Hyppää pääsisältöön

Suomalaista ja ruotsalaista! Avaruusromua 7.2.2016

elektronisen musiikin yhtye lavalla
Den Arkaiska Rösten Seinäjoella 2015. elektronisen musiikin yhtye lavalla Kuva: Jenni Latva ruotsalaisyhtye den arkaiska rösten seinäjoella 2015

Päivän pituus on viisi ja puoli tuntia. Yön pituus on 18 ja puoli tuntia. Olemme Suomessa, Seinäjoella, joulukuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2015.

Elämme vuoden lähes pimeintä aikaa. Eteläisen Pohjanmaan lakeuksille on kokoontunut outo ryhmä muusikoita. He kaikki tekevät kokeellista tai elektronista musiikkia. Pimeyden keskellä soi vahvoja ääniä.

Joulukuun alussa Seinäjoella Rytmikorjaamolla järjestettiin Taiteen edistämiskeskuksen, Selmu ry:n ja Yleisradion yhteistyönä Avaruusromua Live –konsertti: ikärajaton tapahtuma, jonne kaikilla oli vapaa pääsy. Tarjolla oli suomalaista ja ruotsalaista ambientia ja äänimaisemaa, kokeellista ja elektronista musiikkia. Konsertissa esiintyivät Juha-Matti Rautiainen Soundscapes ja Nemesis Suomesta, sekä Den arkaiska rösten ja Johan Zetterquist Ruotsista.

konserttilava
Juha-Matti Rautiainen Soundscapes Seinäjoella 2015. konserttilava Kuva: Jenni Latva juha-matti rautiainen soundscapes konsertissa.

Juha-Matti Rautiainen Soundscapes esittää ambientia sähköbassolla. Kaikki musiikissa kuultavat äänet on tuotettu efektoidulla sähköbassolla, ilman tietokoneiden apua. Musiikki on minimalistista, sävyltään orgaanista ja se keskittyy tekstuurien ja erilaisten tunnelmien kehittelyyn. ”Olen pyrkinyt käyttämään soitintani - sähköbassoa - mahdollisimman epätavallisesti", sanoo Juha-Matti Rautiainen ja kertoo että inspiraation lähteenä ovat toimineet perinteisen säveltämisen lisäksi niin vahingot, virheet kuin uudet efektit ja laitteetkin, joilla hän on muokannut soittimensa äänenväriä.

E-Bass Ambient

Nemesis on jo monelle tuttu suomalaisen elektronisen musiikin veteraani, ensimmäisen kerran Nemesiksen musiikkia soitettiin Avaruusromussa vuonna 1993, ja yhtyeen ensimmäinen albumi ilmestyi seuraavana vuonna 1994, ulkomaisella levymerkillä. Siitä lähtien Nemesis on ollut olennainen osa suomalaista, voisi jopa sanoa kansainvälistä elektronisen musiikin maisemaa. Musiikkia on tehty kaiken aikaa: levyjä ja keikkoja.

konserttilava, elektroninen musiikki
Nemesis Seinäjoella 2015. konserttilava, elektroninen musiikki Kuva: Jenni Latva nemesis konsertissa seinäjoella 2015.

Seinäjoella joulukuussa 2015 Nemesis esiintyi kaksimiehisenä, lavalla olivat Joni Virtanen ja Ami Hassinen, ja tarjolla oli uutta materiaalia. Tässä Movements / Kieppi.

Per Åhlund ja Girilal Baars ovat yhdessä Den Arkaiska Rösten eli muinainen ääni. Kaksikko yhdistelee ihmisääntä ja elektroniikkaa.

elektronisen musiikin yhtye lavalla
Den Arkaiska Rösten Seinäjoella 2015. elektronisen musiikin yhtye lavalla Kuva: Jenni Latva ruotsalaisyhtye den arkaiska rösten seinäjoella 2015

Miehet sanovat olevansa kiinnostuneita syvistä tiloista ja kommunikaatiosta. He puhuvat ääniesityksestä, luomisesta ja merkityksen kadottamisen merkityksestä.

Den Arkaiska Rösten - The Archaic Voice in Mira House 2014:

Johan Zetterquist tunnetaan myös kuvataiteilijana.

mies, sähkökitara, konsertilavalla
Johan Zetterquist Seinäjoella 2015. mies, sähkökitara, konsertilavalla Kuva: Jenni Latva johan zetterquist konsertissa seinäjoella 2015.

Musisoidessaan hän improvisoi sähkökitaralla drone- ja noise-henkistä äänimattoa.

Tässä Johan Zetterquist soolona vuonna 2009:

AVARUUSROMUA 7.2.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
JUHA-MATTI RAUTIAINEN SOUNDSCAPES: Berlin / The Space Between (Live at Rytmikorjaamo, Seinäjoki 1.12.2015)
NEMESIS: Movements / Kieppi (Live at Rytmikorjaamo, Seinäjoki 1.12.2015)
DEN ARKAISKA RÖSTEN: "57-61" - osa - (Live at Rytmikorjaamo, Seinäjoki 1.12.2015)
JOHAN ZETTERQUIST: Study for a Monument (The Music) - osa - (Live at Rytmikorjaamo, Seinäjoki 1.12.2015)

BONUS: Nemesis Seinäjoki rehearsal 26.11.2015

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua