Hyppää pääsisältöön

Miten luonnon kauneuden saa talteen yhteen otokseen?

Konsta Punkka on kuuluisa luontokuvaaja sosiaalisessa mediassa. Instagramissa hän on Suomen seuratuimpia ihmisiä, lähes 650 000 ihmistä seuraa Konstan seikkailuja. Yllä näkyvässä jutussa Konsta kuvailee omaa suhdettaan kauniiseen luontoon.

luontokuvaaja Konsta Punkka
Konsta Punkka luontokuvaaja Konsta Punkka Kuva: Puoli seitsemän konsta punkka

Luontokuvaamisen Viisi Viiltävää Vinkkiä:

1. VALO

pilvisellä säällä ei synny valon ja varjojen leikittelyä, jolloin ainakin maisemakuva voi jäädä tylsäksi. Konsta Punkan suosikkiaika kuvaamiseen on auringonnousu. Vastavaloon kuvaamalla saa moniulotteisuuden tuntua, myötävalossa maisemasta ei erotu yksityiskohtia. Eläimiä on hyvä kuvata pilvisellä säällä, kun valo tekee kohteen tasaisen kauniiksi.

2. VALITSE KOHDE

"Se, että saa todella mageen shotin, niin se vaatii, että on joku kiinnostava kohde", Punkka sanoo. Huomion herättävä kohde voi olla yhtä lailla hirvi tai puun oksa. Yleiskuva yleismaisemasta ei hetkauta katsojaa, vaikka tunnelma kuvaushetkellä olisi kuinka maaginen.

Talvimaisema Seurasaaren edustalla
Etualan kivet tuovat maisemakuvaan muotoja Talvimaisema Seurasaaren edustalla Kuva: Puoli seitsemän merijää,talvi

3. KUVAA VAIN OSA MAISEMASTA

Tyypillinen amatöörivirhe on yrittää mahduttaa kuvaan koko hieno maisema. Keskity mieluummin kuvaamaan vain osaa, pienempää siivua: "Se voi jo se kapea osa vangita sen laajan maiseman tunnelman, että ei se väkisin sitä vaadi että pitää kaikki kuvata", Konsta huomauttaa. "Haet mieluummin yksityiskohtia kuin koko maisemaa".

4. KÄYTÄ MIELUUMMIN LUOVUUTTA KUIN KALLIITA VÄLINEITÄ

Usein luontokuvaajilla näkee valtavan pitkiä putkia joilla saa lähikuvan kilometrin päässä olevan merikotkan silmästä. Ihan hienoa, mutta ei välttämätöntä. On kiinnostavaa, kun kuvista huokuu oma näkökulma, tyyli, juju, suhde kuvattavaan. Punkka ei juuri harrasta pitkiä putkia vaan menee lähelle kohdetta. Jopa senttien päähän. Tämä vaatii kärsivällisyyttä mutta tulos palkitsee - Punkan kuvissa vilisee hauskoja eläinpotretteja persoonallisista yksilöistä. Mieti mikä on oma tyylisi.

5. KUVAA PALJON

"Itse kuvasin joka päivä, joka säällä", kertoo Konsta omasta alkutaipaleestaan. Vain kuvaamalla paljon tiedät, mikä valo, komppis tai kohde toimii, mikä ei. Harjoitus todella tekee mestarin! Maisema kun ei näytä samalta kameran linssillä ja omilla silmillä katsottuna. "Kun sä näet ne huonot päivät kuvata, niin opit myös tuntemaan, että milloin voisi olla hyvä valo siinä tietyssä paikassa".

Minttu Heimovirta kokee luontoa
Luontoa voi kokea myös ilman kameraa Minttu Heimovirta kokee luontoa Kuva: Puoli seitsemän minttu heimovirta
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän