Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Ydinperhe on kuollut

Marja Hintikka: Ydinperhe on kuollut
Marja Hintikka: Ydinperhe on kuollut Kuva: Yle/Jussi Nahkuri marja hintikka live

Kaksi lasta, aviopuoliso, yhteinen koti ja perhevalokuva seinällä. Näin meillä, muttei todellakaan kaikilla muilla. Välillä tuntuu, että totaalinen ydinperhekuviomme sinisellä farmariautolla höystettynä on omassa kaveripiirissäni suorastaan harvinaisuus. Yksi elää kahta kotia edelleen naimisissa olevana, toinen villiä sinkkuäidin Tinder-elämää. Muutama asuu äiti-lapsi -kommuunissa ja aika moni on halunnut lapsen ihan yksinään.

Uudet perhemuodot ovat tulleet jäädäkseen. Suomessa noin kolmasosa perheistä ei vastaa perinteistä käsitystä ydinperheestä. Useat perheet ovat erilaisin tavoin monimuotoisia. Silti useista uusperhe-eläjistä tuntuu, ettei oma perhe tunnu sopivan hyväksyttyyn muottiin, koska valtaosa yhteiskunnallisista ratkaisuista tehdään edelleen ydinperheolettama mielessä. Olisiko aika uudistaa päänsisäistä perhemuottiamme?

Erilaiset perhemuodot ovat nykyisin niin yleisiä, että ne koskettavat tavalla tai toisella kaikkia. Niihin liittyy myös paljon myyttejä ja tabuja, joita julkisesti ei oikein uskalleta tunnustaa. Saduista tunnemme pahan äitipuolen ja jostain muualta poissaolevan isän, joka ei oikein osaa rakentaa terveitä suhteita exän ja nyxän kanssa saatuihin lapsiin. Tiedämme niitäkin, jotka sanovat rakastavansa perheen kaikkia lapsia kuin omiaan, mutta sisimmässään tuntevat, kuinka rakkaus puolison lapsia kohtaan on huomattavasti keveämpää sorttia kuin omia, biologisia lapsia kohtaan.

Uusperhe-elämään liittyy myös ihan kivoja juttuja.

Harvemmin puhutaan siitäkään, että uusperhe-elämään liittyy myös ihan kivoja juttuja: on sitä kuuluisaa omaa aikaa, kun lapset ovat puolisolla, ja viikko-viikko -systeemi mahdollistaa jopa villin biletyksen ja kahdenkeskisen parisuhde-elämän. Ääneen ei saa sanoa, että itse asiassa välillä on ihan siistiä elää ilman lapsia! Lapsilla taas on enemmän läheisiä aikuisia, kun mukaan tulevat uudet puolisot, heidän vanhempansa ja isovanhempien uudet puolisot.

Kevään aiheita suunnitellessamme kysyimme myös Marja Hintikka Liven yhteisöltä, mistä teemoista meidän pitäisi puhua. Uusperheasiat olivat yksi eniten toivotuista, ja nyt toive toteutuu! Maanantain suorassa lähetyksessä puimme uusperhe-elämän problematiikkaa yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta. Tähtivieraina YleX:n ja Radio Novan aalloilta tuttu neljän lapsen uusperheen isä Tuomas Rajala sekä näyttelijä ja kuuden lapsen uusperheellinen Saija-Reetta Kotirinta.

Tiistaina Yle Puheella klo 16 on vastapuolen puheenvuoro, kun studioon astuu neljän lapsen uusperheen emäntä Anne-Mari Rajala, Tuomas Rajalan vaimo. Hän kertoo, miltä sinkkunaisesta tuntui aloittaa suhde jo isäksi tulleen miehen kanssa, ja miten oman lapsen syntyminen vaikutti suhteisiin edellisestä liitosta syntyneiden lasten kanssa. Onko “paha äitipuoli” -tunteilta voinut välttyä? Tapetilla siis uusperheen kipupisteet monelta kantilta - tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Pyydämme myös apua, sillä uusperheiden aikakaudella on valtava tilaus uusille sukulaisnimityksille. Miksi pitäisi kutsua esimerkiksi mummon uutta poikaystävää? Tulokset esitellään maanantain suorassa Marja Hintikka Livessä TV2:ssa klo 21!

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

Rämmitkö ruuhkavuosissa? Armollinen ja syyllistämätön Marja Hintikka Liven Facebook-ryhmä rientää avuksesi - liity meihin!

Lisää ohjelmasta

Farkkuja roikkuu pyykkinarulla
Farkkuja roikkuu pyykkinarulla Kuva: Freeimages farkut
Paperinukke, joka kuvaa naista paholaisena.
Paperinukke, joka kuvaa naista paholaisena. Kuva: Freeimages paholainen
Varo myrkyllistä exää!
Varo myrkyllistä exää! Kuva: YLE; symbolit: freeimages.com/malkowitch marja hintikka live,Eve Mantu
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.