmaan sovitettuja vaihtoehtoja ja täydennyksiä television kuvamaailmalle. Tv-sarjan aiheista kerrotaan eri tarinat eri tempolla kuin televisiossa, ja sarjan kymmenen osaa jakavat kansallisen musiikkikulttuurin eri osiin kuin taidemusiikissa on totuttu. Radiosarjan on toimittanut Kare Eskola ja kuulokuvallisuudesta vastaa äänisuunnittelija Pentti Männikkö.

Verkossa tutkimusmatka jatkuu sarjan teemoja käsittelevissä artikkeleissa sekä Pekka Laineen vlogeissa ja Kare Eskolan blogeissa.

Lähetysajat:

Klassinen Suomi televisiossa: Yle Teema maanantaisin 7.3. - 9.5.2016 klo 21.00, uusinnat tiistaisin klo 18.00, sunnuntaisin klo 20.00 ja Yle Areenassa.

Klassinen Suomi radiossa: Yle Radio 1 maanantaisin 7.3. - 9.5.2016 klo 11.00, uusinta lauantaina klo 14.00 ja Yle Areenassa.

Klassinen Suomi verkossa: yle.fi/klassinensuomi
#klassinensuomi

Sarjan tekijät

Klassinen Suomi on ollut matka omaan musiikkisuhteeseen ja myös omiin ennakkoluuloihin.

Pekka Laine
Pekka Laine on pitkän linjan musiikkitoimittaja, jonka juuret ovat vahvasti populaarimusiikin maaperässä. "Toimittamissani Rock-Suomi- ja Iskelmä-Suomi-sarjoissa olin kotikentällä. Klassinen Suomi on minulle retki uuteen ja osin tuntemattomaan. Suhteeni klassiseen musiikkiin on uteliaan maallikon ja aloittelijan suhde. Ihmettelen, ihastelen, kummeksun, kohottelen kulmiani ja kyselen - välillä tyhmiä. Klassinen Suomi on ollut opintomatka rikkaaseen ja monisyiseen musiikkikulttuuriin, jossa on paljon kiehtovaa ja myös sopivasti ärsyttävää. Samalla se on ollut matka omaan musiikkisuhteeseen ja myös omiin ennakkoluuloihin. Ennen en nähnyt unia sinfoniaorkesterissa soittamisesta. Nyt näen."

Kare Eskola
Musiikkitoimittaja Kare Eskolan leipälaji on klassinen musiikki, ja hänen viikoittainen ohjelmansa Välilevyjä on kuulunut Yle Radio 1:ssä vuodesta 2007. "Koska olen umpiklasari, Klassinen Suomi ei minulle ole tutkimusmatka uuteen maailmaan, kuten Pekka Laineelle. Se on harmi! Mutta toisaalta sarja on ollut tutkimusmatka uusiin näkökulmiin. Työ Pekan kanssa samassa tiimissä on opettanut katsomaan klassista tuoreemmin ja korostanut musiikin ihmeellisyyttä ja riemua. Tässä sarjassa kriittisyys tulee ihan muualta kuin kyynisyydestä!"

Anu Holttinen
Anu Holttinen on musiikkiohjaaja, toimittaja ja musiikkitieteestä väitellyt filosofian tohtori, jonka lempisoitin on sinfoniaorkesteri.

Teemu Holttinen
Teemu Holttinen on ohjaaja, jonka mielestä "pääasia on, että on kysyttävää".

Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan - sen kulisseihin ja luovuuden ja tinkimättömän työn todellisuuteen. Kuvassa sarjassa haastateltavia taiteilijoita.
Klassinen Suomi on 10-osainen dokumenttisarja ja uudenlainen tutkimusmatka klassisen musiikin maailmaan - sen kulisseihin ja luovuuden ja tinkimättömän työn todellisuuteen. Kuvassa sarjassa haastateltavia taiteilijoita. Kuva: Graafikko Heidi Grönroos. Rajoitettu käyttöoikeus, Avantin kuva-arkisto, Yle Kuvapalvelu klassinen suomi

Sarjan jaksot

Millainen on klassisen musiikin menestystarina, kun se puretaan osiin?

Osa 1/10: Pikkujättiläinen
Ma 7.3.2016

Mitä huipulle pyrkiminen tarkoittaa klassisen musiikin maailmassa, jossa ei ole oikoteitä eikä helppoja vastauksia? Klassinen musiikki elää myös tähtikultista. Kuka tähtiä tarvitsee ja mihin? Mukana jaksossa mm. Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho, Pekka Kuusisto ja Soile Isokoski.

Osa 2/10: Heimo
Ma 14.3.2016

Millaisen heimon klassisen musiikin muusikkojoukko ja yleisö muodostavat? Miten heimoon tullaan tai päästään sisälle? Kaikki muusikot eivät halua maailmalla kiertäviksi solisteiksi vaan osaksi sinfoniaorkesterin kaltaista suurempaa yhteisöä. Mukana jaksossa mm. Kari Kriikku, Jaakko Kuusisto, Susanna Mälkki ja Hannu Lintu.

Osa 3/10: Iso S
Ma 21.3.2016

Suomalainen musiikkielämä on tarvinnut Sibeliusta moneen tehtävään. Millainen hahmo ja ilmiö musiikkielämämme ”Iso S” on ollut häntä ympäröivässä valossa ja varjoissa toimiville aikalaisille, muusikoille ja kansakunnalle? Minkälaista musiikkia jäi sibeliaanisen sankaritarinan katveisiin? Mukana jaksossa mm. Minna Lindgren, Osmo Vänskä, Jaakko Ilves ja Lauri Porra.

Osa 4/10: Nykyaika
Ma 28.3.2016

Klassisen proge-sukupolvi. 1970-80-luvulla ilmestyy uusi, nuori säveltäjä- ja muusikkopolvi, joka hämmentää käsityksiä musiikista ja muusikkoudesta. Syntyy Korvat Auki! -yhdistys, noustaan kapinaan ja kehitellään “karvalakkioopperan” käsite. Millaisen perinnön tuo sukupolvi jätti? Mukana jaksossa mm. Jouni Kaipainen, Esa-Pekka Salonen, Eero Hämeenniemi ja Lotta Wennäkoski.

Osa 5/10: Laulumaa
Ma 4.4.2016

Suomi on laulumaa ja suomalaiset laulukansaa. Kuoroja on hämmästyttävän paljon ja maan kauimmaisessakin nurkassa tiedetään kuka on Jorma Hynninen. 1970-luvun oopperabuumi puhutteli laajalti suomalaisia. Nykyooppera ei tyydy tutuissa kulisseissa toimimiseen. Parhaat suomalaiskuorotkaan eivät laula vanhojen kaavojen pohjalta. Mukana jaksossa mm. Jorma Hynninen, Aulis Sallinen, Soile Isokoski ja Lilli Paasikivi.

Osa 6/10: Opintie
Ma 11.4.2016

Suomalainen musiikkikoulutus on monen mielestä todellinen suomalaisen musiikin menestystarina. Jakso kertoo opettajista ja oppilaista, viuluviikareista, tulevista ammattilaisista ja monia suomalaisia yhdistävän varhaisen musiikinopetuksen jättämistä jäljistä. Mukana jaksossa mm. Géza Szilvay, Jorma Panula, Jari Sinkkonen ja Jaakko Kuusisto.

Osa 7/10: Kaksi maailmaa
Ma 18.4.2016

Suomalainen musiikkihistoria ja nykyisyys ovat täynnä taiteilijoita, joille rajojen yli hyppiminen on lähtökohta muusikkoudelle. Mitä muusikot itse ajattelevat raja-aidoista ja millaisen jäljen eri musiikinlajien välillä liikkuminen omaan muusikkouteen jättää? Mukana jaksossa mm. Perttu Kivilaakso, Pekka Kuusisto, Jukka Linkola ja Iiro Rantala.

Osa 8/10: Portinvartijat
Ma 25.4.2016

Keiden harteilla musiikkielämän päätöksenteko oikeasti lepää? Keillä on valta ja vastuu? Jakson teemana ovat musiikista puhumisen, kirjoittamisen ja keskustelemisen herättämät intohimot. Meillä ei enää ole koko kansan esseistiä Erik Tawaststjernaa tai yksinäisen hahmon ritarina musiikkielämää suominutta Seppo Heikinheimoa. Mitä on tulevaisuuden musiikkipuhe ja kritiikki - ja kuka sitä saa esittää? Mukana jaksossa mm. Vesa Sirén, Esa-Pekka Salonen, Seppo Kimanen ja Aulis Sallinen.

Osa 9/10: Tiennäyttäjät
Ma 2.5.2016

Menestystarinan anatomia. Yleisöä kiinnostavat huiput ja valovoimaiset henkilöhahmot. Musiikkielämä on muuttunut ja mukaan ovat astuneet agentit, media, brändit ja bisnes. Millainen on klassisen musiikin menestystarina, kun se puretaan osiin? Mukana jaksossa mm. Osmo Vänskä, Jaakko Kuusisto, Marko Ylönen ja Samuli Tiikkaja.

Osa 10/10: Suomi-Finland
Ma 9.5.2016

Onko suomalainen klassinen musiikki suomalaista? Onko musiikilla kotimaata, passia tai tunnistettavaa suomalaista säveltä? Onko musiikkielämämme brändäys, vienti ja kansainvälinen yhteistyö tuottanut oikeasti kestäviä tuloksia? Mukana jaksossa mm. Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho, Magnus Lindberg ja Virpi Hämeen-Anttila.

Pekka Laine kävi Yle Radio 1:n Kantapöytä-ohjelmassa 2.3.2016 kertomassa Klassinen Suomi -sarjasta:
Kuuntele
Katsele

Classical Finland - a journey of discovery into the world of classical music

Lue myös - yle.fi:stä poimittua