Hyppää pääsisältöön

Poliitikko on rakkauden lähettiläs

Kynsin hampain -sarjan Pasanen (Jani Volanen), Silja (Pirjo Lonka), Max (Antti Holma), Anita (Pamela Tola), Marissa (Elsa Brotherus), Valtsu (Johannes Brotherus) ja Kari (Ville Myllyrinne).
Kynsin hampain -sarjan Pasanen (Jani Volanen), Silja (Pirjo Lonka), Max (Antti Holma), Anita (Pamela Tola), Marissa (Elsa Brotherus), Valtsu (Johannes Brotherus) ja Kari (Ville Myllyrinne). Kuva: Yle/Numi Nummelin kynsin hampain,Yle TV2

Usein minulle sanotaan, että kirjoittamani poliittinen satiiri on ilkeää, että olen irvinyt ihanan veemäisesti jollekin poliitikolle. Kehuksi se kai on tarkoitettu, mutta hämmennyn aina vähän. Ehkä siksi, ettei ilkeys ole erityinen tavoitteeni. Politiikka on yhteisten asioiden ratkaisemista ilman väkivaltaa eli politiikot ovat rakkauden puolella, turpaanvetämistä vastaan. Kannatan lämpimästi.

Poliitikon ammatti on kuitenkin julkinen ja poliitikkojen heikkoudet, ahneudet ja pikkumaisuudet näkyvät paremmin kaikelle kansalle kuin vaikka yrityspomojen tekemiset.

Minua kiinnostavat varsinkin ne pienet, tahattomat paljastumiset, murtumat kuviossa.

Ja niitä riittää, niin pulassa ja sekaisin poliitikot ovat.

Poliitikkojen sielunelämä alkoi kiehtoa minua joskus 90-luvulla. Silloin Helsingin Sanomien politiikan osaston esimies Unto Hämäläinen soitti ja tarjosi töitä. Mutta ensin hänellä oli yksi tärkeä kysymys: ”ethän sinä Miira ole niitä, jotka pitävät politiikkoja pelkästään idiootteina?” No, varmaan Unto muotoili se hienommin, mutta suurinpiirtein noin minä sen ymmärsin.

En ollut ajatellut asiaa, mutta työskentely politiikan osastolla vaikutti mielenkiintoiselta ja Unto tuntui olevan sitä mieltä, että kaikki poliitikot eivät ole idiootteja, joten minäkin päätin olla samaa mieltä ja sain töitä.

Pääsin eduskuntaan, missä sain työskennellä Hesarin toimittajana. Sain hienon kulkukortin, jolla pääsi jopa eduskunnan saunaan niin, että pian näin poliitikkoja kirjaimellisesti alasti. Huomasin, että eduskunnan kuppila muistutti yläasteen ruokalaa. Siellä oli omat suosikkinsa ja hylkiönsä, omat kuppikuntansa ja kovisjenginsä.

Ehkä vähän yllätyksettömästi totesin, että vaikka pieni osa poliitikoista vaikutti idiooteilta (varsinkin ne äijät jotka ehdottelivat ja puristelivat - heitäkin oli) niin opin, että eduskunnassa ihan fiksut ihmiset säätävät ihan fiksuja lakeja. Siellä kokoontuu joukko, joka tosissaan yrittää parantaa maailmaa. Jokainen omaan suuntaansa tietysti.

Minua auttoi eduskunnassa työn alkuun nyt jo edesmennyt toimittajaguru Jaakko Hautamäki. Jos Untolta oppi, että poliitikot ovat ihan fiksuja, niin Jaakolta oppi, että he ovat myös inhimillisen huvittavia. Huvittavia usein juuri siksi, että ovat mukana niin tosissaan ja sydämellä.

Kirjoitan parhaillaan uutta jaksoa poliittiseen satiiriin Tohtori Raimo, joka kuullaan Yle Radio Suomessa lauantaisin, sekä Yle Areenassa. Siinä Martti Suosalon näyttelemä erikoinen tohtori terapoi Suomen eliittiä, joita imitoivat Jukka Puotila, Jarkko Tamminen, Erja Manto ja Nora Rinne. Aiheet ovat läheltä, usein viikon uutisista.

Hauskaa on se, mikä vähän pelottaa - se, mikä on kipeää ja totta.

Poliittisen satiirin kirjoittajalle näitä kipeitä ja pelottavia havaintoja on nyt helppo löytää. Olen kirjoittanut Tohtori Raimoa neljä vuotta ja kipeämmäksi vain menee.

En etsi satiirin kohteeksi sitä, että poliitikko on lihava, alkoholisti tai tekotukka päässä. Se ei ole kovin kiinnostava havainto, eikä sellainen varsinkaan ole poliittista satiiria. Etsin sitä, kuinka Alexander, Juha, Timo tai joku muu tulee paljastaneeksi ajatuksistaan tai tavoitteistaan jotain piilotettua. Kun teot ja puheet ovat ristiriidassa, jota poliitikko ei halua nähdä.

Maaliskuussa alkava Kynsin hampain -sarja ei ole poliittista satiiria vaan henkilövetoista draamakomediaa, mutta sekin sijoittuu politiikan maailmaan. Viidensadan vuoden päästä tulevaisuudesta matkustaa mies (Antti Holma) tähän aikaan ratkomaan asioita politiikan keinoin. Tulevaisuuden mies nostaa politiikkaan epätodennäköisen voittajan: kiekkovaimo ja tv-kokki Anita Karvosen (Pamela Tola). Mies uskoo, että maailman pelastaa juuri Anitan kaltainen ihminen.

Mies uskoo tietävänsä paremmin, koska hän tulee tulevaisuudesta. Politiikkaan lähteneitä yhdistää ajastus, että antakaas kun minä sanon ja minä hoidan. Jos hyvin käy ja valtaa tulee, alkaa poliitikko helposti uskoa olevansa hyvinkin tärkeä ihminen. Hän alkaa ottaa itsensä yhä vakavammin. Ja kuten kaikki tiedämme, itsensä vakavasti ottava ihminen on hitusen surullinen ja hyvin hauska.

Miira Karhula, käiskirjoittaja
Miira Karhula, käiskirjoittaja Kuva: Yle Kuvapalvelu kynsin hampain

Miira Karhula
Käsikirjoittaja

Tohtori Raimo-Valtakunnan terapeutti Yle Radio Suomi lauantaisin klo 10.50 ( sekä Yle Areena).
Kynsin Hampain Yle TV2 sekä Yle Areena alk 10.3.2016