Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Lapsi vai älypuhelin - kumpi saa enemmän huomiota vanhemmilta?

Varhainen vuorovaikutus
Älypuhelin haastaa lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen yhä useammin. Varhainen vuorovaikutus Kuva: Yle, Akuutti varhainen vuorovaikutus,akuutti

Äidin ja lapsen vuorovaikutus alkaa kehittyä jo raskauden aikana. Vauvan synnyttyä vuorovaikutus muuttuu enemmän vastavuoroiseksi, kun vanhempi pystyy näkemään vauvan ja huomioimaan, millä tavalla lapsi reagoi eri asioihin. Vuorovaikutustilanteet vanhemman ja lapsen välillä ovat tavallisia arkipäivän tilanteita. Pukemista, riisumista, vaipan vaihtoa ja kylvettämistä. Ihokosketus onkin yksi tärkeimmistä kanavista vanhemman ja lapsen välisessä vuorovaikutuksessa yhdessä äänen ja katsekontaktin kanssa. Lapsi tarvitsee kaiken huomion, mutta nykyisin lapsen ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen haastaa yhä useammin jonkinlainen älylaite.

Uusia lääkkeitä myyntiin ilman reseptiä?

Lääkeliuska.
Lääkeliuska. Kuva: Yle, Marko Väänänen akuutti

Miltä kuulostaisi, jos äkillisen silmätulehduksen hoitoon tarvittavat antibioottitipat saisi suoraan apteekkiin marssimalla, ilman lääkäriajan varaamista tai päivystyksessä jonottamista? LVI-lääkkeet eli lisäinformaatiota vaativat itsehoitolääkkeet tekevät tuloaan apteekkien hyllyille ja odotukset ovat kuluttajan näkökulmasta korkealla. Äkillinen vaiva voi hoitua paljon nykyistä helpommin asiantuntevan apteekkiammattilaisen avustamana, ja samalla lääkäreiden aika voidaan käyttää mutkikkaampien vaivojen hoitamiseksi. Mistä LVI-lääkkeissä on kyse? Entä mitkä ovat niiden haitat ja hyödyt?

Resilienssin kehittäjä haastattelussa

Neuropsykiatri Boris Cyrulnik.
Neuropsykiatri Boris Cyrulnik. Kuva: Petri Heikkilä akuutti

Boris Cyrulnik on yksi Ranskan tunnetuimmista neuropsykiatreista ja herra vieraili hiljattain Suomessa. Cyrulnik on kokenut elämässään paljon. Natsit tappoivat hänen vanhempansa ja vuosi sitten tammikuussa hänen hyvä ystävänsä sai surmansa terrori-iskussa satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen. Marraskuussa koko Ranska järkyttyi jälleen, kun 130 ihmistä kuoli terroristien luoteihin. Psykiatrin neuvoille oli tarvetta enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Miten ihminen selviää tällaisista tilanteista henkisesti? Cyrulnik on itse tehnyt tunnetuksi termin resilienssi, joka tarkoittaa yleisesti kykyä selviytyä suuresta muutoksesta, se auttaa sopeutumaan muuttuviin oloihin ja palaamaan tasapainoon.

Uskaltaako koiran kanssa nukkua samassa sängyssä?

Koira sängyllä
Koira sängyllä Kuva: Yle, Samuli Holopainen akuutti

Rakkaista koirista, kissoista ja muista lemmikkieläimistä ihmiseen tarttuvia taudinaiheuttajia on kymmeniä: bakteereita, viruksia, sieniä, alkueläimiä ja loisia. Kissojen ja koirien puremat aiheuttavat infektioita ja oma lukunsa ovat Borrelia-bakteeria kantavat punkit, joita eläimet kesäisin tuovat kotiin sisään. Aiheuttavatko lemmikkien vitsaukset vaaraa emännälleen tai isännälleen ja kuinka taudeilta voi suojautua? Entä uskaltaako omaa koiraa tai kissaa ottaa samaan sänkyyn nukkumaan?

Omalääkärin vastaanotto

Risto Laitila ja Mikko Penttilä.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Myös Akuutin omalääkäri Risto Laitila avaa tuttuun tapaan vastaanottonsa ovet yhdessä toimittaja Mikko Penttilän kanssa. Tällä kertaa parivaljakko perehtyy ajankohtaiseen influenssa-asiaan. Kuinka hyvän suojan rokotus antaa influenssavirusta vastaan. Entä vieläkö tautia vastaan ehtii suojautua rokotuksen avulla?

Akuutti, TV1 maanantaina 8.2. klo 18:30. Uusinnat ke 10.2. klo 5:55 ja su 14.2. klo 15:15

Kommentit