Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Marsissa on elämää?

Prisma Studio, yle tv1
Aalto-1-satelliitin laatupäällikkö Tuomas Tikka testaa aurinkokennoja. Prisma Studio, yle tv1 yle tv1

TV1 keskiviikkona 10.2.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 12.2. klo 5.55
Yle Areenassa 30 päivää

Suomen peruskallion säkkipimeissä uumenissa elää mikrobeja, siis bakteereja ja arkkeja, jotka syövät ja hengittävät kiveä. Ruokavalio on karu, mutta niin ovat olosuhteetkin. Kilometrien syvyydessä ei ole happea eikä auringonvaloa, ja painekin on melkoinen.

"Kallioperä on hyvä analogia sille, millaiset olosuhteet voi olla Marsin pinnan alla. Ja kallioperän tutkimuksella voidaan arvioida elämän mahdollisuuksia Marsissa, jossa tunnetusti on virtaavaa vettä, tai aurinkokuntamme jättiläisplaneettojen kuissa kuten Europassa tai Enceladuksessa. Ainoa elämälle soveltuva ympäristö näissä paikoissa on hyvin todennäköisesti pinnan alla", pohtii geomikrobiologi Lotta Purkamo.

Purkamo löysi Suomen vanhimman ekosysteemin 2,5 kilometrin syvyydestä Outokummusta 58 miljoonaa vuotta vanhoista vesistä. Niiden avulla voidaan tutkia elämän rajoja maapallolla, mutta myös muualla avaruudessa.

"Marsissa on elämää – tai on ainakin ollut. Mutta ei sieltä löydy mitään pieniä vihreitä miehiä, vaan mikrobeja. Kukahan lähtisi poraamaan näytteitä?", Purkamo naurahtaa.

Prisma Studio, yle tv1
Geomikrobiologi Lotta Purkamo tutkii kallioperän mikrobien kautta elämän rajoja maapallolla, mutta myös muualla avaruudessa. Prisma Studio, yle tv1 prisma studio,Yle TV1

Suomalainen satelliitti kiertoradalle

Suomen ensimmäinen satelliitti, Aalto-1, laukaistaan kiertoradalle tänä keväänä. Vain 30 senttimetrin pituinen – siis hieman maitopurkkia suurempi – nanosatelliitti on pienestä koostaan huolimatta täynnä huipputeknologiaa.

Satelliitti mittaa avaruustuulta ionosfäärissä ja se ottaa tarkkoja kuvia esimerkiksi merten leväkukinnoista.

Aalto testaa myös suomalaista keksintöä, joka saattaa mullistaa avaruusliikenteen. Se laskee ulos demoversion sähköisestä aurinkotuulipurjeesta, jota se käyttää jarruna tehtävänsä päätteeksi.

Satelliitti pääsee avaruuteen kantoraketissa ja matkaan oli alun perin tarkoitus päästä jo viime kesänä. Siinä laukaisuyrityksessä yhdysvaltalaisen SpaceX:n kantoraketti räjähti, joten oli onni onnettomuudessa, että Aalto-1 ei ehtinyt tähän kyytiin.

Prisma Studio, yle tv1
Toimittaja Jussi Nygren pääsi mukaan Aalto-1-satelliitin lopputestaukseen. Prisma Studio, yle tv1 prisma studio,Yle TV1

Paljonko maksaa planeetta maa?

Mikä olisi käypä hinta planeetallemme? Jos  kaikki maapallon sisältämät alkuaineet eroteltaisiin ja myytäisiin kilotavarana pörssissä saataisiin hinnaksi 15 tuhatta triljoonaa euroa.

Tämä voisi olla yksi lähtökohta hintaneuvotteluille, mutta toisaalta Maan pörssihinnat eivät varmaankaan merkitse tuon taivaallista mahdollisille ostajille Maapallon ulkopuolella. Ehkä hintaa voisi miettiä pikemminkin vaihtokaupan kautta.

Pitäisikö vain myydä kaikki ja lähteä?

Prisma Studion komentopöydän ääressä biotekniikan tutkija Lauri Reuter, tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström ja teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Lähtöluvan keskustelulle antaa ohjelman juontaja Marjo Harju.

3, 2, 1 – valmiina lähtölaukaisuun!