Hyppää pääsisältöön

Täydellinen uudissana

Juha Hurme
Juha Hurme Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

Kaupallisen alan ja mainostoiminnan huipputiimi kokoontui Lahden hotelli Carltonin kabinetissa 17. marraskuuta 1932 klo 19. Läsnä olivat maankuulu, nopean ja jyrkästi nousevan uran tehnyt liikemies, Lahden Saapas- ja Lapikasteollisuus Oy:n johtaja Jussi Mononen, Mainosmiesten Kerhon sihteeri, filosofianmaisteri Artturi Raula ja Oy Suomen Ilmoituskeskuksen mainospäällikkö Aarne Salomaa.

Lahden Saapas- ja Lapikasteollisuus Oy oli julkaissut sanomalehdissä kilpailun nimen keksimiseksi yhtiön uudelle tuoteperheelle. Yhtiön johtokunta oli ruotinut saapuneista 1339:stä ehdotuksesta esille 50 parasta, joista se esitti vielä kolmen kärkeä huipputiimin lopullisen arvostelutyön helpottamiseksi.

Raula ja Salomaa kiinnittivät kriittisen huomionsa johtokunnan kolmannelle sijalle ehdottamaan nimeen ”Iki”. He huomauttivat, että sana ”Iki” sisältää ajatuksen ikuisuudesta, eli loppumattomasta kestävyydestä. Näin nimeltä puuttuu ajatellussa käyttöyhteydessä asiallinen pohja. Lisäksi se on väritön ja vailla voimaa.

Näillä perusteilla kabinetti hylkäsi ”Iki” –nimen ja nosti sen sijalle, kolmoseksi, lahtelaisen kauppias Juho Kantolan ehdotuksen ”Lasal”. Tämän nimen etuina pidettiin, että se on yhdistelty lyhennelmä toiminimen nimestä, matalavokaalinen ja sama eteen- ja taaksepäin luettuna; aivan yleismaailmallisen mainostavan mukaisesti.

Johtokunta oli sijoittanut kakkossijalle nimen ”Aito”, joka oli saanut kahdeksan ehdottajaa eri puolilta Suomea. Kabinetin arvostelulautakunta kiitteli nimen kansanomaisuutta ja lyhyyttä sekä sen eräänlaista nöyrää ja vilpitöntä, kerskumiselle vastakkaista luonnetta. Aito-sana yhdistettynä johonkin tuotesanaan todistaa tuotteen olevan sekä sen valmistuksessa käytettyihin tavara-aineisiin että valmistusmenetelmiin nähden oikeata laatua.

Moitteen sijaakin löytyi. Nimi on niin tavallinen, että markkinoille voisi ilmaantua muitakin saman nimisiä tuotteita eikä noin tyypilliseen sanaan voi varata yksinoikeutta. Sana ei myöskään ole yhtä voimakas sävyltään eikä yhtä soinnillinen
kuin johtokunnan ykkössuosikki: ”mono”.

Nimi on muunnelma kreikkalaisesta sanasta monos

Kolme kilpailijaa oli ehdottanut monoa: herrat B. Luode ja Aku Mantere Lahdesta sekä konttoristi Arkki Laine Riihimäeltä. Heistä ainoastaan konttoristi Laine oli liittänyt ehdotukseensa perustelut: ”Nimi on muunnelma kreikkalaisesta sanasta monos = yksi, ainoa. Nimi ”Mono” ollessaan tavaran nimenä sisältää niin ollen ajatuksen tuotteen yksinäisestä, erillisestä asemasta markkinoilla.”

Kabinetin asiantuntijat ymmärsivät heti kohdanneensa voittajan. He pitivät nimen perustelua onnistuneena, koska nimi viittaa itse tavaran laatuun: ”ainoa laatuaan markkinoilla”, nimeämättä kuitenkaan ainoatakaan tuotteen ominaisuuksista,
jolloin vältetään se vaara, että jollekin kilpailevalle artikkelille annettaisiin joku toinen, saman tavaran jotain toista ominaisuutta kuvaava nimi.

Maisteri Raula mainitsi mono-nimen eduksi vielä sen, että nimi on hyvin voimakasvokaalinen, soinnillinen ja lyhyt sekä erittäin helposti muistiin syöpyvä, jotka kaikki ovat mainonnan kannalta erittäin tärkeitä ominaisuuksia. Nimestä ”Mono” on sitä paitsi erittäin helppo sommitella liike- ja tavaramerkki sellaiseksi, että se vielä lisää nimen muistiarvoa.

Kokous oli päättynyt.

Seuraavana päivänä, 18. marraskuuta kokoontunut yhtiön johtokunta saattoi yksimielisesti siunata asiantuntijoiden valinnan vahvistamaan mielikuvaa yhtiön tuotteiden ainutlaatuisuudesta huomioiden vielä, että monos-sanan johdannaisia käytetään merkityksessä yksinäinen, ainutlaatuinen yhdyssanan osina kaikissa sivistyskielissä.

Konttoristi Laine sai palkinnoksi 1500 markkaa sekä täydet hiihtovarusteet

Hyvillä mielin huomioitiin myös, että sana on oivallinen lyhennys tehtaan perustajan ja johtajan sekä koko maassa tunnetun kenkäkauppiaan Jussi Monosen nimestä.

Konttoristi Laine sai palkinnoksi 1500 markkaa sekä täydet hiihtovarusteet (hiihtokengät, sukset, sauvat, siteet). B. Luode ja Aku Mantere saivat lohdutuspalkinnoksi suksisiteet.

Yhtiö sai erinomaisen tuotenimen uusille valmisteilleen: saappaille, hiihtokengille, suksisiteille, sannikkaille ja saapasrasvalle. Yhtiö sai myös uuden nimen - Jussi Mononen tajusi vielä vuoden 1932 loppuun mennessä ristiä yrityksensä modernin
virtaviivaisesti Mono Osakeyhtiöksi.

Suomen kieli sai täydellisen yleisnimen hiihtojalkineilleen.

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Avaruusromua: Mistä se tuli?

  Mistä tuli ajatus?

  Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.