Hyppää pääsisältöön

Inhimillinen tekijä: Kuolemantuomio peruutettu

inhimillinen tekijä, yle tv1
Sirkku Jyrkkiö, Ilona Jyrkkänen, Anne Flinkkilä ja Juho Juutilainen keskustelevat siitä, minkälaista on rakentaa elämä uudestaan vaikean sairauden jälkeen. inhimillinen tekijä, yle tv1 inhimillinen tekijä,Yle TV1

TV1 keskiviikkona 10.2.2016 klo 22.00 - 22.50, uusinta lauantaina 13.2. klo 17.10
Yle Areenassa vuoden ajan.

Kun Ilona Jyrkkänen ja Juho Juutilainen saivat kuulla, että syöpäsairaus on siinä pisteessä, että toivoa ja hoitoa ei enää ole, kumpikin ryhtyi järjestämään hautajaisiaan.

Pala palalta molemmat luopuivat läheisistä, työstä, koko elämästä. Mutta sitten syöpä yllätti, kummankin kuolemantuomio peruutettiin. Millaista asioista elämä siten rakentuu uudestaan? Voiko eloonjääminen olla pettymys?

Toimittaja Anne Flinkkilän vieraana on myös kokenut syöpätautien erikoislääkäri Sirkku Jyrkkiö.

Ilonalle ei annettu toivoa

Ilona Jyrkkänen sairastui vaikeaan vatsasyöpään vuonna 2006. Isot leikkaukset ja hoidot kohensivat oloa, mutta mitään suurempaa toivoa hänelle ei annettu.

Ilona osallistui TV2:n ohjelmaan Viimeiset sanani, jossa seurattiin parantumattomasti sairaita ihmisiä aina kuolemaan asti, ja hautajaisten jälkeen omaiset saivat katsottavakseen edesmenneen tekemän videokirjeen.

Ilona on kuitenkin edelleen hengissä ja hänen tarinalleen piti kirjoittaa toisenlainen loppu.

Viisi vuotta viheltäen

Juho Juutilainen korjasi vanhaa puutaloa, kävi läpi avioeroa ja työttömyyttä, kun viaton patti iholla osoittautui melanoomaksi.

Nuoren miehen tahti hidastui vähän, mutta viisi vuotta meni eläessä ja vihellellessä niin kuin Juho kuvaa.

Sitten tuli käänne pahempaan, iholle alkoi ilmestyä patteja tiuhaan tahtiin ja jokaisen hoidon jälkeen tilanne muuttui huonommaksi. Juho sanoi, että tuntui kuin sisällä olisi kasvanut joku ylimääräinen olio, joka ilmoitti itsestään.

Pahimmillaan patteja oli jo miltei 200 ja Juhon lähtölaskenta alkoi, kun sisäelimistä löydettiin etäpesäkkeitä.

”Lopetetaan hoidot!”

Ilonan syöpä uusi ja isojen leikkausten jälkeen käteen annettiin saattohoitokodin esite. Lääkäri oli pahoillaan, vaihtoehtoja on vähän. Mutta Ilona teki radikaalin päätöksen, hän ilmoitti lääkärille, että hänellä on hyvä vaihtoehto: lopetetaan hoidot ja unohdetaan koko syöpä. Yllättäen lääkäri ilahtui ja innostui.

Sirkku Jyrkkiö kohtaa silloin tällöin Ilonan tapaisia ihmisiä, jotka päättävät itse hoitojensa lopettamisesta. Tavallisempaa kuitenkin on, että lääketieteeltä odotetaan ihmeitä.

”Syövässä on vielä paljon mysteerejä, ei tiedetä, miksi samasta syövästä toinen parantuu, toinen ei, toinen reagoi lääkkeisiin, toinen ei”, Sirkku muistuttaa.

Hautajaiset peruutettu

Juho piti jäähyväisjuhlia läheisilleen, Ilona järjesteli lastensa asiat. Mutta kummallekaan ei tullut hautajaisia, ei nyt.

Ilona kävi kontrollissa ja syöpä oli kadonnut. Juho puolestaan pääsi mukaan uudenlaiseen lääkkeen kokeiluun ja viikoissa patit alkoivat kadota.

Rakkaus, tahdonvoima, stressin lievittyminen, kaikkia näitä tarjotaan helposti parannuskeinoksi, mutta Sirkku Jyrkkiö sanoo, että luonnontieteilijänä hän ei usko ihmeisiin.

Voi olla, että Ilonan syöpä saatiin leikkauksella pois, Juho taas reagoi hyvin uuteen lääkkeeseen. Niin tai näin, Ilona ja Juho olivat nyt molemmat uuden edessä: miten löytää elämän mieli ja suunta, kun vanha oli pantu pakettiin?

Ilona sanoo, että ihmisten on vaikea ymmärtää, että henkiinjääminen ei aluksi ollutkaan pelkkää iloa, Juho puolestaan kuvaa matkalle lähdön tunnelmien kautta: mieli on jo matkalla, vaikka fyysisesti olet vielä lentokentällä. Miten mieli ehtii sitten uuteen elämään mukaan?

Sirkku sanoo, että syöpään sairastuminen vie ihmisen uuteen epävarmuuden aikaan ja parantavienkin hoitojen loppuminen voi olla iso kriisi. Hoidot ovat rytmittäneet elämää, ja yhtäkkiä ihminen onkin yksin kokemustensa kanssa.

Jatkuvuutta elämään

Ilona alkoi etsiä uutta jatkuvuutta elämäänsä. Uusi parisuhde oli alkanut jo sairauden aikana, rakkaat harrastukset kuten sukeltaminen ja veneily saivat mielen kirkkaammaksi.

Saman aikaan Ilona alkoi toteuttaa haavettaan ompelijan ammatista. Hän kasvoi ompelija-äidin ompelukoneen vieressä ja vaatteet ovat aina olleet tärkeitä.

Viime keväänä Ilona valmistui ompelija-kisälliksi ja hän kertoo, että opiskelu on ollut todella parantava kokemus. Opettajia ei kiinnostanut syöpä, vaan se tuleeko lopputyö valmiiksi.

Tämä hetki on tärkein

Juho perkasi elämänsä perusteellisesti läpi: mitä haluan tehdä, millaisen jäljen itsestäni maailmaan jättää. Hän sanoo, että käsitys ajasta on muuttunut perusteellisesti: syöpä todennäköisesti uinuu jossakin, mutta tämä hetki on nyt tärkein.

Juho on käynyt pitkään terapiassa ja sanoo, että häntä on yllättäen moitittu välillä liiastakin positiivisuudesta. ”Se voi olla myös keino sivuuttaa vaikeat asiat.”

Juho on perustanut startup-yrityksen, jossa ajatuksena on jakaa nimenomaan elämänhallintaan ja ymmärtämiseen liittyvää tietoa ja menetelmiä. ”Ettei tarvitsisi odottaa kuolemantuomiota alkaakseen elää”, hän sanoo.

Ohjelmassa puhutaan myös terveyden ja sairauden harmaasta alueesta ja uusien lääkkeiden tuomasta toivosta. Liikututaan, nauretaan ja ihmetellään elämän kaikkia värejä.

Kommentit
 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Hylätyksi itsensä tuntenut Jari Ahola koki fyysistä kipua, kun näyttelijyys uhkasi jäädä pelkäksi unelmaksi

  Näyttelijän ura oli Jari Aholan elämää suurempi unelma.

  Kun Jari Aholan ahdistava pääsykoepuristus Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle 90-luvun lopussa karahti kiville aivan kalkkiviivoilla, nuori mies menetti toivonsa satojen roolien täyteisestä tulevaisuudesta. Hän harkitsi jopa omien päiviensä päättämistä. Itkuista puhelua äidille seurasi kuitenkin orastaneen uran tärkeimpien mentorien tsemppaukset, joiden voimalla kapinallinen poika ponnisti ensiksi Teatterikorkeakouluun ja lopulta koko kansan rakastamaksi Mauno Pepposeksi Tampereen Työväen teatterin menestysmusikaalissa Vuonna 85.

 • Keskustele tässä peliteollisuudesta!

  Kesäkuun vieraana pelimiljonääri Timo Soininen

  Pelialalla liikkuvat suuret rahat. Viime vuoden suurin uutinen suomalaisessa pelimaailmassa oli Soinisen johtaman Small Giant Gamesin osake-enemmistön myynti 480 miljoonalla eurolla suurelle amerikkalaisyhtiölle, Miten pelialalla menestytään? Entä mikä peli yhdisti aikanaan Timo Soinisen ja toimittaja Juho-Pekka Rantalan?

 • Maahanmuuttajat - uhka vai mahdollisuus?

  Ihmiset kasaantuvat sinne minne pääomatkin.

  Rajanveto parempia elinoloja etsivien siirtolaisten ja turvapaikkaa tarvitsevien pakolaisten välillä hyvinkin vaikeaa. Eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen ruotii kirjoituksessaan maahanmuuton haasteita ja peräänkuuluttaa avointa keskustelua maahanmuuttopolitiikasta.