Hyppää pääsisältöön

Oscar-viikot Teemalla

Oscar-gaalan 2016 juontaja Chris Rock
Gaalan juontaa Chris Rock Oscar-gaalan 2016 juontaja Chris Rock Kuva: American Broadcasting Companies, Inc. Oscar-palkinto,oscar-gaala 2016,Chris Rock

Suora Oscar-lähetys Hollywoodista esitetään suomeksi ja ruotsiksi selostettuna Teemalla 28.2. ja 29.2. välisenä yönä. Tämän lisäksi Teema esittää helmi-maaliskuussa Oscar-palkittuja elokuvia, dokumentteja sekä muuta Oscar-sisältöä.

Oscar-gaalalähetys alkaa klo 02.00 punaiselta matolta. Tähtien saapumista Oscar-gaalaan ja punaisen maton pukuloistoa kommentoivat elokuvakriitikko Anna Möttölä ja näyttelijä-ohjaaja-muusikko Mari Rantasila.

Klo 03.30 alkaa suora lähetys Oscar-gaalasta. Juontajana toimii näyttelijä-koomikko Chris Rock. Lähetystä suomeksi kommentoivat toimittaja J.P. Pulkkinen ja Anna Möttölä.

Suoriin lähetyksiin on saatavissa tänä vuonna myös ruotsinkielinen selostus, josta vastaavat Nicke Aldén ja Silja Sahlgren-Fodstadt.

Suora lähetys on katsottavissa sopimusteknisistä syistä vain televisiosta, ei Yle Areenan kautta.

Koko gaala uusitaan Teemalla maanantai-iltana klo 19 alkaen suomeksi tekstitettynä. Gaalalähetys tulee katsottavaksi Areenaan maanantaiaamuna heti, kun se on teknisesti mahdollista.

Teema kutsuu myös tänä vuonna kaikki Suomen Oscar-fanit seuraamaan suoraa lähetystä televisiosta ja kannustaa yökyöpeleitä jakamaan jälleen tunnelmia omasta gaalakatsomosta Twitterissä, Facebookissa ja Instragramissa tunnisteella #Oscarit.

Oscar-elokuvia Teemalla 19.2.–6.3.

Clint Eastwood ja Hilary Swank elokuvassa Million Dollar Baby
Clint Eastwood ja Hilary Swank Clint Eastwood ja Hilary Swank elokuvassa Million Dollar Baby Million Dollar Baby,teeman elokuvat

perjantai 19.2. klo 21.00 Million Dollar Baby
(USA 2004) Clint Eastwoodin ohjaama, neljä Oscaria voittanut draama kertoo ikääntyneestä valmentajasta, joka ottaa hoiviinsa nyrkkeilijäksi haluavan köyhän tarjoilijattaren. Pääosissa Hilary Swank, Clint Eastwood ja Morgan Freeman.

The Artist (2011). Kuvassa Jean Dujardin ja Bérénice Bejo.
Jean Dujardin ja Berenice Bejo The Artist (2011). Kuvassa Jean Dujardin ja Bérénice Bejo. berenice bejo,Teemalauantai

lauantai 20.2. klo 21.00 The Artist
(Ranska 2011) Vanhasta Hollywoodista kertova mustavalkoinen mykkäelokuva palkittiin vuonna 2012 viidellä Oscarilla, muun muassa parhaana elokuvana. Palkittuja olivat myös ohjaaja Michel Hazanavicius, pääosan esittäjä Jean Dujardin ja musiikin säveltäjä Ludovic Bource.

Muusikko Sixto Rodriguez
Sixto Rodriguez Muusikko Sixto Rodriguez teeman rockdokumentit,Searching for Sugar Man

sunnuntai 21.2. klo 21.00 Searching for Sugar Man
Ruotsalaisen Malik Bendjelloulin (1977–2014) ainoaksi pitkäksi ohjaukseksi jäänyt, Oscarin vuonna 2013 voittanut dokumenttielokuva on sekä huikea jännityskertomus että todistus musiikin ihmeellisestä voimasta. Elokuva kertoo Sixto Rodriguezista, josta piti tulla kuuluisa laulaja-lauluntekijä 1970-luvun Amerikassa mutta jonka ura päättyi ennen kuin se koskaan edes alkoi. Tästä uskomaton tositarina kuitenkin vasta alkaa...

Chiwetel Ejiofor, Craig Tate ja Paul Giamatti elokuvassa 12 vuotta orjana
Chiwetel Ejiofor, Craig Tate ja Paul Giamatti Chiwetel Ejiofor, Craig Tate ja Paul Giamatti elokuvassa 12 vuotta orjana 12 Years a Slave,12 vuotta orjana

perjantai 26.2. klo 21.00 12 vuotta orjana (12 Years a Slave)
Suomen tv-ensi-ilta! Kolmella Oscarilla palkittu tositarina vapaasta mustasta miehestä, joka siepataan orjaksi Louisianaan. Steve McQueenin vuonna 2013 ohjaaman elokuvan pääosissa ovat Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch ja Brad Pitt.

Dustin Hoffman ja Anne Bancroft elokuvassa Miehuuskoe
Dustin Hoffman ja Anne Bancroft Dustin Hoffman ja Anne Bancroft elokuvassa Miehuuskoe let my people go! teeman elokuvat,Teemalauantai

perjantai 26.2. klo 23.10 Miehuuskoe
(The Graduate, USA 1967) Mike Nicholsin ohjaama tyylikäs ja ironinen romanttinen komedia oli suuri arvostelu- ja yleisömenestys sekä merkki uuden, avoimemman Hollywoodin noususta. Nicholsille se toi hänen pitkän uransa ainoan Oscarin. Pääosassa on Dustin Hoffman läpimurtoroolissaan, naispääosissa äitinä ja tyttärenä nähdään Anne Bancroft ja Katharine Ross.

Sally Hawkins elokuvassa Puhelu
Sally Hawkins Sally Hawkins elokuvassa Puhelu uusi kino

lauantai 27.2. klo 19.00 Puhelu
(The Phone Call, Britannia 2013) Parhaan lyhytelokuvan Oscar-voittaja vuodelta 2015. Heather on ujo nainen, joka työskentelee kriisikeskuksen puhelinpalvelussa. Puhelu mystiseltä mieheltä muuttaa hänen elämänsä ikuisesti. Pääosassa on Sally Hawkins.

George O'Brien ja Janet Gaynor elokuvassa Auringonnousu
George O'Brien ja Janet Gaynor George O'Brien ja Janet Gaynor elokuvassa Auringonnousu teeman elokuvat

lauantai 27.2. klo 19.25 Auringonnousu
(Sunrise, USA 1927) Friedrich Wilhelm Murnaun ohjaama mykän elokuvan loppukauden upea kukinto. ”Hieno elokuva, hupsu, tunteellinen, raadollinen ja lopulta myös oikeamielinen”, kirjoittaa Helena Ylänen. Auringonnousu voitti kolme Oscaria kaikkien aikojen ensimmäisessä Oscar-gaalassa vuonna 1929.

Paul Newman ja Robert Redford elokuvassa Puhallus
Paul Newman ja Robert Redford Paul Newman ja Robert Redford elokuvassa Puhallus Puhallus,teeman elokuvat

lauantai 27.2. Teemalauantai: Oscarien ilta
klo 21.00 Puhallus
klo 23.00 Ja Oscarin saa...

Oscar-kuumetta nostattavassa teemaillassa esitetään seitsemän Oscarin voittaja, George Roy Hillin ohjaama Puhallus (The Sting, USA 1973). Ragtimen tahtiin etenevä mainio huijaritarina sijoittuu 1920-luvulle, pääosissa Paul Newman ja Robert Redford. Teemaillan dokumentti on Ja Oscarin saa..., viihdyttävä elokuva Oscarien jaon värikkäästä ja tähtiloisteisesta historiasta.

Elokuva Bernadetten laulu.
Jennifer Jones Elokuva Bernadetten laulu. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Bernadetten laulu

sunnuntai 28.2. klo 18.00 Bernadetten laulu
(The Song of Bernadette, USA 1943) Neljällä Oscarilla palkittu kaunis klassikko ranskalaisesta maalaistytöstä, jonka puheet Marian ilmestyksestä herättävät niin kohua kuin epäuskoa. Ohjaus Henry King. Pääosassa Jennifer Jones.

20 Feet from Stardom, 2013. Kuvassa Judith Hill.
Judith Hill 20 Feet from Stardom, 2013. Kuvassa Judith Hill. judith hill

sunnuntai 28.2. klo 21.00 20 Feet from Stardom
Vuonna 2014 parhaan dokumenttielokuvan Oscarin voittanut liikuttava ja svengaava kertomus rockin suurista tuntemattomista sankareista: taustalaulajista. Merry Clayton, Darlene Love, Claudia Lennear, Lisa Fischer ja Judith Hill ovat tehneet pitkän uran kuuden metrin päässä tähteydestä ja astuvat nyt esiin. Ohjaus Morgan Neville.

Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa
Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor Montgomery Clift ja Elizabeth Taylor elokuvassa Paikka auringossa Paikka auringossa,teeman elokuvat

sunnuntai 6.3. klo 18.00 Paikka auringossa
(A Place in the Sun, USA 1951) Kuuden Oscarin klassikko amerikkalaista unelmaa rikkaan avioliiton kautta tavoittelevasta nuoresta miehestä. O: George Stevens. N: Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Shelley Winters.

Yle Teema

 • Bruce Springsteen katsoo taakseen

  40 Springsteen-keikkaa nähnyt Jukka Kuosmanen kirjoittaa.

  "Olen täysin jäävi fanipohjani takia sanomaan dokumentin kohteesta Bruce Springsteenistä yhtään mitään, mutta kyseisen dokumentin katsomiseen olen pätevöitynyt 30 viime vuotta." Toimittaja Jukka Kuosmanen kirjoittaa Teemalla 18.11.2017 ensi-iltansa saavasta dokumenttielokuvasta Bruce Springsteen omin sanoin.

 • Ensi-iltoja ja klassikoita, naurua ja kauhua, Beatlesia ja black metalia – Teemalauantait ja musiikkidokumentit syksyllä 2017

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, vampyyrejä...

  Musiikkia, elokuvaa, rakkautta, anarkiaa, etsijöitä, koomikkoja, natseja, vampyyrejä, ysärimeininkiä, Jacques Tati, Bruce Springsteen, Jack Nicholson, Max Schreck, Julianne Moore, Sidse Babett Knudsen, Hanna Schygulla, Ann Savo... Sekä reposaarelainen samurai nimeltä Rauni. Teeman lauantai-iltojen syksyn ohjelmisto, olkaa hyvät!

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Lokakuun vallankumous Teeman elokuvissa ja dokumenteissa syksyllä 2017

  Neuvostoliiton varhaistaidetta, tsaarien Venäjän historiaa

  Teema esittää syksyllä 2017 varhaisen Neuvostoliiton elokuvia sekä dokumentteja tsaarien Venäjän historiasta ja bolševikkien vallan alkuvuosien taiteesta. Lokakuun vallankumous mullisti Venäjän ja muutti koko maailmanhistorian suuntaa sata vuotta sitten. Teemalla alkaa kumouksen vuosipäivän alla sarja dokumentteja ja elokuvia, jotka piirtävät kuvaa Venäjästä ennen ja jälkeen vallankumouksen.

 • Elokuvan vallankumous

  Varhainen neuvostovalta antoi taiteilijoille tilaa kokeilla

  Varhainen Neuvostoliitto antoi taiteilijoilleen tilaa kokeilla, ja tuloksena oli mullistavaa elokuvaa, vaikka vapaus jäikin lyhytaikaiseksi.

 • Venäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Veneäjän vallankumousjuhlissa ei pihistelty paraatin koossa

  Täällä Moskova ja Punainen tori. Kommunistisen puolueen johto ja sotilaskomentajat ovat juuri nousseet Leninin mausoleumin päälle. Kremlin kellot kajauttavat kymmenen lyöntiä ja juhlamenot voivat alkaa. Näin käynnistyivät Venäjän vallankumouksen 70-vuotisjuhlat vuonna 1987 ja selostajana oli Yleisradion pitkäaikainen ja ansioitunut kirjeenvaihtaja Reijo Nikkilä.

 • Fritz Lang pahuuden voimien kuvajaana

  Saksalaisen elokuvan lokakuussa Mabuset ja M

  Teeman saksalaisen elokuvan lokakuun keskeinen ohjaaja on Fritz Lang. Kuukauden aikana nähdään Langin Tohtori Mabuse -elokuvat vuosilta 1922 ja 1933 sekä M – kaupunki etsii murhaajaa. Mielenkiintoisen näkökulman Langiin antaa Gordian Mauggin vuonna 2016 valmistunut tosipohjainen draama ohjaaja Langista sarjamurhaajan jäljillä.

 • Teema tuo Jacques Tatin koko tuotannon loppuvuodeksi Areenaan!

  Tatin koko tuotanto Teeman Areena-kanavalla 9.10. alkaen

  Lokakuun 9. päivänä Jacques Tatin syntymästä tulee kuluneeksi 110 vuotta. Samana päivänä Teeman Areena-kanavalla julkaistaan Jacques Tatin koko säilynyt tuotanto ja paljon muuta tätä koomikkoneroa sivuavaa ohjelmistoa. Teemalauantai ottaa varaslähdön jo 7.10. klo 21.

 • Teeman syksyn 2017 elokuvat

  Elokuvia tiistaista sunnuntaihin

  Syksyn 2017 elokuvateemoja ovat muun muassa Jacques Tati, Saksa Mabusesta Hitleriin, Viro, Lokakuun vallankumous, Stanley Kubrick ja itsenäinen Suomi.

 • Ysärillä lama kouraisi ja syvältä - kunnes noustiin taas

  90-luku alkoi Suomen putoamisella syvään talouslamaan.

  90-luvun suuri lama ja suurtyöttömyys olivat Suomen sodanjälkeisen historian totisimpia paikkoja. Teeman Elävän arkiston paketissa nähdään kylmäävä dokumentti talouskriisiin ajautumisesta sekä omalaatuista viihdettä ysärin lopulta, jolloin oltiin jo Nokian siivittämässä nousukiidossa.

 • Batman

  Batkanava on Teema ja Bat-aika perjantai klo 19

  Vaviskaa Gotham Cityn konnat ja Batmanin arkkiviholliset! Batman valtaa Teeman. Vuoden 2017 aikana nähdään sarjan 1. ja 2. tuotantokausi! Joka perjantai kaksi jaksoa kerrallaan samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla.
  perjantaisin klo 20.00

 • Pyhä hallusinaatio mikä Batman-albumi!

  Katso upea valokuvakooste suomalaisia Batmanejä ennen ja nyt

  Pyhät bikinit! Suomi on täynnä viittasankareita. Katsojat lähettivät meille omia Batman-kuviaan vuosilta 1966–2015. Toinen toistaan hienompia valokuvia on jo liki 150. Katso ja hämmästy!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!